• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan X-Trail T30 2.0 - problem z odpaleniem

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Witam serdecznie,

Mam od pewnego czasu pewien problem z autem (Nissan X-Trail, T30, 2.0 benzyna).
Może podpowiecie mi co może być nie tak lub co trzeba sprawdzić ew. wymienić.

A więc:
Co może być przyczyną, że często, rano auto nie chce odpalić ? (kiedy silnik jest "zimny").
Rozrusznik cały czas kręci, ale auto nie chce zaskoczyć.
Dopiero po kilku minutach, przy lekkim naciskaniem gazu - udaje się odpalić (ale ledwo, ledwo co...).
Na "ciepłym silniku" - ten problem nie występuje wcale. Odpala za pierwszym razem .....

Inne zaobserwowane nieprawidłowości w tym temacie:
- Po 'udanym' odpaleniu po bezpośrednim ruszeniu czuć wyraźnie, że samochód lekko przerywa (jakby miał czkawkę) - po przejechaniu kilkuset metrów - problem ustępuje,
- Sporadycznie pojawia się błąd P0300 - losowego wypadania zapłonów (nigdy nie pada na konkretny cylinder - tylko zawsze losowo)

Komplet świec, wszystkie filtry są nowe, olej 5W-40 (również nowy - miesiąc po wymianie), auto nigdy nie miało LPG. Generalnie powiedziano mi, że mam wymienić cewki (1 szt. 200 zł). Robiłem test 'ze spryskiwaczem' - tzn. po odpaleniu w garażu, przy zgaszonym świetle próbowałem pryskać wodą w okolice
cewek i kabli, ale żadnych przebić "nie zaobserwowałem". Inna sprawa - nie wiem czy to ma jakiś związek - próbowałem zamieniać cewki miejscami - i z reguły na jakiś czas to pomagało (odpalał ... nieco lepiej),
później sytuacja wracała do punktu wyjścia.

Proszę o podpowiedź.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Na sam początek powiedzcie jakiej firmy macie filtry paliwa :) pewnie filtron , po drugie czy z rana jak ciężko pali próbowaliście odpalać na plaka?

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Te auta (tzn. wersje benzynowe) mają "niewymienny" filtr paliwa znajdujący się w baku. Nigdy nie odpalalem auta "na plaka".

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Rozumiem, ale producent nie przewiduje obsługi okresowej ani planowej wymiany filtra paliwa (w silniku benzynowym 2.0).

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
sprawdz sonde czy zyje oscyloskopem ,czujnik temperatury silnika,a blendy w jaki sposub sprawdzales po uruchomieniu silnika?boto bardzo warzne.

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Błędy sprawdzam po włączeniu zapłonu (silnika nie uruchamiam) programem PCMscan.
Teraz średnio co parę dni pojawia się błąd P0300 (pisałem w pierwszym poście - wcześniej był sporadycznie).

Piotrkow9

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam kolego pawelekm.
Jak sobie poradziłeś z problemem???
Bardzo proszę o odpowiedź, bo moje auto ten sam problem męczy :-(

Pozdr
Piotrek

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Sprężanie sprawdź, świece, następny w kolejce czujnik wałka, w tamtym roku walczyłem z takim cudem techniki

Do góry Bottom