Witam grupę,
samochód nissan x trail t30 2.2 di 114km 2003r. common rail
Przebieg 333 tys.
od tygodnia zaczął mi falować obrotami, szczególnie na zimnym silniku. wówczas silnik chodzi jakby chodził na trzech garach.
Po odpaleniu najpierw odnosi obroty a później obniża do 800 i zaczyna chodzić jak traktor.
na początku po włączeniu klimy obroty rosły do 1000 i falować przestawał, teraz już nawet klima mu nie "pomaga"
Co może być przyczyną falowania obrotow i trzęsienia silnikiem?
kilka faktów.
zawory scv denso wymienione miesiąc temu.
zmieniony przepływomierz.
błędów ecu brak.
badając ecu za pomocą obd moją uwagę zwrócił czujnik temperatury paliwa.
na zimnym starcie pokazuje temperaturę wyższą niż temperatura powietrza.
zauważyłem że falowanie ustaje jak silnik się nagrzeje a sam czujnik pokazuje temperaturę paliwa około 50 stopni.
Z tego co wiem to czujnik jest połączony z ECU i steruje kątem wtrysku.
Po poszukiwaniach po całym internecie udało mi się znaleźć numery czujnika.
pytanie do bardziej doświadczonych dieslowców, czy sugerować się tym odczytem? (obd za 30zl oraz program nissan data scan II, oraz motor data obd)
wymieniać? czy odżałować pieniądze na ASO i diagnostykę komputerową na nissan consult?
samochód nissan x trail t30 2.2 di 114km 2003r. common rail
Przebieg 333 tys.
od tygodnia zaczął mi falować obrotami, szczególnie na zimnym silniku. wówczas silnik chodzi jakby chodził na trzech garach.
Po odpaleniu najpierw odnosi obroty a później obniża do 800 i zaczyna chodzić jak traktor.
na początku po włączeniu klimy obroty rosły do 1000 i falować przestawał, teraz już nawet klima mu nie "pomaga"
Co może być przyczyną falowania obrotow i trzęsienia silnikiem?
kilka faktów.
zawory scv denso wymienione miesiąc temu.
zmieniony przepływomierz.
błędów ecu brak.
badając ecu za pomocą obd moją uwagę zwrócił czujnik temperatury paliwa.
na zimnym starcie pokazuje temperaturę wyższą niż temperatura powietrza.
zauważyłem że falowanie ustaje jak silnik się nagrzeje a sam czujnik pokazuje temperaturę paliwa około 50 stopni.
Z tego co wiem to czujnik jest połączony z ECU i steruje kątem wtrysku.
Po poszukiwaniach po całym internecie udało mi się znaleźć numery czujnika.
pytanie do bardziej doświadczonych dieslowców, czy sugerować się tym odczytem? (obd za 30zl oraz program nissan data scan II, oraz motor data obd)
wymieniać? czy odżałować pieniądze na ASO i diagnostykę komputerową na nissan consult?