• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

nowy akumulator 45Ah 450A - parametry poboru prądu

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
może podpowiecie czy wszystko w porządku

auto mamy toyota yaris 2003, żadnych dodatków co pobiera elektrykę z zewnątrz przedwczoraj zapomniała zamknąć szyby w aucie jak wróciła do domu, szyby zamknęła ale zostawiła przekręcony kluczyk w stacyjne, wczoraj wieczorem chce jechać na cmentarz no i zonk, miernik wskazuje 6.83V czyli aku trup

uznaliśmy, że i tak kupimy nowy aku bo ten miał prawie 3 lata, podłączyłem prostownik na ok. 4 godziny na odłączonych klemach na tryb żółwia, wieczorem sprawdzałem i było 10.87V, rano jeszcze podłączyłem na ok. godzinę i wynik był 11.33V ale to za mało, auto nie kręciło więc aby tylko dojechać do sklepu przełączyłem na szybsze ładowanie na ok. pół godziny, pokazało 12.34V i auto odpaliło, przejechałem się z kilometr, zgasiłem i odpaliłem więc uznałem, że do sklepu wystarczy na dojazd, pojechałem bez świateł

aku zakupione, 45Ah 450A, ten stary aku ma 45Ah i 380A

autem jeździłem po mieście bez świateł i zapalał bez najmniejszych oporów, po powrocie do domu zmierzyłem napięcie i było 12.42V i postanowiłem tym sposobem sprawdzić czy coś nie pobiera prądu https://dobreakumulatory.pl/news/2-poradnik/2-pobor-pradu-na-postoju-jak-go-sprawdzic.htm czyli przepuszczenie klemy minusowej przez miernik

wynik skakał między 0.02 a 0.03 więc zgodnie z tym poradnikiem nic nie wskazywało, że źre mi coś prąd (albo wynik niemiarodajny bo aku trup i tylko ratowany doraźnie), jak oczywiście włączyłem światła to był wynik 2.74, auto odpaliło no ale nie jestem pewny już na stare aku

podłączyłem nowy aku, napięcie mam 12.57V więc chyba trochę brakuje do optymalnego napięcia a raczej dużo

przepuściłem nowy aku przez miernik za pomocą klemy i wynik jest już 0.08 i czasem spadnie do 0.07 więc się trochę obawiam, że jednak coś ten prąd pobiera?

podłączyłem stare aku jeszcze raz przez miernik i on też zaczął pokazywać 0.08

dodam, że robiłem wszystko na zamkniętym aucie (bez centralnego), zamkniętej masce tak aby może czujnik otwarcia nie pracował, radio jest wyłączone, miga tylko dioda immobilizera koło radia i to wszystko

podłączyć stare aku jeszcze do wieczora lub zostawić na noc aby zobaczyć czy będzie jutro trup, jak radzicie?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Czytam i nie wieżę, zrób podstawowe pomiary multimetrem pod obciążeniem np podączając samą żarówkę i zobaczysz czy w aku czy w aucie musisz szukać przyczyny, to samo powinieneś sprawdzić podstawowo! ( kable czy nie mają luzu na złączeniach, wszystkie przetrzepać styki czy nie są skorodowane lekko, zwłaszcza przy sterowniku silnika?) A tak po za tym zmierzyłeś napięcie aku pod obciążeniem, dmuchawa na pozycję 4 i światła włączone jaka jest wartość ładowania alternatora 14.3 - 14.5? Tam też może być problem, tylko tutaj jest więcej wróżenia z fusów jak porad. A ten pobór 0.08 (po wyłączeniu auta) zawsze tyle może wskazywać, czasem i więcej, to jest bateria (akumulator) i ogniwa akumulatora mają swoją rezystancję po pracy z czasem wartość po dłuższym postoju spada ( nie całowicie, ale w pewnym stopniu) Wnioskując można po dobrych pomiarach i po przeanalizowaniu wszystkich styków, przewodów. Inaczej polecam dobrą wróżkę z kulą.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
0.08 to nie jakaś tragedia, ale trochę za dużo na auto tak słabo wyposażone. Pomiar przeprowadziłeś po jakim czasie od zamknięcia go? Niektóre sterowniki potrafią się "usypiać" po 15-25 minutach. Jest w tym aucie zamontowane jakieś niefabryczne wyposażenie elektryczne? Stary akumulator musisz ładować przynajmniej około 10 godzin, zaczynając od dużego natężenia prądu i niskiego napięcia, kończąc ładowanie na niskim natężeniu i wyższym napięciu, nawet w okolicach 15,5-16V. Tylko wtedy da się odpowiednio zagęścić elektrolit i sprawić, żeby prawidłowo trzymał prąd. Jeśli takie ładowanie nie pomoże, to aku trup. Jeśli akumulator jest wiekowy, to można go też otworzyć i sprawdzić poziom elektrolitu. Napięcie 12,5-12,6 przy podłączonym do samochodu akumulatorze, jest właściwe. Wyższe parametry może mieć tylko gdy jest całkowicie odłączony, a i tak, będzie to max 12,7-12,9 dla nowego akumulatora. Napięcie znamionowe jednego ogniwa to 2,1V, ogniw jest 6, więc napięcie znamionowe sprawnego i naładowanego akumulatora, to będą właśnie okolice 12,6V. Sprawdź też ładowanie.

@Davpod, to nie wina autora, że tę rangę dostaję się, po osiągnieciu określonej liczby postów.

@Encore, też nie wieŻę.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Czy ja napisałem że to wina autora? Ja tylko stwierdzam fakt.

Do góry Bottom