• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowy Crossover

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Cześć,

Poszukuję auta ale mam taki mętlik już, że postanowiłem prosić o poradę.
Na początek garść danych.

Dla kogo: żona
Cel: głównie dojazdy do pracy/przedszkola. Mieszkamy 10km od granic Łodzi. Praca i przedszkole w Łodzi. Dziennie około 40km będzie robione, około 50% w ruchu miejskim ale rzadko korki większe na tych odcinkach.
Nieco ponad 1km mamy drogi szutrowej. Dlatego celujemy w coś z większym prześwitem.
Średnio raz na miesiąc/półtora trasa Łódź-Płock. I jeden wyjazd nad morze w roku.
Budżet: ~75 tys

Obecnie mamy: ja Forestera SG, żona 20 letniego Civika. Droga szutrowa, którą musimy codziennie pokonywać jest raczej w kiepskim stanie. Jak nawet ją wyrównują na wiosnę, to jesienią znów jest słabo. Niżej zawieszone auta dostają po karoserii. Z drugiej strony 4x4 nie jest niezbędne. Ja, jak wiadomo, w Foresterze mam, więc nawet jakby co, wyciągnę auto żony z tarapatów ;).

Nad czym się zastanawiamy:

peugeot 2008
suzuki sx4 s-cross
opel crossland x
suzuki vitara
seat arona

No i właśnie...wszystkie te auta mają downsizingowe silniki :(. Pug i Opel mają 1.2 Puretech (tu moglibyśmy wziąć wersję 130KM). Wyczytałem, że występują tu problemy z łuszczącym się paskiem rozrządu(?).
Seat ma 1.0 TSI 115KM, silnik dla mnie niewadoma. Jakieś opinie?
Suzuki. Raczej stać nas na wersję z 1.0 Boostjet. Jest też 4 cylindrowy 1.4. Nic, poza tym że są na łańcuchu, o nich nie znalałem.
Ktoś jest w stanie ocenić awaryjność tych jednostek? Czy są wszystkie na tyle "młode", że nie mają znaczących przebiegów? Z tego co kojarzę silniki Suzuki są produkowane od 2016, Puretech też już kilka lat a 1.0 TSI chyba od jakichś dwóch lat.

Z góry dziękuję za opinie.

P.S. Auto musi być nowe

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Jeszcze można kupić mazda cx-3 Tylko nie wiem czy w tej cenie dostaniesz.

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
poza tym, ze do mazdy jestem zrażony (miałem rdz..tfu mazdę 6) to do tego, owszem, oglądaliśmy. W porównaniu z wyżej wymienionymi jest malutki. Z tyłu-słabiuteńko z miejscem. To jest Mazda 2 chyba podwyższona(?).

Muminek

SuperMechanior
Punktów
69
A'propo opla i peugota pooglądaj to
statystycznie rzecz ujmując to vitara i sx4 s-cross powinno być najmniej usterkowe, chociaż jeśli kupujesz nowy to nie ma się co przejmować paskami i tego typu rzeczami, zależy też ile tym autem masz zamiar jeździć jeśli kilka lat to będzie też łatwiejsze w serwisie ( więcej potencjalnie znających te modele mechaników)
ale jak zwykle w -decyzja należy do ciebie

poziom79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Fakt, ważna sprawa. Auto chcemy kupić na minimum 8 lat.
Zastanawiamy się nawet nad przedłużeniem gwarancji, ale to już muszę rozkminić czy jest sens.

Do góry Bottom