• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obie uszczelki pod głowicą wymienione... nadal źle

desant1

Początkujący
Punktów
0
Witam! Mam następujący problem:
W moim samochodzie zepsuła się uszczelka pod głowicą (jedna z dwóch, silnik V8 ma 2 głowice i 2 uszczelki). Nie ma możliwości sprawdzenia bez rozpoczęcia naprawy, która z uszczelek jest uszkodzona i nadaje się do wymiany. Oddałem samochód do naprawy mechanikowi „A”. Miał on losowo wybrać jedną z głowic, zdjąć ją i według” książki „ wymienić uszczelkę. Zrobił całą operacje. Powiedział, że auto jest już w porządku (nie pytałem czy zrobił ponowny test, nie widziałem o istnieniu takiego testu).Po naprawie, przez okres letni faktycznie auto nie sprawiało problemów.
Jednak przy innych drobnych naprawach, u innego mechanika, kolejnej zimy wyszły ponowne objawy uszkodzonej uszczelki. Mechanik „B” zrobił test i okazało się, że któraś z uszczelek została uszkodzona. Drogą dedukcji wziął się za naprawę drugiej. Po całym zabiegu zrobił test. Powiedział, że wynik wskazuje, że obie uszczelki są sprawne.
Ja jednak jako człowiek nieufny, sam kupiłem zestaw do testu, zrobiłem go i okazało się, że nadal jest problem z nieszczelnością uszczelek!

Pytanie jest następujące : jak odzyskać pieniądze od jednego z nich I KTÓREGO? Ewentualnie jak odzyskać pieniądze od OBU (jeżeli obaj źle naprawili). Jak ewentualnie wymusić ponowną naprawę na obu lub jednym z nich, oczywiście z kosztem materiału części na ich koszt?
Istotne w całej sprawie jest fakt, że mechanik B powiedział mi, że po jego naprawie test nie wykazał usterki!!! Czemu skłamał? Pytanie retoryczne. Zaś z drugiej strony, w trakcie rozmów z mechanikiem B o tym jakie części mam kupić do całej operacji wyszło, że m. in. Muszę kupić NOWE(!) śruby mocujące głowicę. Mechanik A jednak nie zlecił mi zakupu nowych śrub i przez to ich nie wymienił. A to jest praktycznie oczywiste i pewne, że tak przywarta uszczelka nie będzie szczelna.
Oczywiście od żadnego nie dostałem żadnego pokwitowania. Są świadkowie, że oddawałem im do naprawy auto.
Jak wymusić W PRAKTYCE (nie interesują mnie teorie prawne) odzyskanie pieniędzy lub ponowną naprawę? Mówię o realnych rozwiązaniach. Wspomnę że u mechanika A zostawiłem około 3000 zł i u mechanika B około 1700 zł za naprawę (robocizna plus materiał) więc jest się o co spierać! Tym bardziej, że jak będę chciał sprzedać to auto, to albo nie sprzedam go wcale albo za wiele niższą cenę! Proszę uprzejmie o pomoc.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
No to masz problem bo jeden będzie na drugiego zrzucał winę. A jakie masz objawy? Wypadałoby się pochwalić co to za auto i jaki silnik.

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Jak dobrze ze napisałeś ze masz V8 z dwoma głowicami ufffff. Teraz juz wiesz ze losowo to mozna zagrać w totka i ze chytry traci 2 razy . Chcesz odzyskać pieniądze a nie wiesz co jest zepsute . A moze oni dobrze zrobili a masz np uszkodzony blok

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Kiedyś miałem sytuację, że klient wpadł na warsztat jak poparzony z ryjem że mam hajs oddawać bo robiłem upg a tester z allegro pokazuje że jest co2. Nie wiem dlaczego ale mój tester nic takiego nie wykazał, a auto jeździło 1.5 roku bez zarzutu (sprzedał auto bo rodzina się powiększyła i kupił vana). Na szczęście poszedł po rozum do głowy i przeprosił za sytuację i do dzisiaj wstawia mi autka.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Kiedyś miałem sytuację, że klient wpadł na warsztat jak poparzony z ryjem że mam hajs oddawać bo robiłem upg a tester z allegro pokazuje że jest co2. Nie wiem dlaczego ale mój tester nic takiego nie wykazał, a auto jeździło 1.5 roku bez zarzutu (sprzedał auto bo rodzina się powiększyła i kupił vana). Na szczęście poszedł po rozum do głowy i przeprosił za sytuację i do dzisiaj wstawia mi autka.
Bo czasami testy trzeba umieć robić

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
albo obydwaj zalali spowrotem ten sam plyn chlodzacy i stad efekt testu, wszedl na forum pieniacz i pisze jak odzyskac pieniadze bo zleca naprawy losowe... szkoda slow na idiote

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Losowo to sie wymienia łożyska w kołach jak huczy a nie UPG ;)

Trzeba było robić całość u jednego mechanika ( a najlepiej całość na raz ) to można by było dochodzić reklamacji.

desant1

Początkujący
Punktów
0
Panowie dziękuję za konstruktywne wypowiedzi jak i za wyzwiska. Ale ja nie pytam czy jestem januszem czy nie. Ja pytam co robić w danej sytuacji, żeby sensownie ją uratować. Samochód do Chrysler 300c 5.7 (legandarne... pfff) HEMI.
A co jeśli blok poszedł? dodam że 2 zimy temu jeden z warsztatów podczas napraw (diagnozy raczej) zalał mi go wodą i zostawił NA ZEWNĄTRZ... :/ Test robiłem na CO2 (rurka od wina z korkiem i niebieski czynnik, który zmienił mi kolor na zielony, a po drodze żółty, albo na odwrót) I nie rozumiem co złego w losowej wymianie uszczelki? Co jeśli jedna była wadliwa? mam być "nie-januszem" i wymienić jedna sprawą??:D:D Dodam, że głowice były zawożone do specjalisty żeby ocenił czy są w porządku. Obie były ok.

desant1

Początkujący
Punktów
0
Naprawiać auta zgodnie ze sztuką.
I zapłacić znowu za obie uszczelki i za dwie naprawy? Nie potrzebuje wchodzić na to forum, żeby na to wpaść. Pytanie co jeśli faktycznie któryś z nich spaprał sprawę? Czemu ja miałbym się za to wykosztować?

Czy ktoś może wie, czy brak wymiany śrub na nowe powoduje nieszczelność?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Nikt tu cię nie wyzywa ,Miałeś napisać dlaczego była postawiona diagnoza odnośnie uszczelek pod głowicą ,co się działo z autem.

Do góry Bottom