• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ocena stanu bloku

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Blok silnika kia g4kd . Na powierzchni bloku ma wyczuwalne rysy po paznokciem . Producent nie podaje żadnych informacji ile można planować/frezować taki blok . Czy da się z tym cos zrobić czy blok nadaje sie na śmietnik .
IMG_6659.JPG
IMG_6660.JPG
IMG_6661.JPG
IMG_6662.JPG
IMG_6663.JPG

toldek1

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Z tego co widać to ta jedna rysa dosyć głęboka, pewnie by to przefrezował ale chyba uszczelka raczej do dorobienia, doświadczenia zbyt wielkiego nie mam, takie rzeczy w traktorach żeśmy robili, nie powiem chodziło to bez problemów ale przy obecnej technologii to trudno powiedzieć, może ktoś ma więcej wiedzy i się wypowie. A tak nawiasem, skąd takie rysy?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Po partaczu który naprawiał dwa gwinty .
Martwią mnie rysy wokół cylindrów bo reszta to nie problem je można wypełnić klejem dwuskładnikowym do aluminium wysokotemperaturowym .

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
Te silniki zacierały się "jako sprawne", do tego/przez to, źle działający układ chłodzenia więc nie wiem czy jest sens ratować ten blok.
Szlifiernia go zrobi ale długo nie podziała, przerabiane, aczkolwiek możliwość jest, pytanie, jak długo ma to jeszcze pochodzić.
No i koszty.

Ostatnia edycja:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Błonie
Producent nie podaje żadnych informacji ile można planować/frezować taki blok .
Sprawdź czy są fabrycznie różne grubości uszczelek czy jedna.
Splanuj powierzchnię bloku i złóż grubszą uszczelkę z dwóch odpowiednio kompensując obróbkę.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
86
Uszczelka jest jedna 0.6mm i typu MLS.
No ale kto zabroni zakładać dwie, trzy i więcej uszczelek, przecież gwarancja i tak tylko do bramy :).

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Błonie
Nie o tym mówię.
Rozkładasz obydwie i składasz z większą ilością wewnętrznych warstw.
Warstwy zewnętrzne zostają na swoich miejscach.

Przetestowane w silniku 1.6EB.
Robiony klientowi z 5 lat temu.
Jeżdzony po Europie.

Natomiast kluczowa sprawa to obróbka do momentu usunięcia rys i dopiero znając ubytek grubości debatowanie nad potrzebą kompensacji.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Oryginalna uszczelka ma grubość 0,6 mm . Do tego silnika występuję tylko ta jedna .
@MarcinT Jak rozdzieliłeś uszczelkę tak by jej nie uszkodzić ?

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
607
Sklej silikonem i nic rozdzielaj. Victor jak złapie to...
Dobrze wysmarować, dobrze równo i mocno ścisnąć. Nadmiar później usunąć.

Tylko dużo silikonu aż ma wypływać żeby wszystko się wyrównało.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Rozebrałem stara uszczelkę i składa się ona z 3 warstw - rozkłada się w palcach .
Kupić drugą oryginalną uszczelkę , wyrzucam z niej warstwę środkową a do pierwszej uszczelki dokładam od góry i od dołu po jednej warstwie dzięki temu z 0,6 mm uzyskuje 1,0 mm .
IMG_6666.JPG

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
607
Możesz liznąć silikonem, żeby dobrze się skleiły ;) dla pewności

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
@heniek1000 Gdyby dało się kupić blok używany w wiadomym stanie i w cenie proporcjonalnej do nowego to gwarantuje nie wygłupiał bym się w takie druciarstwo .

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Błonie
Oryginalna uszczelka ma grubość 0,6 mm . Do tego silnika występuję tylko ta jedna .
@MarcinT Jak rozdzieliłeś uszczelkę tak by jej nie uszkodzić ?
Tak, tam akurat były nity rurkowe miękkie, można było tak rozpiąć aby użyć ponownie na grubszym pakiecie.
To był akurat elring ale jak silnik popularny to można porównać konstrukcję uszczelek różnych producentów łącznie z OE którą najłatwiejsza będzie do dezintegracji.
Możesz liznąć silikonem, żeby dobrze się skleiły ;) dla pewności
Jest coś takiego jak Permatex Copper Spray-A-Gasket High Temp Sealant.
Rozebrałem stara uszczelkę i składa się ona z 3 warstw - rozkłada się w palcach .
Kupić drugą oryginalną uszczelkę , wyrzucam z niej warstwę środkową a do pierwszej uszczelki dokładam od góry i od dołu po jednej warstwie dzięki temu z 0,6 mm uzyskuje 1,0 mm .
Wyświetl załącznik 58895
Ta co masz na zdjęciu nie nadaje się do takiej operacji jaką ja zrobiłem, u mnie wewnętrzne warstwy miały kontur identyczny jak zewnętrzne.

Twój pomysł wygląda dobrze, tylko sprawdź czy zewnętrzna warstwa od spodu nie jest lustrem bo wówczas należy zmatowić równomierne papierem wodnym.

Sprawdź też czy Athena lub Cometic nie mają w ofercie grubszych wersji do tego silnika.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
@MarcinT Z Cemetic maja do wersji z turbo (ja mam wolnossącą) ale to identyczna uszczelka . Ktoś tym handluje w Polsce ?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Błonie
Cometic dobra firma.
Wersja turbo nawet lepsza od NA.
Zakładałem kilkukrotnie np. w Subaru.

Poszukaj w polskich sklepach tuningowych.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
607
@heniek1000 Gdyby dało się kupić blok używany w wiadomym stanie i w cenie proporcjonalnej do nowego to gwarantuje nie wygłupiał bym się w takie druciarstwo .
Najbardziej w tym wszystkim to jest najciekawsza geneza powstania tego tematu i tych rys.
Jakim to trzeba być imbecylem, żeby tak uszkodzić NIEPOTRZEBNIE blok. Ja tam wiem, że on im jeszcze spadł przypadkiem (założysz i się okaże, że pęknięty :D )

nie wygłupiał bym się w takie druciarstwo .
No co Ty. Takie patenty czasami przeżywają sam samochód.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
@MarcinT W Polsce (alledrogo) jest tylko dostępna jedna uszczelka (z trzech rożnych rozmiarów) o grubości 1.12 mm - 729 zł .
Co do oryginalnej uszczelki to dwie zewnętrzne warstwy z obustronn są pokryte/pomalowane czymś czarnym .

Ostatnia edycja:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Błonie
@blayders, pytanie ile obróbka zdejmie materiału?

Twój pomysł na dodanie warstwy zewnętrznej też może być dobry.

Edytowałem wpis dotyczący zdjęcia rozłożonej uszczelki.
Co do oryginalnej uszczelki to dwie zewnętrzne warstwy z obustronn są pokryte/pomalowane czymś czarnym .
Czyli fabrycznie się stykają ze sobą tą warstwą?
No to poszedłbym w Twój pomysł.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
@MarcinT . Poza warstwą środkową która jest srebrna to dwie pozostałe są całe czarne . Jedną nową oryginalną uszczelkę kia już mam kupioną (kupiłem cały zestaw na cały silnik) , musiał bym dokupić tylko druga pod samą głowice .
Ja przykładałem szczelinomierz to tak z 0,35-0,45 musiał bym zdjąć a dopuszczalne jest maksymalnie 0,2 .

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Nie lepiej będzie te rysy zaspawać , wtedy blok planować na prawie „0” ?

Do góry Bottom