• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa D 1.3ctdi 2008 - Auto nie odpala za drugim razem.

mcrazy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Problem dotyczy Opla Corsy D 1.3 cdti z 2008 roku z przebiegiem 115kkm
A mianowicie... Auto z pierwszym razem... np rano po nocy odpala bez najmniejszych problemów i działa potem jak przysłowiowy 'zegarek'... natomiast gdy tylko zgaszę silnik to już go ponownie nie odpalę... I zaznaczam tutaj że nie ma to znaczenia czy silnik działał 10 sekund czy godzinę... Auto musi wtedy postać nieruszane przez około 1-2 h i sytuacja się powtarza... odpala za pierwszym razem bez problemów i po zgaszeniu już ponownie nie odpala... słychać przy tym jak gdyby 'chciał a nie mógł'

Problem narastał stopniowo a mianowicie ok 2 miesięcy temu czasami auto nie chciało odpalić ale po kilku próbach odpalał i nie było problemów przez następnych kilka dni... Problem z odpalaniem nasilał się z czasem aż doszło do obecnego stanu.

Przez ostatnie 2 miesiące zostały w aucie wymienione : wszystkie 4 wtryski, pompa wtryskowa, czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej, dwukrotnie filtr paliwa oraz dwukrotnie świece zapłonowe.

Dodam jeszcze tylko że Auto było podłączane do komputera chyba z 15 razy... najśmieszniejsze jest to, że nie ma żadnych błędów :/
Na początku był tylko błąd wskazujący na świece ale po wymianie już się nie pokazuje.

Poniżej link do filmu na YT przedstawiającego dokładnie opisywany problem. Na filmie auto jest odpalane rano po raz pierwszy tego dnia.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Dla mnie to typowy przykład auta , w którym doszło do zablokowania pierścieni, uszczelniających cylindry. Należy przeprowadzić oczyszczanie , podniesie się kompresja i ładowanie cylindrów. Problem się skończy. O prawidłowości mojej diagnozy wskazuje fakt, że wymieniłeś wszystkie wtryskiwacze. Nie zrobiłeś tego z chęci żeby posiadać nowe , tylko z diagnozy że nie działają prawidłowo. Wyobraż sobie co dzieje się w rowkach i na pierścieniach, uszczelniających cylindry przez cały ten czas , gdy wtryskiwacze jeszcze pracują ale daleko od normy. Nagar blokuje pierścienie i silnik traci kompresję, silnik ma przedmuchy. Jeżeli pierścienie nadal są sprężyste i niepopękane, to po ich odblokowaniu silnik będzie można normalnie odpalać . Jak jesteś zainteresowany napisz do mnie, Na potrzeby tego forum i ogólnie doświadczeń z silnikami, udzielę Ci na produkty do oczyszczenia podzespołów ekstra zniżki, w zamian że opiszesz wszystkie czynności jakie wykonasz i rezultaty pod tym postem. Nie daję 100% gwarancji, że usterka minie , bo oprócz tego o czym pisałem, może tu być jeszcze jakaś durnota, nie zależna od poziomu zanieczyszczenia podzespołów (np luźny kabelek..). Jednak z moich doświadczeń 12 lat w firmie Forte miałem wiele takich i podobnych przypadków, gdzie czyszczenie doprowadzało do usunięcia usterki. Zapraszam

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Dla mnie to typowy przykład auta , w którym doszło do zablokowania pierścieni, uszczelniających cylindry. Należy przeprowadzić oczyszczanie , podniesie się kompresja i ładowanie cylindrów. Problem się skończy. O prawidłowości mojej diagnozy wskazuje fakt, że wymieniłeś wszystkie wtryskiwacze. Nie zrobiłeś tego z chęci żeby posiadać nowe , tylko z diagnozy że nie działają prawidłowo. Wyobraż sobie co dzieje się w rowkach i na pierścieniach, uszczelniających cylindry przez cały ten czas , gdy wtryskiwacze jeszcze pracują ale daleko od normy. Nagar blokuje pierścienie i silnik traci kompresję, silnik ma przedmuchy. Jeżeli pierścienie nadal są sprężyste i niepopękane, to po ich odblokowaniu silnik będzie można normalnie odpalać . Jak jesteś zainteresowany napisz do mnie, Na potrzeby tego forum i ogólnie doświadczeń z silnikami, udzielę Ci na produkty do oczyszczenia podzespołów ekstra zniżki, w zamian że opiszesz wszystkie czynności jakie wykonasz i rezultaty pod tym postem. Nie daję 100% gwarancji, że usterka minie , bo oprócz tego o czym pisałem, może tu być jeszcze jakaś durnota, nie zależna od poziomu zanieczyszczenia podzespołów (np luźny kabelek..). Jednak z moich doświadczeń 12 lat w firmie Forte miałem wiele takich i podobnych przypadków, gdzie czyszczenie doprowadzało do usunięcia usterki. Zapraszam

Nie obraź się kolego ale jak dla mnie Twoja teoria jest nie do przyjęcia. Gdyby ten silnik zapalał z zimnego ( po nocy ) tak jak po zgaszeniu ( filmik) to może i bym się zgodził. Ale po przestoju zapali ok i kilka sekund po zgaszeniu już nie to Twoim zdaniem nie może wygenerować ciśnienia na cylindrze ????? Wydaje mi się że chcesz chłopakowi opylić środki które raczej tej usterki nie usuną.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Spróbuj podglądnąc parametry wtedy gdy kręci i nie zapala ,a więc sygnał obrotów ,narastanie ciśnienia w szynie i sygnał otwarcia wtryskiwaczy to podstawa dalszego szukania

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Nie obraź się kolego ale jak dla mnie Twoja teoria jest nie do przyjęcia. Gdyby ten silnik zapalał z zimnego ( po nocy ) tak jak po zgaszeniu ( filmik) to może i bym się zgodził. Ale po przestoju zapali ok i kilka sekund po zgaszeniu już nie to Twoim zdaniem nie może wygenerować ciśnienia na cylindrze ????? Wydaje mi się że chcesz chłopakowi opylić środki które raczej tej usterki nie usuną.
Nie obrażam się absolutnie, wiem tylko że wszelkie "gmeranie" przy silniku i zagadki prawie zawsze mają początek w niepełnym spalaniu (z wyjątkiem wad materiałów i usterek elektroniczno -elektrycznych). I według mnie rozpoczynanie poszukiwania powodu usterki, bez dobrego oczyszczenia, jest właśnie oferowanie komuś, poniesienia kosztów tych doświadczeń, które często nic nie dają. Ja kieruje kolegę na szukanie pierwotnej przyczyny, a nie tylko skutku. Mówisz chcę kogoś naciągnąć , a co ty robisz (o ile reprezentujesz serwis) podpowiadając co ma wykręcić, zdjagnozować , sprawdzić. Przecież to są godziny pracy, za które nasz kolega pewnie będzie musiał zapłacić (może właśnie tobie, bez obrazy). Poza tym moja firma nie jest sama na rynku, są inne posiadajace super środki. Mnie chodzi o zwrócenie uwagi na fakt (zanieczyszczone podzespoły nie działają prawidłowo) , który powinno się wyeliminować. Nie wiem czy to pomoże , już pisałem, ale nawet jak nie, to skuteczne oczyszczenie podzespołów samo w sobie ma wartość, za którą klient zapłaci. To nie wyrzucone pieniądze jak przy zapłacie za nietrafne diagnozy. Pozdrawiam

czeslaw555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Nie obraź się kolego ale jak dla mnie Twoja teoria jest nie do przyjęcia. Gdyby ten silnik zapalał z zimnego ( po nocy ) tak jak po zgaszeniu ( filmik) to może i bym się zgodził. Ale po przestoju zapali ok i kilka sekund po zgaszeniu już nie to Twoim zdaniem nie może wygenerować ciśnienia na cylindrze ?????
to co Twoim zdaniem trzeba zrobić ? Negujesz jedno więc masz zapewne jakieś rozwiązanie, tak rozumiem Twoją odpowiedź.

mcrazy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Spróbuj podglądnąc parametry wtedy gdy kręci i nie zapala ,a więc sygnał obrotów ,narastanie ciśnienia w szynie i sygnał otwarcia wtryskiwaczy to podstawa dalszego szukania

Kolega sugeruje już zaawansowane urządzenie diagnostyczne tak... Czy może da się te parametry określić... że tak powiem chałupniczo ?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
No i dobrze rozumiesz. Tak jak kolego Fructon napisał zostaje sprawdzić parametry przy rozruchu pod warunkiem że pompa zasilająca jest dobrze sprawdzona

czeslaw555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
a ja proponuję zainteresować się czujnikiem położenia wału, bo to może być jego sprawka. Auto odpala na zimnym ale wystarczy się lekko zagrzeje i już nie chce, i to mi nasuwa że to jest sprawca. Można podpiąć się pod kompa i zobaczyć czy podczas pracy silnika pokazuje na kompie obroty . Czujnik nie jest drogi .

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Jak dla mnie wygląda to na brak paliwa, niby chce ale nie daje rady. Spróbuj potraktować go eksperymentalnie plakiem w tym momencie braku współpracy co by tylko zobaczyć co będzie się działo. Pewnie zagada i tyle w temacie.

czeslaw555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
czy tak trudno sprawdzić lub wymienić ten czujnik położenia wału ? jeszcze chwila i będzie trzeba wymienić silnik z osprzętem i cały układ paliwowy.

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Czesław, chyba masz rację. Przypominam sobie kiedyś miałem taki przypadek z Volvo, ale w benzyniaku. Po wymianie czujnika jak ręką odjął . Jednak wymienił bym go dopiero po sprawdzeniu. Jak wszystko zawiedzie to nadal proponuję rozważyć czyszczenie, nie koniecznie Forte ale coś z profesjonalnej chemii.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Jak
czy tak trudno sprawdzić lub wymienić ten czujnik położenia wału ? jeszcze chwila i będzie trzeba wymienić silnik z osprzętem i cały układ paliwowy.
Jak ktoś chce, lubi i ma na to środki to se może wymieniać co mu się tylko spodoba, lecz nie o to tu chodzi przecież.
Bazą jest sprawdzenie podstaw a później dalsze wnikanie, nie ?

czeslaw555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
na razie nikt nic mądrego nie wymyślił jak widzę, prawda ? Prawda, podaję co może lub jest powodem takiego zachowania . Proszę ostry4 zapodaj pomysła co zrobić i jak .:)

Do góry Bottom