• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra B 2.0 16v 100kw 99 r.

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Witam serdecznie Mechaników.

Mam pytanko związane z czujnikiem wałka rozrządu . Czy czujnik wałka rozrządu może za kucać pracę czujnika położenia wału i odwrotnie ?
Mam takie pytanie ponieważ wyskakiwał mi błąd Check Engine i przy 4 tyś. obr. odcinał mi zapłon , po diagnostyce komputerowej mówiło że to czujnik położenia wałka rozrządu , więc go wymieniłem samochód chodził przez około 4 miesiące bez problemowo . Od pewnego momentu zaczęły się nietypowe objawy Check odcięcia zapłonu jak wcześniej dużej muszę kręcić żeby odpalić gaśnięcie silnika podczas jazdy . Błąd wyskakuje przeważnie jak silnik się nagrzeje a przed błędem zafalują obroty , wcześniej przed wymianą czujnika to odpalał na tyk i od razu zapalał się Check i blokada zapłonu przy 4 tyś.tylko takie objawy a teraz prze dziwne rzeczy się dzieją i dlatego mam takie pytanie czy czasem czujnik położenia wału nie jest uszkodzony ? Choć komputer pokazuje czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujnik położenia wału mam Screena błędów . A i byłem z takim zapytaniem u elektryka to mi powiedział że mam przestawiony rozrząd ?! Czy to prawda ?
Dziękuje z góry za odpowiedzi i pomoc . Pozdrawiam

Załączniki

• 20230206_191441.jpg
    20230206_191441.jpg
    1022,2 KB · Wyświetleń: 7

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
Czujnik, pozycja wałka rozrządu HELLA 6PU012681011
Czujnik, pozycja wałka rozrządu HELLA 6PU012681011
6PU012681011
CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU OPEL OM
Wymagana ilość: 1
" style="box-sizing: border-box;">

Pasuje pod warunkiem do wybranego pojazdu
Napięcie [V]: 12Ograniczenia producenta: SIEMENSIlość biegunów: 3Artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca 2: z przewodemKształt obudowy wtyczki: owalnyMontaż/demontaż koniecznie do wykonania przez fachowców!:Wymagana ilość: 1

VECTRA B 2.0

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
POZNAN
W sklepie mi jeszcze proponowali czujnik firmy CONTINENTAL dawniej firma o nazwie VDO co o tym sądzicie . Bo jeszcze jest opcja ze salonu koszt czujnika ok 300 zł plus wtyczka ok 300 zł bo sprowadzają to z Niemiec trochę mnie przeraża koszt wtyczki bo czujnik ma inny kształt byłem się pytać

Do góry Bottom