• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel vectra C Z18XE 2002 r. nie odpala na benzynie / Jest zamontowany gaz BRC

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Tylko na pocztę... Daj na PW bo plik za duży.... Lub potem. Może zrobię link do YT

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wtryski zabite . Leją paliwo ... a nie pylą :) brak mieszanki paliwo-powietrze.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Dziękuje ....Sczcepan ...Robiłem reset EDCU carprogiem choć wiedziałem że to nic nie da ale co miałem już robić.
ALE VECTRA JUŻ PALI NA Pb ! i przełącza się na LPG sama.
Jeszcze nie idealnie i muszę sprawdzić co jest nie tak dale.
Oczywiście napiszę co było bo nie jestem dziwakiem ale muszę trochę kręcić nie długo aby zapaliła więc nie zrobione do końca i nie chce się chwalić a tu Zonk :)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Od razu napiszę że auto jest bardzo nie przyjazne do diagnozy jak widać po 5 stronach na forum.
Bo wszystko było sprawne i w pomiarach pokazywało dobre parametry.
Przyczyny były dwie po których auto odpaliło czyli czujnik wałka z powodu braku izolacji na trzech przewodach która spękała pod wpływem ciepła i oczywiście brak błędów a po wymianie na nowy już był błąd ale tyko czasami przy próbach odpalenia P0340-08
Oczywiście auto nie odpaliło po wymianie czujnika wałka.
Ale czasami pojawił się błąd P0335 czyli od pozycji wału korbowego i to mnie zaciekawiło i po zaglądnięciu do niego wtyka była wewnątrz cała w oleju i po przeczyszczeniu dopiero auto zapaliło .
Oczywiście te czujniki w pomiarach były ok a i tak ecu nie widziało ich dobrze a szkoda że nie pokazuje to przy odczycie błędów !!! porażka.
Czyli przy pracy przy takim i podobnym silniku opla na marne jest opieranie się na braku błędów tylko szukać fizycznie problemu.
Był tu też temat opla Meriwy i bardzo podobna diagnoza ale tam mechanik ugiął dwa zęby na koronce wału.
Opel nie odpala za idealnie bo wtryski rzeczywiście muszą lać i go trzeba przegazować lub palić lekko dodając gazu.Oczywiście odpali i bez tego ale czasem zgaśnie.A że nie wiem jak było przed usterką to odpuszczę tego opla .
Jak się przełączy sam na gaz to chodzi super.
No i został mi interfejs do instalacji BRC który się bardzo przydał do kasowania awaryjnych odpaleń i ustawienia swoich temperatur do odpalania i automatycznego przełączania.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Właścicielowi pewnie to nie przeszkadza, że słabo pali na benzynie, to ma tylko dojeździć do momentu przejścia na gaz. W BRC chyba minimum 30 stopni i tak da się ustawić, ale nie mam pewności.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Możesz ustawić dość nisko ja dawałem na 15+ i przyjął tylko ramka zaświeciła się na czerowno.
Ale teraz widzę że sam wrócił do normalnych wartości 39+

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Coś mi się kojarzy, że "zwyklym" kompem do BRC to tak się właśnie będzie działo. Musiałbym doczytać na forum gazowym.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Napisał przecież że CPW

Do góry Bottom