Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Dziękuje ....Sczcepan ...Robiłem reset EDCU carprogiem choć wiedziałem że to nic nie da ale co miałem już robić.
ALE VECTRA JUŻ PALI NA Pb ! i przełącza się na LPG sama.
Jeszcze nie idealnie i muszę sprawdzić co jest nie tak dale.
Oczywiście napiszę co było bo nie jestem dziwakiem ale muszę trochę kręcić nie długo aby zapaliła więc nie zrobione do końca i nie chce się chwalić a tu Zonk
Od razu napiszę że auto jest bardzo nie przyjazne do diagnozy jak widać po 5 stronach na forum.
Bo wszystko było sprawne i w pomiarach pokazywało dobre parametry.
Przyczyny były dwie po których auto odpaliło czyli czujnik wałka z powodu braku izolacji na trzech przewodach która spękała pod wpływem ciepła i oczywiście brak błędów a po wymianie na nowy już był błąd ale tyko czasami przy próbach odpalenia P0340-08
Oczywiście auto nie odpaliło po wymianie czujnika wałka.
Ale czasami pojawił się błąd P0335 czyli od pozycji wału korbowego i to mnie zaciekawiło i po zaglądnięciu do niego wtyka była wewnątrz cała w oleju i po przeczyszczeniu dopiero auto zapaliło .
Oczywiście te czujniki w pomiarach były ok a i tak ecu nie widziało ich dobrze a szkoda że nie pokazuje to przy odczycie błędów !!! porażka.
Czyli przy pracy przy takim i podobnym silniku opla na marne jest opieranie się na braku błędów tylko szukać fizycznie problemu.
Był tu też temat opla Meriwy i bardzo podobna diagnoza ale tam mechanik ugiął dwa zęby na koronce wału.
Opel nie odpala za idealnie bo wtryski rzeczywiście muszą lać i go trzeba przegazować lub palić lekko dodając gazu.Oczywiście odpali i bez tego ale czasem zgaśnie.A że nie wiem jak było przed usterką to odpuszczę tego opla .
Jak się przełączy sam na gaz to chodzi super.
No i został mi interfejs do instalacji BRC który się bardzo przydał do kasowania awaryjnych odpaleń i ustawienia swoich temperatur do odpalania i automatycznego przełączania.
Właścicielowi pewnie to nie przeszkadza, że słabo pali na benzynie, to ma tylko dojeździć do momentu przejścia na gaz. W BRC chyba minimum 30 stopni i tak da się ustawić, ale nie mam pewności.