• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1.6 umarła elektryka

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
nadal brak napiecie na czujnik wałka bsm wymienilem, mozliwe ze drugie uszkodzone?

czy pierwsze dwa błedy wnosza cos do sprawy? 2018-01-25 (2).png

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
A co ma BSM do czujnika wałka rozrządu-NIC.Zasilanie,masa,sygnał leci prosto z komputera.

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
juz działa, sypnoł sie edc15c2 dla potomnych.

mam inny problem z innym peugeotem też 2.0 hdi bład P0190 obwód czujnika cisnienia paliwa przerwa w obwodzie lub zwarcie do +12, macie jakies pomysły?

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ

mam inny problem z innym peugeotem też 2.0 hdi bład P0190 obwód czujnika cisnienia paliwa przerwa w obwodzie lub zwarcie do +12, macie jakies pomysły?

Standard do sprawdzenia czujnik wiązka moze sterownik trzeba spawdzic po koleji jakie cisnienie w live data

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
ze ktos zarabia najnizsza krajowa a jezdzi mercedesem na ktorego 10 lat oszczedzal to nikogo to nie obchodzi. Kur...a jak kierowcy zawodowi po podstawowce zarabiaja po 6 do 12 tys. To ludzie po studiach maja zbierac ochlapy? Nie ma litosci , doic ile sie da.

Studia nie świadczą o poziomie intelektualnym - jesteś tego najlepszym przykładem. Nikt nie kazał Ci studiować, jak jesteś taki cięty na kasę, to zobacz ile przez te lata nauki straciłeś dudków. Pamiętaj dzisiaj doisz Ty jutro doją Ciebie.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP

Mamy-sprawdzic ciągłosc okablowania i do tego czujnika i sprawdzic czy ma zasilanie 5V,jak to bedzie ok to wymien czujnik.

Mamy-sprawdzic ciągłosc okablowania i do tego czujnika i sprawdzic czy ma zasilanie 5V,jak to bedzie ok to wymien czujnik.Jak czujnik nie pomoze to zmien komputer a jak komputer nie pomoze to musi to robic inny mechanik.

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
wbtym bul że czujnik juz wymienionyna nowy orginał- ale fakt kabli nie sprawdzałem biore sie dam znac jak cos bede wiedział

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Bosch zrobiony pytanie gdzie.

dzuzefina

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iłża
może in PRC... ale 400 trzeba dac, tyko kto odda za zmarnowany czas i poobijane rece.

Punktów
0
Miasto
Janów lubelski
Ogólnie to troche czasu minęło sterownik silnika z modułem bsi został zawieziony do gościa który zajmuje się takimi rzeczami. Po tygodniu facet przyjeżdża podłącza do samochodu sterowniki i stwierdza że to nie jest kwestia sparowania sterowników tylko że moduł bsi jest czysty i trzeba do niego wgrać cały program. Wgrywa program paruje sterowniki dogrywa kluczyki i samochód odpala. Pytanie czy możliwe że jak się akumulator rozładował to wysypał program w bsi?

Witam. Do lechum30. Pytasz czy możliwe, że rozładowany aku mógł być powodem wyczyszczenia BSI, więc odpowiadam, że zazwyczaj (tj. bardzo rzadko, ale jednak) dzieje się tak właśnie z powodu kręcenia do upadłego akumulatora. Czasem wysypie się w procesorze obszar pamięci konfiguracji samochodu, np. znana usterka klimy, lub wskutek wykasowania przypadkowych obszarów pamięci dzieją się różne dziwne rzeczy jak np. przekłamania w referencjach czy np. przekłamany nr. VIN
i wówczas wystarczy zwykła aktualizacja, a czasem wysypie klucze, lub immo, to wtedy trzeba już wykonać pełną synchronizacje posiadanym czterocyfrowym kodem pin. Status immo jest wtedy zawsze oczekujący.

I mało tego gość po pytaniu ile to będzie kosztowało stwierdził że od 200 do 600 jak będą problemy. Stwierdził , że sterownik silnika jest czysty, że nie ma żadnych danych i nie ma jak tego zrobić , że nie ma czego kodować do bsi bo wszystko jest czyste. Stwierdził , że to będzie kosztowalo 600zł ale musi to zabrać i do tygodnia to zrobi bo to gruba sprawa. Po czym po 3 godzinach gość dzwoni że wziął się za to i podjedzie . Porobił coś 15 minut odpalił auto skasował 600zł.

Sterownik silnika nie ma nic do tego, bo tam pamięci są niezawodne. Najczęściej psuje się BSI w ten właśnie sposób. Odpisuje Ci tu dlatego, że przypomniał mi się identyczny przypadek w tym samochodzie, gdzie winnym zamieszaniu ze serem silnika był emulator Julie, który wykasował w nim obszar zawierający dane immo przez to, że poprzedni mechanik (przede mną) kupił na allegro ten emulator w zamiarze "obejścia" immo, lecz zamiast zadziałać, to jeszcze bardziej zaszkodził uszkadzając w nim pamięć i tak też raczej na pewno było w Twoim przypadku, lub ostatecznie (w co watpie) ktoś przed Tobą próbował immo offa przez edycje wsadu programatorem, bo zauważ, że opisujesz wykasowanie steru silnika oraz BSI jednocześnie, co jest rzeczą nieprawdopodobną żeby stało się tak samoistnie. Przypadek identyczny w 100% jakbym to ja Ci to robił, bo też wziąłem za to 600 zł. A zatem (jak już mówiłem) obszar pamięci kasuje się w tym BSI w zupełnie przypadkowy sposób wskutek czego uszkodzone BSI ma prawo zachowywać się nieprzewidywalnie, więc jedynym pewnym wyznacznikiem tej usterki jest sprawny ster silnika ze statusem oczekujący. Natomiast niedzialajace w tym przypadku nawiewy, radio, itp. to po prostu aktywny tryb ECO, który dezaktywuje się sam po odpalenieu.

P. S.
Jako, że to już teraz tajemnica żadna (bo to karalne), to na przyszłość nie podmieniajcie BSI "na pałe", tylko jak już, to z niższym przebiegiem, bo wyższy w PSA przepisuje się do zegarów i nie da się tego cofnąć w prosty sposób !!! I żeby przywrócić potem to wszystko do ładu może to przekroczyć wartość samochodu.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom