• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 607

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Na to w każdej marce jesteś narażony albo trafisz albo wpadniesz

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Nie no wiadomo każda marka samochodów na wady i zalety i albo trafisz albo nie...ale to juz nie o markę chodzi tylko jak ktos dbał i jak naprawiał auto w razie jakichkolwiek problemów....

jan45236

Nowy
Punktów
0
Miasto
okolica Zgorzelca
co do peugeotów to ma 406 który ma nalatane 375 tysi i dalej lata a od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem 607 3.0 v6 211KM 2005 rok z gazem.jechałem po niego 400 km i jedno co mi sie nie podobało to syf w aucie ale dziś oddałem do auto spa na kompleksowe sprzątanie. powiem tylko że nie oddałbym go za żadnego niemca. a 406 zostaje w domu synek bedzie latał nim. szczeże polecam V6 muzyka dla uszu i komfort dla ciała.

ROCKY6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
augustów
Mam pytanie oglądałem dzisiaj test 607 ale po francusku, i zastanawia mnie do czego jest w nim drugi akumulator w bagażniku w prawym nadkolu. Wcześniej tego nie wiedziałem?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
2ga baterie maja tylko wersje bogato wyposazone, el fotele, roleta, telefon itp itd - po prostu jest on do obslugi kabiny, ten pod maska do rozruchu silnika ale ogolnie rzecz biorac sa spiete dwa razem

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Ja mialem tez dwa aku jeden ten pod maska tylko na rozruch a drugi w bagażniku lampki kontrolki,komputer itd....tak jak kolega wyżej pisal sa spięte dwa razem i obydwa musza byc sprawne za każdym razem...

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
No dokladnie mi jak mechanik wymieniał w 607ce przetwornice to tez odkręcił kolo nadkola kolo lampy i odchylił....

krakus57

Nowy
Punktów
0
Miasto
Głogów
2ga baterie maja tylko wersje bogato wyposazone, el fotele, roleta, telefon itp itd - po prostu jest on do obslugi kabiny, ten pod maska do rozruchu silnika ale ogolnie rzecz biorac sa spiete dwa razem

Witam PT wszystkich jako nowicjusz .

Z ciekawości - jako posiadacz 607 2.7 hdi platinium 2008 - JAKI TYP ( i jego dane ) akumulatora znajduje się POD maską ??

Pozdrawiam Mieczysław Jan Różycki

money555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam.

Może ktoś jeszcze śledzi ten wątek i odpowie mi na kilka pytań.

Od dawna jeżdżę francuzami i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. Mam na myśli Citroeny czy Renault.

Teraz mam Volvo S80 po tym jak moją C5 I FL skasowało Volvo S40 (z Cytryny nic nie zostało, a Volvo lekko pogniecione) i fakt, jak widzę blachy w Volvo to jest to kawał żelastwa.
Jednak mimo, że to auto jest "twarde" to nie dostanę za dobre pieniądze super wyposażenia, dlatego znowu myślę o 607, które mi się po prostu podoba.

Silnik tylko 2,2. PB, teraz mam 2.4 R5 20V w PB i przy moich przebiegach rzędu 5 000 km/rok nie potrzebuje nic innego (V6 za drogie w eksploatacji).

Do sedna chce 607 I, zastanawiam się jakie największe wady ma to auto [nie pytam o silnik HDI, bo to swoją drogą ;)]?

Czytałem coś o pompach wspomagania, ale nie wiem czy problem ich zużywania się nie był przy zawieszeniu sport (regulowanym), czy ktoś może potwierdzić?
Również wiem o problemach z ekranem na środku i jakieś problemy z belką tylną (aby na pewno belka?) i w zasadzie nic więcej nie znalazłem.

Volvo ma 1 ogromny plus, a mianowicie skrzynia biegów, bo przy 60 km/h na 4 biegu mam 1 500 obrotów, gdzie np. C5 mają już 2000. Wiem, że Citroeny mają "wolniejsze" skrzynie i zastanawiam się czy to samo np. co jest w C5 2.0 136 KM znajdę w 607 2.2?
Pytam gdyż Volvo na trasy jest idealne, ciche w środku, a do tego mam 2 400 przy 100 km/h, gdzie w np. C5 jest już 3000 rpm i po prostu zaczyna robić się głośno... Chociaż trasę w roku osobówką zrobię z 5-10 razy, więc to nie jest też priorytet.
Po za tym silnik 2.2 z 607 wygląda tak samo jak 1.8 czy 2.0 z C5 I gen, więc myślę, że tutaj problemów nie powinno być z awaryjnością i obsługą...

Proszę o opinie na co zwracać uwagę przed zakupem 607, jakie są obroty silnika przy dużych prędkościach, a zarazem hałas w aucie?
Słyszałem też, że nagłośnienie w 607 nie powala, w S80 mam 8 głośników z tego 2 mega mocne w półce, przez co auto słychać z daleka, lubię dobry dźwięk, ale to też nie najważniejsze...
Zastanawiam się czy warto zmieniać z S80 na 607? Chociaż trochę szkoda tych świetnie wyważonych 5 garów i 20 mechanicznych zaworów, które grają - dosłownie... :)
Z góry dzięki za opinie.

wmig

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Ostrów Mazowiecka
2.2 sobie odpuść, według mnie nieudany silnik (wadliwe koło zmiennych faz) Benzyna do 607 jest tylko jedna V6.

money555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
2.2 sobie odpuść, według mnie nieudany silnik (wadliwe koło zmiennych faz)

Nigdzie nie spotkałem się wcześniej z tym problemem w 607... CO masz na myśli pisząc wadliwe? Czy nie można go wymienić profilaktycznie (tego koła faz) przy wymianie rozrządu?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
a ja pracowalem w serwisie Peugeota i czesto te auta wracaly na rozmaite usterki czasami nawet banalne ale klijenci jak zmieniali auta to pozostawali przy Peugeocie bo jednak francozka wygoda...

wmig

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Ostrów Mazowiecka
To problem nie tylko 607 a wszystkich modeli PSA z tym silnikiem. Koło zmiennych faz nie dość że drogie to jeszcze ma tę wadę że szybko pada, objawia to się pracą silnika jak w Ursusie. Znam przypadki że wymiana koła pomagała na kilka tyś km. Dodatkowo ten silnik ma masę innych drobnych problemów, a pije niewiele mniej niż V6. Silnik 2.2 jest uważany za najgorszy silnik benzynowy PSA z tamtego okresu (a niby jest rozwinięciem bardzo udanego 2.0), przebija go jedynie 2.0 HPI.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
mialem przyjemnosc serwisowania 407ki coupe z 2.2 benzyna, no i powiem ze napraw powaznych nie bylo (cewka, pompa paliwa, i problem z pompa wspomagania elektrohydrauliczna) przez ok 40tys km przyjezdzal do mnie, pozniej klient sprzedal. Ale to prawda kultura pracy tego silnika nie jest najlepsza, co do jazdy byl za slaby na 407 a co dopiero do 607ki. Sam posiadam 607 2.2hdi 4hx i o niebo lepiej ledzie niz ta 407ka. Osobiscie odradzalbym 2.2 benzyne

money555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
W 607 innego silnika nie biorę pod uwagę, a V5 jest trochę za droga w eksploatacji (tak samo jak 3.0 w C5, dlatego sobie odpuściłem ten motor)...
No nic mam na oku jeszcze inne auto klasy premium, więc jeżeli 607 z tym silnikiem się nie opłaca to i mi nie opłaca się narazie zmieniać moją Volvine...

Dzięki za opinie.

Do góry Bottom