Witam.
Może ktoś jeszcze śledzi ten wątek i odpowie mi na kilka pytań.
Od dawna jeżdżę francuzami i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. Mam na myśli Citroeny czy Renault.
Teraz mam Volvo S80 po tym jak moją C5 I FL skasowało Volvo S40 (z Cytryny nic nie zostało, a Volvo lekko pogniecione) i fakt, jak widzę blachy w Volvo to jest to kawał żelastwa.
Jednak mimo, że to auto jest "twarde" to nie dostanę za dobre pieniądze super wyposażenia, dlatego znowu myślę o 607, które mi się po prostu podoba.
Silnik tylko 2,2. PB, teraz mam 2.4 R5 20V w PB i przy moich przebiegach rzędu 5 000 km/rok nie potrzebuje nic innego (V6 za drogie w eksploatacji).
Do sedna chce 607 I, zastanawiam się jakie największe wady ma to auto [nie pytam o silnik HDI, bo to swoją drogą

]?
Czytałem coś o pompach wspomagania, ale nie wiem czy problem ich zużywania się nie był przy zawieszeniu sport (regulowanym), czy ktoś może potwierdzić?
Również wiem o problemach z ekranem na środku i jakieś problemy z belką tylną (aby na pewno belka?) i w zasadzie nic więcej nie znalazłem.
Volvo ma 1 ogromny plus, a mianowicie skrzynia biegów, bo przy 60 km/h na 4 biegu mam 1 500 obrotów, gdzie np. C5 mają już 2000. Wiem, że Citroeny mają "wolniejsze" skrzynie i zastanawiam się czy to samo np. co jest w C5 2.0 136 KM znajdę w 607 2.2?
Pytam gdyż Volvo na trasy jest idealne, ciche w środku, a do tego mam 2 400 przy 100 km/h, gdzie w np. C5 jest już 3000 rpm i po prostu zaczyna robić się głośno... Chociaż trasę w roku osobówką zrobię z 5-10 razy, więc to nie jest też priorytet.
Po za tym silnik 2.2 z 607 wygląda tak samo jak 1.8 czy 2.0 z C5 I gen, więc myślę, że tutaj problemów nie powinno być z awaryjnością i obsługą...
Proszę o opinie na co zwracać uwagę przed zakupem 607, jakie są obroty silnika przy dużych prędkościach, a zarazem hałas w aucie?
Słyszałem też, że nagłośnienie w 607 nie powala, w S80 mam 8 głośników z tego 2 mega mocne w półce, przez co auto słychać z daleka, lubię dobry dźwięk, ale to też nie najważniejsze...
Zastanawiam się czy warto zmieniać z S80 na 607? Chociaż trochę szkoda tych świetnie wyważonych 5 garów i 20 mechanicznych zaworów, które grają - dosłownie...

Z góry dzięki za opinie.