• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugot 106 1.1 Po postoju dławi się przy przyspieszaniu

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
To jest chyba dobra teoria bo albo mi się wydaje, albo jak jest więcej paliwa w baku to ten problem rzadziej się zdarza. Ale chyba trzeba będzie zajrzeć do tej pompy jak i do baku.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Chyba jednak dianoza będzie inna po tym wyczyszczeniu wszystkiego zauważyłem już nawet po rozgrzaniu to na postoju jak daje się ostro gazu i odpuszcza to zdarza mi się tak lekko strzelić. Co wy na to?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
zaraz będę ustawiał luzy tylko szukam danych jakie mają być, bo fakt faktem trochę gra ten silnik ale ojciec miał kiedyś partnera 1.4 i chodził podobnie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pamietam ze jak wszystko było ok to silniczka nie było słychac

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
A jak gorący to mniej chyba te 0,05? Bo auto teraz można powieziec aż zieje ciepłem. Czy lepiej odczekać ?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
To już rokrecone, niech stygnie. Ale i tak już ustawiłem na mijanie 3cyl to na drugim palcem czuć że jest spory

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Ustawione już, przejechałem się i nie było tego zamulenia, ale wyrok dokładny dopiero jutro jak się rano przejadę, wtedy się okaże czy pomogło czy nie.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Dalej problem jest, dalej potrafi strzelać z wydechu, na odcieciu szczególnie to słychać. Zostawia wtedy aż czarny ślad na glebie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No to ja nie wiem , raz piszesz że wali w dolot, teraz że wydech.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Ja nie napisałem nigdzie wcześniej że strzela w dolot, chodzilo i chodzi o wydech.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Albo nie doczytałem albo niejednoznacznie się wypowiedziałeś

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
W każdym razie auto dalej ma prblemy. Ba nawet doszło to że po wyczszczeniu krokowego potrafi nim na niskich tak rzucać jak stoi rozgrzany już na biegu jałowym, ktoś coś o tym wcześniej wspominał.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Odswieżam bo zrobiło się gorzej. Samochód po postoju miewa problemy z odpalaniem. Musiałem dzisiaj długo kręcić żeby odpalił A jak już załapał to nierówno pracował dopiero po chwili zaczął normalnie chodzić i już jak się zagrzał to chodził i odpalał normalnie.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Znowu odkopuje, ponieważ ogarnąłem sobie dwie orginalne używane pompy z jeżdżących samochodów, podkładałem je i nic to nie dało, samochód dalej jak zimny to się dławi przy przyspieszeniu tak jakby mu brakowało paliwa, zdarza się też że ma problemy z odpalaniem, trzeba długo kręcić i przy kreceniu tak jakby załapuje nierówno paliwo i odpala. Podumowując w aucie:
- wymieniony filtr paliwa, kable i świece
- błędów w sterowniku brak
- naprawiłem ten zawór kierujący ciepłe powietrze z kolektora wydechowego
- wyregulowałem luzy zaworowe
- wymieniłem czujnik temperatury cieczy
- ostatecznie sprawdziłem go na dwóch innych pompach paliwa, ja miałem pompę Pierburga (więc pewnie już ktoś ja wymieniał), a włożyłem orginalną z takiego samego auta które śmiga bez problemu.

Niestety wszystkie te zabiegi nic nie dały, problem jak był, tak jest dalej.

Do góry Bottom