• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

piszcenie/świerczenie hamulcow

amatorzielonychjablek

Początkujący
Punktów
1
Witam.

Posiadam passata b4, 1.9tdi, 1996. Wiadomo. Stare padło ale jeździ jak trzeba.

Pod koniec kwietnia wymienialem tarcze z przodu i klocki. Zakupilem w internecie tarcze i klocki TRW.

Mechanik zalozyl tarcze, klocki oraz powymienial tloczki w zaciskach.

Kilka dni po wymianie zaczely dochodzic odglosy piszczenia/swiercczenia z lewego przodu podczas jazdy.

Dźwięk ustawał podczas naciskania pedału hamulca, nawet delikatne wcisnięcie pedału powodowało ustanie piszczcenia.

Po kilku dniach eksploatacji samochodu, podczas mocniejszego hamowania zaczelo szarpac kierownice. Ok. Myslalem ze moze klocki TRW sa za twarde i zbytnio nagrzewaja tarcze (tak twierdzil drugi mechanik).

Po kilku tygodniach bicie kierownicy pojawialo sie praktycznie podczas kazdego hamowania na trasie.

Drugi mechanik polecil wymienic tarcze i klocki (klocki na bardziej miekkie), tym razem firmy DELPHI.

Bicie kierownicy ustalo. Jednak świerczenie/piszcenie podczas jazdy pozostało.

Za namową mechanika kupilem na szrocie uzywany zacisk. Sytuacja sie nie poprawila.

W poniedzialek ma byc zamontowane rowniez jarzmo, ktore dostalem razem z uzywanym zaciskiem.

To bedzie 6 podejscie do hamulcow w 24 letnim passacie.

Pisk wlasciwie mi nie przeszkadza ale jestem prawie pewien ze po jakims czasie zwichrują się nowe tarcze.

Czy mogłbym prosić o jakieś porady. Co może być nie tak?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Może w tym przypadku w pierwszej kolejności warto byłoby zmierzyć bicie piasty oraz tarczy a nie kupować kolejnych tarcz i klocków .

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jestem pod wrażeniem fachowości mechaników.
-klocki tarcze miękki
-klocki rarcze twarde
-teaz skrzynia trzyma
-lewe koło kręci sie wolniej
gdzie takich jełopów żeś znalazł człowieku

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
biorąc pod uwagę fachowość i terminologię, obstawiam zjepaną robotę przy zaciskach.

trza by zrobić tak:
1-zaciski w komplecie z jarzmami oddać do regeneracji skoro mechaniory nie umio.
2-wymienić giętkie przewody hamulcowe
wiem że się urwą przy tym sztywne, ale taka to robota mechanika, że trza bedzie powymieniać, chociaż mało komu chce się to robić.
Twoja rola to tylko za wszystko zapłacić i mało kogo interere ile wart jest samochód.

Ostatnia edycja:

amatorzielonychjablek

Początkujący
Punktów
1
"Twoja rola to tylko za wszystko zapłacić i mało kogo interere ile wart jest samochód."

Właściwie racja.

Jedyne co mnie interere to to że dostarczyłem nowe tarcze/klocki, zapłaciłem za wymianę wyżej wymienionych oraz wymianę tloczkow. Zaplacilem za to zeby to dzialalo bezblednie. Zapłaciłem za usługę która została wykonana źle. Bez faktury czy rachunku. Ot taka polska patologia.

amatorzielonychjablek

Początkujący
Punktów
1
"bo bez rachunku było pewnie taniej", napewno taniej

ale nikt mnie nigdy nie zapytał czy chcę rachunek czy nie, żaden ale to żaden machanior nie wspominał o rachunku, nigdy

ok, rozmowa zeszla na boczny tor a nie oto chodzilo

dziękuję za informacje i sugestie

pozdrawiam

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
no ale jemu piszczy podczas jazdy a podczas hamowania przestaje.
wnioski chyba oczywiste. to nie jest wina gratów tylko mechaniora.

generalnie sprawa jest prosta jak drut do śmigomata.

Do góry Bottom