• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

podnośnik dwukolumnowy montaz

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
Zdziwicie się ale wykonalne
Robiliśmy juz takie rzeczy ważna jest tylko podkładka od projektanta budynku

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
809
Miasto
Gdańsk
dwutygodnik to chyba gwiazda morza, przegląd kaszubski i temu podobne;] Dwuteownik to chyba Twój element nośny;]

Swoją drogą nie musi być pierwsze piętro a parter ale tak ciekawie zrobiony kanał, że oprócz otworu miał wokół pomieszczenia tak jakby w suficie dziurę wyciął. I do tego jeszcze podnośnik.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
809
Miasto
Gdańsk
właśnie coś takiego, tyle, że wyobraź sobie, że spuszczasz silnik do kanału, tam na wózeczek przesuwasz sobie 5 metrów dalej a tam pełen warsztat. stół i cała reszta szpajsów by ów silnik wyremontować. Na poziomie auta czysto;]

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
296
To gdzies widzialem, jak bym mial gore hajsu to bym sobie cos takiego uczynil bo i tak kalał wyszedl mi po byku. 135 szerokosci i 6.50 dlugosci. Coz, tak sie dzieje jak sie kanal robi pierwszy raz. Jedyny plus ze szczelny 3 rok i kropelki wody mimo ze to sam beton. Folia (pekla przy zalewaniu plus dodatek do betonu cementone a beton z betoniarki nie zaden z gruszki:)

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Mój Ravaglioli stał przez cztery lata nieprzykręcony na komunistycznym betonie bez zbrojenia. Tyle, że jest na ramie i był wytwarzany wtedy gdy zajmowali się tym inżynierowie a nie księgowi. T4 grand espace czy terenówki nie było żadnego problemu ze stabilnością. Choć ma tylko 2t to z materiału z jednej kolumny można by zrobić cały nowoczesny 4t podnośnik.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
228
Miasto
Xxx
w podnośnikach na ramie, przykręcenie do podłoża ma na celu uniknięcia przewrócenia do przodu lub tyłu. Jeżeli chodzi o złożenie sie kolumn "do środka" odpowiada za to rama...

Damii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
R
A czy spotkał się ktoś z was z kotwieniem dwukolumnowego podnośnika dodatkowo górą do stropu (sufitu) jeśli oczywiście jest on zrobiony ze sztuką i spełnia warunki wytrzymałościowe ?
Bywają takie przypadki niskich pomieszczeń że nie unosimy auta na maxa bo ogranicza nas sufit garażu a kolumna podnośnika jest zakończona zaraz pod sufitem.

Rozwiązało by to moim zdaniem problem z możliwym przechyłem podnośnika do przodu/tyłu lub złożeniem kolumn do środku jeśli np fundament byłby niewystarczająco mocny a górą był by dodatkowo solidnie przykotwiony. Widziałem kiedyś takie rozwiązanie i tak myślałem czy to ma sens i może ustabilizować coś.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Witam serdecznie. To mój pierwszy (oprócz przywitania) post na tym forum. :)
Mam pytanie odnośnie posadzki pod podnośnik dwukolumnowy. Co jeśli posadzka ma spadek? Czy monterzy wypoziomują powierzchnie na której mają stanąć kolumny? I jeśli tak, to w jaki sposób?

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
Po każdym montażu pionujemy kolumny do 4mm max jeszcze to wygląda
Powyżej zależy w która stronę zaczynają się problemy tzn ramiona ocierają o posadzkę i ciężko je ustawiać w drugą stronę ramiona mimo że są w dole to są bardzo wysoko od posadzki co za tym idzie podnosimy tylko terenowki ☺ a pion jest obowiązkowy bez pionu dzieją się dramatyczne rzeczy z podnosnikiem

Jak się to robi mamy podkładki w kształcie litery U wkładamy je tam gdzie są kotwy

A

Anonymous123

my na warsztacie trzymamy auta piętrowo bo na placu nie zostawiamy. od pięciu lat dzień w dzień czy dostawczak czy osobówka na "wieszaku" zawsze coś pod nim nocuje. Cóż gdybym miał nie mieć zaufania do podnośnika to sam bym pod niego nie wlazł. Nie istotne czy chińczyk czy markowy.
Ja tez pietruje i stresu nie mam. Jest odbiór udt, jest oc działalności ale tak czy siak nie ma prawa sie nic stać. Teraz szykuje sie przestawianie bo dojdzie nozycowy do geometrii ale wszystko zlecam firmie, ma byc profesjonalnie i tyle. IMG_20161115_181904.jpg

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Po każdym montażu pionujemy kolumny do 4mm max (...)
Jak się to robi mamy podkładki w kształcie litery U wkładamy je tam gdzie są kotwy
Ok, dziękuję ślicznie za odpowiedź. :)

U mnie niestety wyszło tak, że w miejscu wycięcia i skucia starej posadzki, i wykopaniu "rowu" pod ławę, nowo wylana posadzka zapadła się nieco bardziej. ...wylewka poszła po całości.
Do tego jeszcze w miejscu gdzie wypada przód auta, jest lekka górka. ...różnica jest taka, że po przyłożeniu poziomicy wyszło 5cm pomiędzy "górką" a płaszczyzną ławy.
Co robić? Próbować to zeszlifować czy co?
Ewentualnie wylewka samopoziomująca, ale chyba nie ma już na to czasu, bo monterzy przyjeżdżają w środę. :/

Ostatnia edycja:

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
Samopoziomujące schnie 1 dzień ale jej warstwa to 5mm ☺ jak ci brakuje 5 cm odwołaj akcje bo będziesz całe życie cierpiał bo już nigdy tego nie zrobisz

Jak masz tyle spadku to dramat
Auta będą same uciekać z podnośnika wieczna walka z klinem pod koła

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Dzięki za odpowiedź. :)
Odnośnie uciekania auta, to oczywiście masz rację, ale akcji raczej nie odwołam. Pytałem o radę bo chcę wybrać możliwie najlepszy i najprostszy w wykonaniu sposób na zniwelowanie tej pochyłości. Ale to nie jest tak, że cała posadzka jest aż tak bardzo pochyła. Już tłumaczę...
Beton w miejscu ławy osiadł bardziej, ponieważ ława została ulana na ziemi (+ izolacja oczywiście) to raz. A dwa, że jej głębokość (albo grubość, jak kto woli) mieści się w granicach 35 a 40cm, a reszta wylewki na starej posadzce ma grubość około 7cm.
Dodatkowo na obszarze od ściany do ławy wyszedł taki jakby brzuch, ale tak bardziej pod lewym kołem. ...napewno domyślasz się o co mi chodzi. :)
Tak więc różnica pomiędzy wierzchołkiem "brzucha" a płaszczyzną ławy wynosi te 5cm (+-0.5cm).
Chyba muszę kupić ściernicę garnkową do betonu, potem szlifierka kątowa w łapy i do roboty.
A na koniec wylewka samopoziomująca w celu dokładniejszego wyrównania.
Jak to wyjdzie pojęcia nie mam, ale pola do popisu też niewiele. :)

Ostatnia edycja:

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
Jak kotwić podnośnik do stropu (podnośnik na 1 pętrze) standardowo jak w posadzke kotwami czy lepiej będzie użyć prętów gwintowanych i nakrętki z obu stron? Jeśli bym użył prętów to nierdzewne fi 16 lub 18 zależy jaka dziura w podnośniku będzie ;) Pod stropem będą jeszcze słupy.

Do góry Bottom