Zdecydowanie otwór na wylot i potem od strony sufitu dać 15mm blachę o wymiarach stopy kolumny. Będzie zdecydowanie mocniej niż na kotwach.Jak kotwić podnośnik do stropu (podnośnik na 1 pętrze) standardowo jak w posadzke kotwami czy lepiej będzie użyć prętów gwintowanych i nakrętki z obu stron?
Zgodnie z ustaleniem, podnośnik został zamontowany w środę.
Kolumny stoją na dwóch 12mm blachach, tak więc mam trochę miejsca na manewr z posadzką samopoziomującą.
Witam wszystkich
Na początku nadmienię że nie jestem mechanikiem z zawodu, aczkolwiek jest to moje hobby
Kupiłem podnosnik ravaglioli, śrubowy, na ramię, łączony łańcuchem.
Pod podnosnik wylałem stopę wg zaleceń producenta.
Mam jednak pytanie dotyczące ustawienia podnośnika w pionie. Bez obciążenia kolumny stoją idealnie pionowo, jednak podczas podnoszenia auta, schodzą się minimalnie do środka. Jaka odchyłka jest dopuszczalna o ile wn ogóle? Mam takie podkładki w kształcie litery U, ale nie mogę nigdzie w instrukcji znaleźć informacji jak poprawnie je zastosować.
Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich
Na początku nadmienię że nie jestem mechanikiem z zawodu, aczkolwiek jest to moje hobby
Kupiłem podnosnik ravaglioli, śrubowy, na ramię, łączony łańcuchem.
Pod podnosnik wylałem stopę wg zaleceń producenta.
Mam jednak pytanie dotyczące ustawienia podnośnika w pionie. Bez obciążenia kolumny stoją idealnie pionowo, jednak podczas podnoszenia auta, schodzą się minimalnie do środka. Jaka odchyłka jest dopuszczalna o ile wn ogóle? Mam takie podkładki w kształcie litery U, ale nie mogę nigdzie w instrukcji znaleźć informacji jak poprawnie je zastosować.
Z góry dziękuję za pomoc
A po co i na co? Nie potrzebnie aż tak się angażujesz.Co do śrub - miałem ramę już u siebie w trakcie wykonywania posadzki, więc wbetonowałem szpilki w posadzkę, łącząc je ze zbrojeniem.
Są idealnie w pionie, ale pod jakim obciążeniem? ...VW Polo?Kolumny bez obciążenia muszą być lekko odchylone od pionu na zewnątrz, pod obciążeniem schodzą się do środka i są idealnie w pionie ot cała filozofia
Są idealnie w pionie, ale pod jakim obciążeniem? ...VW Polo?
Podnieś jakąś ciężką "krowę", np. Volvo xc90 i wtedy sprawdź pion - zdziwisz się.
A po co i na co? Nie potrzebnie aż tak się angażujesz.
U siebie mam zamontowany podnośnik na kotwy atestowane. Po montażu malowałem posadzke i siłą rzeczy nieco pomalowałem też podstawy kolumn.
Farba odbryzguje z posadzki po upadku np. klucza nasadowego, ale przy postawach nie ma nawet najdrobniejszych pęknięć. Wniosek z tego oczywisty - nic tam sie nie rusza.
Witam pomoże mi ktoś . Chce postawić podnosnik dwu kolumnowy na kanale i stropie . Strop 20cm beton b25 z włóknem zbrojenie podwójna krata 10x10 . Robił juz ktoś tak
Foto