• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

podnośnik dwukolumnowy montaz

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nie lepiej będzie wywalić ściankę do kotłowni i w tym miejscu postawić podnośnik?

markosz

Początkujący
Punktów
2
Trochę wyczyściłem rysunek żeby było lepiej widać jak to wygląda...

Na czerwono zaznaczony jest żelbetowy podciąg i po bokach słupy go podtrzymujące... Niestety nie mogę tego ruszyć bo dach na tym się podpiera. Tak samo jak na reszcie ściany która oddziela garaż od kotłowni....

Tak jak widać podnośnik/auto będzie tylko delikatnie zachodzić na ścianę tam gdzie niebieska kreska po prawej stronie wnęki jakieś 30cm.... mierzyłem to... Także stojąc przed autem będę stał już w części pod nazwą "wnęka robocza" więc miejsca będzie sporo...

Ewentualnie jeśli podnośnik uda się dać bardziej na lewo to i może tam nie przeszkadzać w sensie nie zachodzić na ścianę kotłowni, ale będzie wtedy bliżej lewej ściany garażu co może utrudniać wsiadanie wysiadanie..., zobaczymy jak to się ułoży... garaz.JPG

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1457
Miasto
łódź
no i mi sie podoba ! panowie to jest dom ! dzieciaki i podnosnik dwukolumnowy nie bardzo pasuje ! (( moim zdaniem ))
a taki nozycowy po złozeniu nie zajmuje miejsca ;) czyli pomieszczenie dalej pełni funkcje garazu :D

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
głupota w mojej ocenie , dom nowy i piękny , przed domem ogród oraz trawnik , garaż powinieneś mieć funkcjonalny na dwa auta ,rowery kosiarkę itd. Jeżeli chcesz grzebać i robić fuchy to tak żeby nikt nie widział więc za domem w miejscu z dala od dzieci ,np. pod wiatą z dachu spadzistego i np. z płyt betonowych ze wzorami , wykończonych drewnem , bo skoro cię stać na podnośnik ,to na fajne zadaszenie również , możliwości bez końca. Przemyśl jeszcze raz sobie wszystkie za i przeciw .

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Trochę wyczyściłem rysunek żeby było lepiej widać jak to wygląda...

Na czerwono zaznaczony jest żelbetowy podciąg i po bokach słupy go podtrzymujące... Niestety nie mogę tego ruszyć bo dach na tym się podpiera. Tak samo jak na reszcie ściany która oddziela garaż od kotłowni....

Tak jak widać podnośnik/auto będzie tylko delikatnie zachodzić na ścianę tam gdzie niebieska kreska po prawej stronie wnęki jakieś 30cm.... mierzyłem to... Także stojąc przed autem będę stał już w części pod nazwą "wnęka robocza" więc miejsca będzie sporo...

Ewentualnie jeśli podnośnik uda się dać bardziej na lewo to i może tam nie przeszkadzać w sensie nie zachodzić na ścianę kotłowni, ale będzie wtedy bliżej lewej ściany garażu co może utrudniać wsiadanie wysiadanie..., zobaczymy jak to się ułoży... Wyświetl załącznik 28102
zeby to wszystko miało sens, to jak tylko masz miejsce koło domu postaw osbno garaż... lekka konstrukcja ocieplona i wstaw dwukolumnowy i będziesz zadowolony ..a tam gdzie teraz planujesz warsztat wstaw bilard, barek i kanapę ..i bedziesz jeszcze bardziej zadowolony :)

Ostatnia edycja:

markosz

Początkujący
Punktów
2
Tak jak już mówiłem nie będę robił aut masowo... głownie tato, moje auto, auto żony może jakiś znajomy na wymianę klocków- generalnie na własne potrzeby ... Po prostu boli mnie jak np za wymianę oleju mam dawać XX zł kiedy mogę to zrobić sam tak samo inne pierdoły - ale brak miejsca a pod blokiem nie za bardzo. Dlatego chce mieć podnośnik, planuję tez odbudowę mojego ZJ także tez się przyda... Na chwilę obecną zostawiam miejsce na nożycówke w posadzce. Jeśli na prawdę będzie lipa to najwyżej zapcham dziury styro doleje posadzki i wtedy będę myślał dalej...

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
468
Po prostu boli mnie jak np za wymianę oleju mam dawać XX zł kiedy mogę to zrobić sam tak samo inne pierdoły

A nie zastanawiałeś się kiedyś dlaczego płacisz za wymianę oleju XX zł? Właśnie dlatego, że nikt w nocy do żadnego warsztatu nie podrzucił narzędzi, podnośników itd. Wszystko musieli kupić niestety. Przelicz sobie zakup chociaż podnośnika, dajmy na to 10 tysięcy i teraz policz ile "zaoszczędzisz" na wymianach tego przykładowego oleju :) nie neguję samego pomysłu, uważam że jest ok żeby sobie tam dla przyjemności pokręcić śrubki... ale nie mów, że coś na tym zaoszczedzisz :)

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Tak jak już mówiłem nie będę robił aut masowo... głownie tato, moje auto, auto żony może jakiś znajomy na wymianę klocków- generalnie na własne potrzeby ... Po prostu boli mnie jak np za wymianę oleju mam dawać XX zł kiedy mogę to zrobić sam tak samo inne pierdoły - ale brak miejsca a pod blokiem nie za bardzo. Dlatego chce mieć podnośnik, planuję tez odbudowę mojego ZJ także tez się przyda... Na chwilę obecną zostawiam miejsce na nożycówke w posadzce. Jeśli na prawdę będzie lipa to najwyżej zapcham dziury styro doleje posadzki i wtedy będę myślał dalej...

Co do sensu ekonomicznego to bez szans. Ile zmian oleju dokonasz za 12-13k zeta?

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
pasja przy klockach kolegi. Pasja to dla mnie praca przy swoim klasyku.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
pasja przy klockach kolegi. Pasja to dla mnie praca przy swoim klasyku.
To nie pasja tylko chęć zaoszczędzenia, tyle ze raczej grosze bo i tak przeważnie kończy się u mechanika bo albo brak narzedzi abo brak wiedzy.. ale kto wie czy z tego się nie zrodzi pasja do mechaniki .. różnie bywa

markosz

Początkujący
Punktów
2
Bardziej pewnie chodzi o pasje a nie o ekonomie.

Dokładnie tak jest.... Nie stawiam tego dla zarobku, tylko dlatego żebym w końcu mógł sobie śrubki pokręcić w w miarę normalnych warkach a nie na lewarku pod garażem z podłożonym kamieniem... gdzie prądu nie ma, wody nie ma a w środku za mało miejsca żeby wjechać...

Nie chodzi mi o żadne oszczędności, robię bo lubię i zawsze chciałem mieć taki garaż.... Za 9kpln olej miałbym do końca życia wymieniony, ale są też inne pierdoły za które $$ muszę płacić a sam sobie to zrobię i tak ziarnko do ziarnka x 3 auta i sumka się uzbiera sama :p Dwóch lewych rak nie mam podstawowe rzeczy ogarniam, narzędzi jakiś przez dotychczasowy czas tez się uzbierało więc spokojnie nie martwcie się Panowie o mnie dam radę :)

Z klockami kolegi to było raczej na zasadzie, że nie będę miał tam przemiału 10aut dziennie, więc warunki jakie będą wystarczą dla samego siebie...

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Dokładnie tak jest.... Nie stawiam tego dla zarobku, tylko dlatego żebym w końcu mógł sobie śrubki pokręcić w w miarę normalnych warkach a nie na lewarku pod garażem z podłożonym kamieniem... gdzie prądu nie ma, wody nie ma a w środku za mało miejsca żeby wjechać...

Nie chodzi mi o żadne oszczędności, robię bo lubię i zawsze chciałem mieć taki garaż.... Za 9kpln olej miałbym do końca życia wymieniony, ale są też inne pierdoły za które $$ muszę płacić a sam sobie to zrobię i tak ziarnko do ziarnka x 3 auta i sumka się uzbiera sama :p Dwóch lewych rak nie mam podstawowe rzeczy ogarniam, narzędzi jakiś przez dotychczasowy czas tez się uzbierało więc spokojnie nie martwcie się Panowie o mnie dam radę :)

Z klockami kolegi to było raczej na zasadzie, że nie będę miał tam przemiału 10aut dziennie, więc warunki jakie będą wystarczą dla samego siebie...

To Powodzenia .. :)

saturas

Początkujący
Punktów
0
Proszę o podpowiedź, ponieważ nie zostało to jeszcze poruszone w tym wątku.
Lepiej zastosować kotwy tradycyjne, czy może kotwy chemiczne? Chodzi o podnośnik dwukolumnowy? (bez ramy).
Widzę, że najczęściej stosowane są tradycyjne, wbijane kotwy, ale może ktoś montował za pomocą chemicznych?

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Proszę o podpowiedź, ponieważ nie zostało to jeszcze poruszone w tym wątku.
Lepiej zastosować kotwy tradycyjne, czy może kotwy chemiczne? Chodzi o podnośnik dwukolumnowy? (bez ramy).
Widzę, że najczęściej stosowane są tradycyjne, wbijane kotwy, ale może ktoś montował za pomocą chemicznych?
Zawsze wbijałem i nigdy problemu nie było .. co do klejów to haki montowałem w ścianie i tez trzymają ale tam mniejsze siły działają ;)

saturas

Początkujący
Punktów
0
To jeszcze pytanie może banalne, ale ponoć nie ma głupich pytań :D
Jeśli otwory w podstawie kolumny mają 20mm to jaką średnicę powinny mieć kotwy oraz wiertło do betonu?

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
To jeszcze pytanie może banalne, ale ponoć nie ma głupich pytań :D
Jeśli otwory w podstawie kolumny mają 20mm to jaką średnicę powinny mieć kotwy oraz wiertło do betonu?
średnica wiertła taka sama jak kotwy montażowej .. kotwa jest ciasno wbijana

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
807
Miasto
Gdańsk
kotwy z gwintem M14 lub M16. Ja mam wbijane m14 po 6 sztuk na jedną nogę.

saturas

Początkujący
Punktów
0
przy wbijanych jest ryzyko "przekręcenia" szpiki podczas dokręcania na odpowiedni moment. Nie lepiej zatem zastosować kotwy chemiczne? Im więcej czytam na ten temat tym mniej wiem..

Do góry Bottom