• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

podnośnik dwukolumnowy montaz

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
przy wbijanych jest ryzyko "przekręcenia" szpiki podczas dokręcania na odpowiedni moment. Nie lepiej zatem zastosować kotwy chemiczne? Im więcej czytam na ten temat tym mniej wiem..
powiem ci że nie miałem takiego przypadku .. ale klej na pewno równie dobrze trzyma..
i wbijane i klejone są polecane do montażu podnośnika..

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
468
Dobry beton to podstawa. Ja mam pod podnośnikiem taki który leją pod słupy wysokiego napięcia wzmocniony włóknami polimerowymi. Powiem tak, problem jest nawet w tym dziadostwie wiercić, więc wyobraź sobie jak kotwy trzymają :)

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Zastanawiamy się nad zakupem domu co by mieć miejsce na fanaberie i moje trupy.

Na działce jest miejsce na garaż, którego aktualnie mi bardzo brakuje.

Zastanawiam się nad rozwiązaniem - podnośnik czy kanał.
U ojca pracuję nad swoim gratem na kanale i wiem, że bywa to upierdliwe. Po dniu spędzonym pod samochodem nogi bolą od ciągłej wspinaczki góra dół.

Podnośnik wygodniejszy do pracy ale przeszkadza w codziennym użytkowaniu.

To jest dla mnie a nie żadnych fuch. Działka sucha na górce więc nie ma problemu z wodą. Wiadomo, że to jest na razie gdybanie bo najpierw trzeba tą nieruchomość zakupić, później ją wyremotować a dopiero później stawiać garaże.
Ale taki jest plan i częściowo powód zakupu domu. W tej chwili mam 6 samochodów (tylko). Tylko bo nie mam ich gdzie trzymać aby mieć więcej.

Lubię w nich grzebać i je remontować.
Prawie urodziłem się w warsztacie, a na pewno wychowałem. Od dzieciństwa przesiadywałem w garażu z ojcem, który prowadził warsztat.
Byłem jego głównym zaopatrzeniowcem ;)

Podnośnik to także potrzeba odpowiedniej wysokości. Trochę myślałem o tych nożycowych ale nie wiem...
Czy montując podnośnik dla siebie też muszę robić badania przez UDT?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
809
Miasto
Gdańsk
UDT dla siebie nie. Podnośnik ostatnio widziałem dwukolumnowy "garażowy". słupy miał niższe a co za tym wysokość podnoszenia także inną ale tak wymyślony by w garażu się zmieścił;]

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Nie chcę zakładać nowego tematu więc proszę o poradę czy ten podnośnik jest wart swojej ceny brutto czyli 9200zł czy to jest jeden z tych podnośników którym bliżej do wartości 5tys , czyli typowego miękkiego chinola. Ten dość wysoko podnosi i dość szybko, jakieś opinie, ogólnie szukam podnośnika do 10tys, może ktoś zna lepszy, tylko nowy, hydrauliczny i a automatycznymi blokadami.

https://b2b.anwa-tech.pl/dwukolumno...-progear-l240-alx,c484,p1039,o1,s1001,pl.html

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Nie chcę zakładać nowego tematu więc proszę o poradę czy ten podnośnik jest wart swojej ceny brutto czyli 9200zł czy to jest jeden z tych podnośników którym bliżej do wartości 5tys , czyli typowego miękkiego chinola. Ten dość wysoko podnosi i dość szybko, jakieś opinie, ogólnie szukam podnośnika do 10tys, może ktoś zna lepszy, tylko nowy, hydrauliczny i a automatycznymi blokadami.

https://b2b.anwa-tech.pl/dwukolumno...-progear-l240-alx,c484,p1039,o1,s1001,pl.html

cześć,

czy warto - tego Ci nie powiem. Ale tak porównałem sobie na szybko ten L-240 z naszym REDATS L-220. No i parametrami są w większości bardzo podobne.
  • Oba - są nowe :)
  • Oba - to automaty
  • Oba - podnoszą na okolice 190 cm
  • Oba - dźwigną 4 tony

Różnica tylko w cenie. Progear kosztuje 9225 zł. Nasz REDATS 5349 zł. Różnica prawie 4 tysiące złotych - sam policz czy to mało czy dużo ;)

A czy warto brać "chińczyka"? Dziś cały świat produkuje w Chinach. Zresztą, "chinol" czy nie, ważne jest jedno - zaopatrzenie w części i serwis. I na to najlepiej patrzeć, wybierając sprzet.

Nie zachwalam "chinoli", ale weź pod uwagę, że dziś cały świat produkuje w Azji. Zresztą, pamiętaj też że jeden "chińczyk" drugiemu nierówny. Takie choćby REDATS są produkowane specjalnie pod nasze zamówienie i określone przez nas specyfikacje. Nie jest to masówka robiona "jak leci".

saturas

Początkujący
Punktów
0
Podnośnik zamontowany, zastosowane wklejane pręty gwintowane M16 o długości 26cm za pomocą kotwy chemicznej. Całość dokręcona, podnośnik działa.
Mam jednak mały problem dotyczący pracy samego podnośnika. Muszę wyregulować minimalnie podnoszenie jednej strony (jedna kolumna idzie jakieś 2cm wyżej niż druga). Napęd idzie dołem łańcuchem gdzie jest regulacja (podnośnik śrubowy jednosilnikowy).
Martwią mnie natomiast drgania słupów, zwłaszcza przy "starcie" i zatrzymywaniu podnoszenia. Czy jest to dopuszczalne? Postaram się wieczorem nagrać film jak to wygląda. W trakcie ciągłego unoszenia nie ma tego problemu.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Witam wszystkich. Mam taki problem ponieważ użytkuje już 2 lata podnośnik Zippo dwukolumnowy 2.5t. zauważyłem ostatnio że z czasem zaczął wydawać głośne dźwięki podczas startu... zwłaszcza do góry gdy jest obciążony.chodzi o to że jak zmienię kierunek czyli opuszczam nagle zatrzymuje mi czy chce podnieść to wtedy jest takie uderzenie. Dzwonię do sklepu z częściami i gościu mówi że powodem tego są zużyte nakrętki że niby gwint jest już cienki i się klinuje na śrubie. Jak sądzicie ma rację ewentualnie powiedzcie jak sprawdzić zużycie nakrętek.

Dodam że każda kolumna na swój silnik.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Może ma rację, ale na pewno nie da się tego stwierdzić siedząc za biurkiem przy telefonie.
Może to jest ta przewaga markowego podnośnika nad Chińskim...

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Ogólnie chodzi mi o to czy standardem
jest cięższa praca nakrętki nośnej w chwili jej zużycia. Według mojego rozumowania to zużyta nakrętka powinna być luźniejsza a co za tym idzie lżej obracająca się na śrubie.
No chyba że gwint zmienił swoją geometrię......

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Twoje rozumowanie jest błędne.
Każda nowa śruba i każda nowa nakrętka daje się wkręcać/nakręcać/obracać bardzo lekko. Natomiast każdy przeciągnięty/zardzewiały/zniekształcony gwint stwarza dużo większe opory.

Boveer

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego tematu a mam kilka pytań, dlatego zapytam tutaj.

1) Zamierzam kupić podnośnik dwukolumnowy ( jeden z tych Nussbaum 2.30, Ravaglioli KPX337, Consul H300, Hofmann MTF 3000).
Który będzie najlepszym wyborem ? Czy w Nussbaum 2.30 nie ma problemów z elektroniczną synchronizacją ?

2) Zamierzam go zamocować za pomocą kotwy chemicznej epoksydowej np. TYTAN lub Fischer i pytanie czy takie pręty się do tego nadają ? https://allegro.pl/oferta/pret-gwintowany-szpilka-m16-ocynk-1000mm-kl-8-8-11471201533
Zamierzam go pociąć na długość ok 25 cm. Beton B25 bez zbrojenia o grubości 40 cm. Czy może zastosować pręt fi 12mm ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1207
pytanie czy takie pręty się do tego nadają ? https://allegro.pl/oferta/pret-gwintowany-szpilka-m16-ocynk-1000mm-kl-8-8-11471201533
Zamierzam go pociąć na długość ok 25 cm. Beton B25 bez zbrojenia o grubości 40 cm. Czy może zastosować pręt fi 12mm ?

czytałeś opis?

Stan Nowy
Producent AZ
Rodzaj śruby
Przeznaczenie do drewna
Długość całkowita 1000 mm
Średnica 16 mm
Liczba sztuk 1 szt.
Kod producenta PG-M16X1000-B-08.8
Parametry dodatkowe KLASA8,8

8.8 to już nie plastelina, ale ciągle miękkie :)
i to jest dobre "Przeznaczenie do drewna"

Boveer

Początkujący
Punktów
0
Nie widziałem, że do drewna. Za twarde chyba też nie dobrze. Myślałem, że 8.8 optymalne. Znalazłem Fischera ale 5.8.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1207
Nie widziałem, że do drewna. Za twarde chyba też nie dobrze. Myślałem, że 8.8 optymalne. Znalazłem Fischera ale 5.8.
tak jest w opisie. to są zwykłe szpilki m16. można je użyć do wszystkiego co sobie zamarzysz.

ale czy jest oszczędzać dosłownie kilkadziesiąt złotych na przykręcaniu podnośnika do podłoża? miałem okazję spier###ać spod spadającej alfy, przeżyłem wpadającą skrzynię do kanału (ciężarówka), na kumpla prawie spadła kabina z ciągnika siodłowego- dosłownie centymetry. z największych akcji to miałem dwutonowy złom na stopie. jakimś cudem chodzę :) ja bym się bał wchodzić pod coś zamontowane nie w 100% pewnie.

i to twój wybór: montuj jak chcesz, ale właź sam...

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Kalety
Jak jesteś firmą jednoosobową, nikogo nie zatrudniasz to nie musisz robić UDT

Montaż podnośnika jak i naprawa auta to żadna filozofia :)
Jednak może warto zlecić to komuś, kto się tym zajmuje i ma doświadczenie

Co to za podnośnik, na ramie czy kotwiony do podłoża?

Masz tu kolege na forum co się tym zajmuje.
Szukaj SUW rzeszow,u mnie montowali tez niedawno nowy,mam wszystko na legalu i czarne na białym,spokoj po prostu.
Chyba wprowadzasz ludzi w błąd. W przepisach jest jasno, że takie urządzenie musi być zgłoszone do UDT i nie ma tam rozróżnienia na rodzaj i zakres działań na nim przeprowadzanych, jak również żadne przepisy nie wykluczają kogokolwiek, czy to osoba prywatna, czy firma.

Boveer

Początkujący
Punktów
0
To jeszcze jedno pytanie. Beton gdzie ma być jedna z kolumn jest niżej. Wyrównałem poziom nakładając warstwę betonu B30 po wcześniejszym zagruntowaniu podłoża. Grubość warstwy to ok 4 cm. W kartach podnośników pisze, ze warstwa nawierzchniowa na betonie właściwym nie może być grubsza niż 5 cm więc chyba jest ok ?

Boveer

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie, co do betonu to sfrezowałem go na równo. Mam inne pytania. Podnośnik Zipp 1226.1.

1) Śruba do przykręcenia kolumny do podstawy (nr 64) wystarczy 8.8 czy 10.9 ?, w podstawie jest gwint więc będzie bez nakrętki.

2) Łącznik górny (nr 2) ma podane 2 wymiary, mam rozumieć, że można go docinać ? To samo tyczy się (nr 1) ? Widzę, że wymiary lecą co 20 cm i tak musi być ?

Załączniki

• Podstawa.jpg
    Podstawa.jpg
    80,2 KB · Wyświetleń: 9
  • Snap1.jpg
    Snap1.jpg
    75,5 KB · Wyświetleń: 9
  • Snap4.jpg
    Snap4.jpg
    113,2 KB · Wyświetleń: 10
Do góry Bottom