• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pozwolenie na wytwarzanie odpadów

krystolis

Początkujący
Punktów
0
Witajcie.
mając w warsztacie tylko podnośniki (bez innych instalacji), czy po przekroczeniu w danym roku 1 tony odpadów niebezpiecznych, muszę starać się o pozwolenie na wytwarzanie odpadów? Przeszukałem już cały net i są sprzeczne interpretacje i sam nie wiem co robić...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A ma coś podnosnik do wytwarzania odpadów? Bo już nie ogarniam... Odpady wytwarzasz chyba też podczas wymiany np: oleju w kanale... Ale jeśli racji nie mam niech mnie poprawią...

martin531

Bywalec
Punktów
10
Każdy warsztat zobowiązany jest do rejestracji w BDO

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No wlasnie... I nie ma różnicy czy podnosnik, kanał, czy robisz na żabie... Produkujesz odpady mimo sprzętu jakim dysponujesz...

krystolis

Początkujący
Punktów
0
To wiem, ale chodzi o przekroczenie 1 tony odpadów niebezpiecznych i w związku z tym uzyskanie pozwolenia na wytwarzanie odpadów (pozwolenie z urzędu miasta lub powiatu w zależności od miejsca firmy)
Automatyczne połączenie postów:

W BDO jestem zarejestrowany. Chodzi o przekroczenie wytwarzania 1 tony odpadów niebezpiecznych rocznie i ewentualne uzyskanie pozwolenia na wytwarzanie odpadów, które wydaje urząd miasta lub powiat. Czy podnośniki traktujecie jako "instalację" w rozumieniu ustawy o odpadach i czy wytworzone z pomocą podnośników odpady niebezpieczne zaliczacie w BDO do odpadów wytwarzanych w instalacji, czy poza instalacją. Bo jeśli w instalacji, to przy wytworzeniu odpadów niebezpiecznych powyżej 1 tony rocznie, trzeba się starać o pozwolenie na wytwarzanie odpadów niebezpiecznych przekraczających ten limit 1 tony...

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Jeśli wymieniasz oleje , płyny , filtry oleju , filtry paliwa , elementy zawieszenia to jesteś wytwórcą odpadów niebezpiecznych od pierwszego grama . W przypadku nie których odpadów masz tzw. limity po przekroczeniu których musisz już składać deklarację . Ja robię elektronikę i jeśli w ciągu roku nie przekroczę 5 kg wytworzenia uszkodzonych/zużytych komponentów elektrycznych/elektronicznych to nie musze się bawić w papierologie . Musisz sprawdzić jak to wygląda dla każdego odpadu . Jedynie odpady komunalne czyli to po co przyjeżdża śmieciarka jest zwolnione z raportowania .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja nie rozumie co to znaczy !!! Jak MY! Mechanicy produkujemy odpady jak??? Te całe BDo to jest wał na czterech kółkach!
Czy my produkujemy olej ? Nie. Czy my robimy opakowanie ? Nie ,z jakiej racji...wymieniamy i w palę mi się to nie mieści.To chyba producent
( Fabryka)i to chyba do niej należy utylizacja. Z jakiej racji my ??? To jest chore,nasz kraj nie idzie do przodu tylko cofa się w czasie
Miało być dobrze a jest coraz gorzej!

martin531

Bywalec
Punktów
10
A jak robisz zakupy to producent zabiera opakowania czy masz kosz i śmieciarka zabiera? W warsztacie odpady są na prawdę niebezpieczne. Wyrzucony papier nie zatruwa środowiska tak jak jakiś filtr, olej, płyn z myjki itd. Dla tego takie odpady trzeba neutralizować.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Tak mam kosz nawet trzy ..segreguje odbady i jest taki czas że pół dnia siedzę w śmieciach i segreguję:) chodzi mi oto że można by było inaczej rozwiązać ten problem z odpadami ,a nie prowadzisz działalność to doją cie jak mogą i za to co nie jest twoje płacisz ...nie chce tu propagandy siać czy coś w tym rodzaju ale takie przemyślenia do łba mi przyszły że choe to jest...czy jak będziemy otwierać drzwi od auta też będziemy musieli za to placic?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Tak mam kosz nawet trzy ..segreguje odbady i jest taki czas że pół dnia siedzę w śmieciach i segreguję:) chodzi mi oto że można by było inaczej rozwiązać ten problem z odpadami ,a nie prowadzisz działalność to doją cie jak mogą i za to co nie jest twoje płacisz ...nie chce tu propagandy siać czy coś w tym rodzaju ale takie przemyślenia do łba mi przyszły że choe to jest...czy jak będziemy otwierać drzwi od auta też będziemy musieli za to placic?
Najlepsze rozwiązanie choć głupie bo nie wiadomo co klient z tym zrobi, to zwracać mu ( olej "zlać mu do kanistrów", wymienione części) przy oddaniu auta i niech on się martwi.

Ta unia nas wykonczy z tym eco
Tak, każdy członek Unii ma nie większy burdel od nas, po za tym cała ta Unia to Eco ma na papierze a sama robi co chce.

martin531

Bywalec
Punktów
10
W zasadzie części i płyny eksploatacyjne są własnością klienta i powinniśmy pobierać dodatkowe opłaty za późniejszą utylizację. Za olej i akumulatory coś tam płacą ale za filtry i opony dawki są nieziemskie. Na dodatek każdy odpad możemy składować maksymalnie przez rok. Zabierają tylko większe ilości a jakiś mały warsztat może tyle nie wytworzyć i pojawia się problem

J

Juco777

Te wszystkie przepisy są tworzone wiadomo po co .....
To jest tak jak kiedyś ktoś napisał " Polska to dziwny Kraj - jak w Swoim ogrodzie wykopiesz skarb to jest własnością Państwa a jak w nim znajdą narkotyki to są już Twoje " ;)

Do góry Bottom