• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z turbiną Opel Astra h 1.7 CDTI (Błąd P0234)

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Witam,

na początek chciał bym wszystkich serdecznie powitać. Od od trzech tygodni jestem posiadaczem Opla Astry 3 h GTC CDTI (1.686 diesel, 188 000km, 100KM, Z17DTH) i od kilku dni mam problem z turbosprężarką.

Ostatnio, kiedy robiłem dłuższa trasę, przy prędkości 120 km/h, silnik stracił moc a na desce zapaliła się kontrolka (Pomarańczowa) samochodu z kluczem. Po odpuszczeniu gazu ikonka zgasła po kilku sekundach a silnik odzyskał moc. Po kilku godzinach przeprowadziłem test na niższym biegu piłując silnik i ponownie zapaliła się kontrolka a silnik stracił moc. Komputer pokładowy pokładowym zarejestrował błąd P0234. Problem występuje gdy obroty silnika sięgają mniej więcej 3200 rpm.

Przeczytałem kilka tematów i zdaje sobie sprawę że zadawanie pytań to troszkę wróżenie z fusów dlatego próbuje podejść do tematu z innej strony. Przeprowadziłem test w dwie strony na autostradzie. W jedną stronę z dość agresywnym przyśpieszaniem i w drugą stronę łagodna jazda. Przy pierwszym przejeździe tuż po wjechaniu na autostradę zapaliła się kontrolka, natomiast w drodze powrotnej się nie zaświeciła. Podczas przejazdów logowałem kilka parametrów silnika aby potem poddać wyniki analizie :) jednak marny ze mnie analityk takich parametrów. Dlatego chciał bym się z wami podzielić przygotowanymi wykresami oraz prosić o ewentualną opinię czy wskazówki.

Przejazd z kontrolką

Przejazd bez problemów

W przypadku pierwszego wykresu ciekawi mnie zamrożenie komunikacji o 19:25:51 do 19:26:04. Widać jak w tym przedziale parametry odczytywane przez OBD się nie zmieniają natomiast prędkość logowana przez GPS rośnie.
Na skali po lewej mamy prędkość natomiast po prawej ciśnienie.

Ciekaw jestem gdzie umieszczone są czujniki określane mianem "Turbo Boost & Vacuum Gauge" oraz "Intake Manifold Pressure", czy dysponujecie jakimś schematem silnika na którym umieszczono te czujniki?
Czy znacie jakieś metody diagnostyczne turbiny?

Pomiarów dokonałem z wykorzystaniem adaptera OBD2 BT oraz aplikacji Torque.

Robiłem też test na biegu jałowym i kontrolka się nie zapalała przy dużych obrotach. Starałem się obejrzeć to co mogłem, jednak nie udało mi się nic wychwycić. Mam za to kilka zdjęci Turbosprężarki, które udało mi się zrobić. Jedyną niepokojącą rzeczą jest obecność oleju na obudowie, czy to o czymś świadczy?

Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Tak to gruszka. Ten wężyk wygląda jak osłona, w środku niego jest jeszcze jeden.
Czy za pomocą ELM 327 można odczytać mapę doładowania? To znaczy chciałbym wiedzieć z jaką wartością ciśnienia, komputer pokładowy, porównuje ciśnienie doładowania i stwierdza że jest nie prawidłowe?

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
A kto ma wiedzieć jakim programem dysponujesz i jakie parametry możesz podejrzeć. Już byś się postarał i kupił opcoma ryż to byś podejrzał wszystkie parametry.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Tylko wizualnie. W jaki sposób zmierzyć jakie podciśnienie dochodzi do gruchy?
Czy jest jakiś sensor którego parametry mogę odczytać czy może trzeba jakimś pod ciśnieniomierzem to zrobi0? Jak się dokonuje takiego pomiaru?
Mam wrażenie, że kierownica chodzi troszkę ciężko.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Przecież to turbina bez VTG wiec co najwyzej moze miec waste uchylony.
Jakie masz ciśnienie w dolocie? Egr sprawdzony, szczelny? Można też zdjąć kolektor i wyczyścić zawalone sadzą kanały dolotowe.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Dobra mój błąd. Pomyliło mi sie z innym modelem. Jak toomii pisal. Zaworek, sztanga, podcisnienia, egr, kolektor.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Dziś troszkę poleżałem pod samochodem (głowa mi odpada). Oglądałem ten zawór (to chyba on), i pod kątem wizualnym nic nie mogę zarzucić. Może w sobotę, o ile będę miał narzędzia, spróbuję go wyjąć. Zastanawiam się czy poprzedni właściciel w celu tuningu czasem nie rozkręcił tego popychacza (sztangi?) wychodzącej od gruszki.

Zdjęć z oględzin:

Wczoraj wycierałem wszystko ściereczka a dziś znów widzę olej:

Pompa podciśnienia:

Ostatnia edycja:

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Witam,

właśnie wyjąłem ten zawór i wygląda na nieszczelny bo ciągle przez niego płynie powietrze niezależnie od podłączenia, a ponadto jak się zatka rurke od turbiny i ciągnie strzykawką od wylotu vac to powietrze się chyba obudową dostaje.

Należy to wymienić czy jakoś zregenerować ?

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
To że stawia opór przy zasysaniu

Czy moze to jesttak ze jak jest zamkniety to zasysa przez filtr a jak otwarty to przez wlot ?

Do góry Bottom