• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problemy z silnikiem 1.8t AEB

RedRedowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Witam serdecznie
Od dłuższego czasu zmagam się z problemem dziwnego odgłosu z silnika. Trudno określić to w słowach ale według mnie jest to jakby bulgotanie choć nie do końca. Na moje ucho jest to po stronie pasażera nad prawym nadkolem, , dźwięk słychać a aucie i na zewnątrz . Auto przeszło wymianę rozrządu , wymianę świec , uszczelnienie silnika i niby sprawdzony został dolot i podciśnienie. Turbina wymieniona 6 miesięcy temu. Problem pojawił się jakieś 2 miesiące temu , jedynie co w tym czasie wymieniłem to 1 cewkę która odmówiła posłuszeństwa.. Autko trzyma obroty choć czasami na sekundę potrafią podskoczyć i wrócić na 840 obrotów .. Z diagnostyki pokazuje jedyny błąd który się pojawia to 00561 czyli zły skład mieszanki. Przy kasowaniu silnik wyraźnie reaguję i potem wraca do normy. A błąd pojawia się za jakiś czas. Auto wróciło od 3 mechanika ,każdy z nich stwierdził że nie wie co to jest i tak to trudno stwierdzić , a nie chcą wymieniać pół silnika. Zastanawiałem się co można jeszcze zrobić ale nic sensownego nie przychodzi mi do głowy . Dlatego zwracam się o pomoc może ktoś będzie miał pomysł.
Pacjent to Audi A6 C5 1998
silnik 1.8t AEB Benzyna + LPG 350kk nalotu
Z góry wszystkim dziękuję za pomoc .

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Jak podbija obroty znaczy że twój silnik sobie z czymś nie radzi. Dzieje sie tak tylko na gazie ?? Czy na samej benzybie również??

Endrej

Gaduła
Punktów
10
W tym silniku jest przecież jedna sonda - to stare AEB...
Zacząłbym od kompletu logów przynajmniej statycznych (007, 008, 009) ale warto też zrobić przejazdy i dynamicznie zlogować a ten błąd 00561 to właśnie nieszczelność - warto sprawdzić wszystkie rurki przy kolektorze dolotowym, odma itd
Niestety te silniki a szczególnie stare AEB/AJL czy AGU to tam w każdym jednym ze 3 dziury w układzie i potem nie jedzie, dławi się, szarpie itp itd. ale spróbuj to znaleźć masakra

RedRedowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Dziękuję z rady i jeszcze w tym tygodniu postaram się zrobić logi statyczne na początek . Do głowy przyszedł mi jeszcze jeden pomysł , czy ewentualna nieszczelność w IC może mieć również wpływ na takie objawy ? Ostatnio wertując fora internetowe gdzieś właśnie była zmianka że IC może dawać taki dźwięk i objawy. W sumie to nawet logiczne . Co sądzicie ?

Do góry Bottom