• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki "seniora" motoryzacji...

Amatorek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Częstochowa
www.poweritup.pl
Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, jeśli temat jest zbyt ogólnikowy, lub wybrałem zły dział najmocniej przepraszam.

Na wstępie nie jestem mechanikiem a jedynie pasjonatem i domorosłym "druciarzem" - oczywiście tylko w swoich wehikułach tajemnic. Opis może być lekko lakoniczny, przydługi i nudny...
Niestety mój youngtimer się popsuł i nie mam za bardzo pomysłu jak zdiagnozować usterkę...

Pacjent:
Peugeot 605 sri
Silnik XU10 J2
Wielopunktowy wtrysk.

W zeszłym roku na okres zimowy wstawiłem autko do garażu (miałem 2 inne do jazdy) niestety po zimie autko odpala ale nie jest w stanie jeździć... A dokładniej bezproblemowo odpala i pracuje na wolnych obrotach, po dodaniu gazu obroty rosną jednak natychmiast po puszczeniu pedału gazu auto gaśnie...

Odpiąłem silniczek krokowy - problemy z pracą na wolnych, po puszczeniu gazu natychmiast gaśnie.
Wykonałem diagnostykę "komputerową" kody błyskowe - auto NIE pokazuje żadnego błędu tylko początek i koniec testu.
Przeczyściłem wszelkie styki jakie znalazłem pod maską, wymontowałem silniczek krokowy (były już z nim problemy wcześniej na wolnych obrotach falował) i wyczyściłem preparatem do czyszczenia gaźników - bez żadnych zmian. Zostawiłem samochód na wolnych obrotach na około 1 godziny - też oczywiście nie pomogło ale wiem, że w idle pracuje równo i stabilnie. Czy ktoś podpowie mi gdzie szukać przyczyn usterki? Co sprawdzić? Bardzo zależy mi na uruchomieniu mojego autka (chciałem go rejestrować jako zabytkowy).

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Dokładnie j.w. Nowe paliwo i filtr. Można tez zajrzeć do świec.

Tylko to co masz w baku spróbuj wypompowac.

Amatorek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Częstochowa
www.poweritup.pl
Dziękuję za odpowiedzi!
Zbiornik wymieniałem w zeszłym roku (miałem 2gą 605 skorodowaną na części, rozebrałem do gołej budy - niestety inny silnik V6) podmieniłem, zbiornik przedtem wyczyszczony, wymieniałem też pompę paliwa(wkład) na nową. Czyli rok temu było to ogarnięte... Wczoraj do autka dolałem 20l 98 (teraz jest 40l, pół baku). Starej benzyny nie spuszczałem ale tam jest zbiornik z tworzywa sztucznego więc raczej nie reaguje z paliwem...

Oczywiście bez zmian. Spróbuje wymienić filtr paliwa choć optycznie nie wygląda na stary. Jakie powinno być ciśnienie paliwa mierzone przed listwą?

Ps. świece kable rozrząd mają też około roku...

Amatorek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Częstochowa
www.poweritup.pl
Nie, to też niestety nie to :/
Dzisiaj po odpaleniu autko chodzi, chwilkę na wyższych obrotach (autossanie) po czym spokojnie obniża rpm do idle ok 900... Czyli normalne zachowanie. Poczekałem aż obroty spadną, po czym powoli otwierałem przepustnice do połowy zakresu, potrzymałem go tak z 10s po czym bardzo bardzo powoli obniżałem obroty aż do powrotu w pozycje "wyjściową" i AUTO nie zgasło, jednak przy 2giej odrobinkę szybszej próbie silnik natychmiast zgasł... Jakie elementy odpowiadają za utrzymanie wolnych obrotów poza silniczkiem krokowym?? Wszelkie podciśnienia zdają się być podłączone, akumulator naładowany po zdjęciu przewodu z listwy wtryskowej benzyna leje jak z węża ogrodowego...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Musisz zainwestować w sprzęt diagnostyczny... 8b98e269-fe1f-4b5e-86a3-124122796000.jpg :p:D lub udać się do mechanika...:D

A tak z ciekawości to kompy też diagnozujesz i naprawiasz klientom na odległość ? to po co piszesz, że CZS i okolice... nie ma co się ograniczać- rób cały świat... on line:D
Nie wiem czy zatrybisz aluzję...:rolleyes::D

GrzegorzJ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sopot

Załączniki

• Introduction_j.gif
    Introduction_j.gif
    120,5 KB · Wyświetleń: 0
  • Introduction_k.gif
    Introduction_k.gif
    146,4 KB · Wyświetleń: 0
  • Page_025.gif
    Page_025.gif
    111,7 KB · Wyświetleń: 0
  • Page_026.gif
    Page_026.gif
    142 KB · Wyświetleń: 0
  • Page_027.gif
    Page_027.gif
    164,3 KB · Wyświetleń: 0

szatann1981

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kórnik
rozumiem ze jest to wtrysk SPI czyli jednopunkt miałem kiedys przypadek uwalonej masy idącej do kompa trzymała sie na jednym druciku i golfik miał podobne objawy moze warto posprawdzac wszystkie masy moze przez zime coś skorodowało bo bez podłączenia kompa to tak do nastepnej zimy bedziemy zgadywac :)

Do góry Bottom