• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozerwany filtr powietrza, co dalej?? Pomóżcie

LostInTheFray

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Słuchajcie, zaistniała taka sytuacja. Auto mam od pół roku, kupione używane, silnik benzyna. Na początku nie umiałem wykorzystać jego potencjału, ale z czasem go poznałem, a konkretnie te 110KM, i że można dzięki temu ruszać nieco żwawiej niż to robiłem dotąd. I ostatnio po wymianie opon w serwisie (czy tylko ja tak mam, że zawsze po wizycie w serwisie z jakąś pierdołą zaczyna się psuć coś innego?) zauważyłem, że auto nie rusza jak dotąd. Tzn dusi się, i ślimaczy ( w porównaniu z tym co było), nawet jak gaz do dechy wciskam. Przy szybszym puszczaniu sprzęgła bliżej mu było do zadławienia się i zgaśnięcia niż do ruszenia z piskiem opon. Zaniepokojony wybrałem się na przejażdżkę w celu obczajenia jak się będzie zachowywać przy innych prędkościach i dalej z tym ruszaniem. Przy okazji ciekaw byłem jak się spiszą nowe opony. No i pojeździłem dając mu trochę wycisk. Później było jakby trochę lepiej, po rozpędzeniu się w miarę normalnie, ruszanie lepiej niż zanim wyjechałem. Wróciłem do domu mimo wszystko z przekonaniem, że coś jest nie tak. Szukam na necie o spadku mocy i trafiam na wskazówki - zapamiętałem najbardziej świecę i filtr powietrza. Filtr powietrza wydał mi się najbardziej przyjaznym elementem, jako, że byłbym w stanie sam go wymienić i jego funkcja jest dla mnie zrozumiała bez sięgania do specjalistycznej literatury. Dziś postanowiłem przynajmniej zajrzeć do niego, by zobaczyć w jakim stanie ten filtr jest. No i jest w kiepskim. Budowa jego to taki płaski prostokąt, a aktualnie część tej harmonijki papierowej rozdęła się w balon i przerwała. Dalsze czytanie o jeżdżeniu bez lub z uszkodzonym filtrem doprowadziło mnie do przerażenia. Stało się. Nawaliłem najpierw nie kontrolując stanu filtra, a potem jeszcze testując auto z uszkodzonym. Wiem już czym to grozi, ale co mogę z tym fantem dalej zrobić poza założeniem nowego filtra? Nawet już nie odpalałem silnika odkąd zobaczyłem ten filtr.. Czy silnik jest już skazany na śmierć? Bo z pewnością syfu mogło do niego nalecieć sporo :nailbiting:

LostInTheFray

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Woodoo - naprawdę tak uważasz, czy tylko sobie nabijasz licznik postów? Diagbox - jakie to ma znaczenie co to za auto?
Pancio, Arni - ok, wyczyszczę. Czy macie jakieś jeszcze propozycje? Czy jest jakiś sposób aby zbadać stopień uszkodzenia/ zanieczyszczenia?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie no ja już nie wierzę w to co czytam po prostu. Do autora: powiedz nam tu wszystkim w jaki sposób mamy Ci pomóc skoro Ty nawet nie chcesz powiedzieć co to za uto, jaki silnik, jakieś dane, cokolwiek? Nie wiem w czym u Ciebie tkwi taki problem że nie napiszesz po prostu tych danych to az takie trudne? Nie wiem myślisz że któryś z nas w nocy zakradnie się do Ciebie i będzie polował na to auto?
No przepraszam bardzo ale już mnie coś trafia jak czytam takie posty. Jeżeli cokolwiek znasz się na mechanice, to chyba wiesz że nawet informacja o tym co to za marka już dużo potrafi powiedzieć, niektóre koncerny mają swoje słabe strony i od razu wiadomo co może być. No ale po podaniu przez Ciebie tak szczegółowych informacji to na pewno Ci ktoś pomoże. I na przyszłość albo naucz się podawać konkretne informacje albo zaprowadź to auto do mechanika i nie zawracaj tu nikomu dupy.
P.S. Bardzo proszę administratora, aby w końcu zrobił porządek z takimi tematami i użytkownikami bo to forum już powoli zaczyna schodzić na psy. . .

LostInTheFray

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Musisz wyjąć silnik i go rozebrać na czynniki pierwsze:p:D
Woodoo, wygląda na to, że to ty musisz sobie znależć jakieś zajęcie w życiu, żeby nie mieć tak silnej potrzeby wstawiania nic niewnoszących postów.

Pawel2296 zatrzymaj własne paranoidalne myśli dla siebie jeśli nie masz nic wartościowego do powiedzenia w temacie. Po to jest forum, aby dzielić się wiedzą i doświadczeniem. Jeśli uważasz, że marka i model auta ma jakieś znaczenie w kontekście jazdy z uszkodzonym filtrem powietrza, to wyjaśnij to - z pewnością wiele osób skorzysta z takich informacji.

Jeździłem na starym zapchanym filtrze, aż go rozerwało, a po tym rozerwaniu jeszcze sobie zrobiłem wycieczkę autem.
Sprawa prosta - jeśli wiesz co jeszcze można zrobić, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia, które mogły się dostać do silnika, lub określić jego stan bez rozbierania go na czynniki pierwsze- napisz. Jeśli nie wiesz, to znajdź sobie inne zajęcie zamiast wstawiać złośliwe odpowiedzi.

Gdybym znał jakiegoś zaufanego mechanika to nie zakładałbym tematu na forum.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Woodoo, wygląda na to, że to ty musisz sobie znależć jakieś zajęcie w życiu
Ależ ja mam zajęcie, ale w ramach relaksu znalazłem sobie takie hobby jak wyśmiewanie się z idiotów...:D, bo podobno śmiech to zdrowie, a że powodów do niego dostarczają tu logujący się co chwilę ,,orły i sokoły,, to dlaczego nie korzystać skoro sami się napraszają :D
Po to jest forum, aby dzielić się wiedzą i doświadczeniem.
No to pojawia się pytanie: czym ty uncle-sam1-640x396.jpg możesz się podzielić z nami ???:bored:, bo jak na razie to tylko widzę jednostronną kożyść- to ty chcesz od nas pomocy- a my co z tego będziemy mieli:shifty:

Jeździłem na starym zapchanym filtrze, aż go rozerwało, a po tym rozerwaniu jeszcze sobie zrobiłem wycieczkę autem.
odpowiedź na to pytanie jest jedna- 204922.13169985.jpg 180403_9ndjtevg7uilhbcpsfo0zwq2ay4k685r3xm1.gif - i jeszcze się tym chwalisz ?:facepalm:
Sprawa prosta - jeśli wiesz co jeszcze można zrobić, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia, które mogły się dostać do silnika, lub określić jego stan bez rozbierania go na czynniki pierwsze- napisz.
A tym zdaniem to już 63641.gif :eek:

Więc zamiast pleść koszałki opałki to jedź po prostu w poniedziałek do mechanika... i koniec tematu:bored:

* zastosowane tu obrazki oraz dołączone do nich opisy mają charakter edukacyjny dostosowany do poziomu rozwoju intelektualnego pewnych osobników rodzaju ludzkiego ale odstających od ogólnie pojętych prawidłowych norm umiejętności logicznego myślenia zdrowo rozwiniętych osobników homo sapiens:D

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Matko co za buc. Prosi o pomoc bo sam jest laikiem w temacie i jeszcze podważa sensowność zadawanych mu pytań.

W ch... wielkie znaczenie ma co to za auto. Bo jak to polonez to przepływki nie ma, a jak diesel to ma turbinę , a jak mercedes to może kompresor, a jak jeszcze inny to ma tak zaprojektowany wlot powietrza ,ze mnóstwo syfu zaciąga. a jak ma intercooler to kolejny element do przedmuchania,

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Matko co za buc. Prosi o pomoc bo sam jest laikiem w temacie i jeszcze podważa sensowność zadawanych mu pytań.

W ch... wielkie znaczenie ma co to za auto. Bo jak to polonez to przepływki nie ma, a jak diesel to ma turbinę , a jak mercedes to może kompresor, a jak jeszcze inny to ma tak zaprojektowany wlot powietrza ,ze mnóstwo syfu zaciąga. a jak ma intercooler to kolejny element do przedmuchania,
Kolego nie ma co się wysilać . . . Nie poda marki ani żadnych danych i wymaga cudu ze mu naprawiamy przez internet auto. W takim wypadku kolega Woodoo juz ci poradził jedynie rozebrac silnik na czynniki pierwsze i czyścić bo po takich obszernych informacjach na temat samochodu to jedyna najlepsza rada.

LostInTheFray

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Chudson, Twoje wyzwyska nie świadczą o mnie, ale o Tobie. Dla mnie zadawanie pytań jest wyrazem zainteresowania i chęci dowiedzenia się czegoś więcej, ale rozumiem, że dla Ciebie to forma obrazy= podważania autorytetu. Mimo to doceniam Twoje uzasadnienie. Auto to peugeot 206, silnik benzynowy 1.6 16v.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ciekaweczy wciagnelo tego filtra trochę. Bo kurzem bym sie nie martwil. Najwyzej przeplywka zasyfiona ewentualnie jak troche oleju bylo w rurach dolotowych to sie przykleil kurz. Wymyj my czyscikiem do hamulców dolot i moze nie bedzie klopotu. Wykrec przeplywke i zobacz czy na siatce nie siedzi syf

Gorzej jak by byla turbina i kupa rur do mycia

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom