• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód na start

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja jestem zupełnie zielony w autach tzn w silnikach i generacjach...Podobało mi się audi a3 to kupiłem ,a ze był już 10-cio letnie to miałem problemy i sprzedałem.Poszło na lawecie.Teraz jak piszę mam rodzinęi jeżdze na razie pożyczoną skodą fabią którą trzeba zezłomować .Jak pomyślę sobie ,ze za te mniej więcej 12-15 tysi kupię podobny złom to odechciewa mi się kupna....W związku z tym mam 2 pytania - czy do 15 tys można kupić w miarę uczciwe auto najchętniej w klasie C [mam dzidziusia 7 mc] i co by to mogło być? i drugie pytanie Czy do 30 tys kupię dobre auto ??Pytam o benzyniaki
Jakiekolwiek auto by to nie było to trzeba je obejrzeć z kimś kto się na tym zna a jeśli nikogo takiego nie masz to wybierasz sobie upatrzony egzemplarz i jedziesz na skp i tam diagnosta robi kontrolę przedzakupową, dużo samochodów jest wystawionych na Facebooku Marketplace, ja osobiście kupiłem tam dwa w tanich pieniądzach i jestem zadowolony

Sprinter1

Początkujący
Punktów
0
hmm...Ten opel astra 1,4 odpada wiem,ze może w cyklu miejskim ok ,ale po trasie słaby....
Nie upieramy się razem na większy samochód ,bo w sumie i do malucha dziecko i wózek pewnie by się zmieścił ale wolałbym silnik tak jak pisałem conajmniej 1,6-1,8
To volvo v 40 ma wyjątkowo zgrabną sylwetkę dlatego zacząłem od tego modelu poszukiwania ,ale jakbym namierzył coś innego młodszego w podobnych pieniądzach i np z mniejszym przebiegiem to jestem otwarty na propozycje .....Na tą Megankę sobie zerknę Może jeszcze jakieś sugestie??

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
1.4 Turbo 150KM jest słaby?
1.6 16v Renault ma 115KM jak pamiętam, 1.6 16V siedzące w Oplu też tyle.
No, ale jak słaby to ok.

Pisałem, przykłady, a nie
nie przekręcaj moich słów.

Przykładów miałbym jeszcze dużo, ale szukałeś czegoś na co się dużo nie wydaje, więc dałem dwa mi znane, z czego jeden sam miałem - Zafira C 1.4 Turbo. Zamieniłem, bo potrzebuje diesla ze względu na przebiegi które robię, ale gdybym robił takie przebiegi roczne jak Ty to bym przy niej został.

Na tym koniec pomocy online, bo widzę że najpierw piszesz a później sprawdzasz.
Miłych poszukiwań zatem.

Sprinter1

Początkujący
Punktów
0
Napisałem na poczatku ,ze jestem zupełnym laikiem w dziedzinie samochodów .Niektóre podobają mi się z wyglądu [tak jak volvo v 40] Opel astra 1,4 skojarzyłem z małym silnikiem -sorry.A tu turbo....
Chciałbym usłyszeć na tym forum kilka opini ,przykładów czy sugestii dopiero przejść do poszukiwań
Dla mnie turbo ,v6,v8 16v to pojęcia magiczne .....Nie wiem na co się nastawić w poszukiwaniach.....
Nie mam za bardzo czasu na lekturę więc pozwoliłem sobie tu zajrzeć z nadzieją na jakieś ukierunkowanie mnie....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Napisałem na poczatku ,ze jestem zupełnym laikiem w dziedzinie samochodów .Niektóre podobają mi się z wyglądu [tak jak volvo v 40] Opel astra 1,4 skojarzyłem z małym silnikiem -sorry.A tu turbo....
Chciałbym usłyszeć na tym forum kilka opini ,przykładów czy sugestii dopiero przejść do poszukiwań
Dla mnie turbo ,v6,v8 16v to pojęcia magiczne .....Nie wiem na co się nastawić w poszukiwaniach.....
Nie mam za bardzo czasu na lekturę więc pozwoliłem sobie tu zajrzeć z nadzieją na jakieś ukierunkowanie mnie....
Ok to w takim razie uporządkujmy twoje wymagania i potrzeby:
- przedział cenowy
- przedział wiekowy
- przeznaczenie samochodu
- przeciętny roczny przebieg
- stan techniczny
- niezbędne wyposażenie

Sprinter1

Początkujący
Punktów
0
To tak
Przedział cenowy 25-30 tys
Przedział wiekowy-tu problem -wiadomo chciałbym jak najmłodszy roczniki z przebiegiem do 150 tys
Przeznaczenie -do codziennych dojazdów do pracy [20-30km] wekendowych wyjazdów-200-300 km ,wakacyjnych wyjazdów-kraj zagranica
Roczny przebieg?-jak będę miał to myślę,ze będe jeździł ale w granicach max 15-20 tys
Stan techn - nie do naprawy-ewent jakiś zarysowany dopuszczam do malowania
Wyposażenie- niekoniecznie ful wypas -wiadomo el szyby ,lusterka,klima....
Niekoniecznie combi -bo te mi się podobają najmniej -chociaż rodzice mają Hundaya i 30 wagon i wersja całkiem do zaakceptowania
Najlepiej klasa C chyba,zeby jakiś największy z klasy B??
Conajmniej 1,6-1,8
No i chyba benzyna chociaż jest dużo droższa w roczniku,ale na moje jazdy tu koledzy mnie uświadomili ,ze benzyniak będzie lepszy

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
O przebieg nie pytałem bo to jest kwestia tego co elektronik wpisał przy korekcie licznika :D to teraz pozostało ci wejść na allegro, OLX i wpisać w wyszukiwarce w filtrach te wszystkie dane które tu wypisałeś, ograniczyć zasięg wyszukiwania do 150 km i zobaczysz co ci wyskoczy :), przedział cenowy wpisz o około 3000 zł mniejszy niż kapitał który chcesz przeznaczyć na zakup auta bo stracisz te pieniądze na opłaty i pakiet startowy czyli, oleje, filtry, rozrząd i ewentulne stuki w zawieszeniu, tak bym to widział, potem jak zawęzisz krąg poszukiwań to wpisz tu konkretne ogłoszenia i obejrzymy

Sprinter1

Początkujący
Punktów
0

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wchodzę ostatnio często i tak naprawdę nie widzę samochodu który by spełniał moje oczekiwania w 100% Może i ja jestem wymagający bo sporo czasu mi zajęło odłozenie tej kasy i chciałbym być zadowolony z zakupu.Jedynie dziś wpadło mi takie ogłoszenie do zweryfikowania tylko problemem jest .......kolor.....
Oczywiście ani jednego volvo v40...ech...
Chyba miałeś się urodzić jako kobieta :D one zazwyczaj kierują się kolorem, jeśli chodzi o mnie to nigdy w życiu nie kupię żadnej Renaty, z dala od tego

Sprinter1

Początkujący
Punktów
0
A tu niektórzy polecali ....Ja nie kupię białego.A co z nimi nie halo?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Renówki mają paskudną elektronikę, są fajnie wyposażone ale człowiek który wymyślił ich instalację elektryczną musiał być na haju :D to jest moje osobiste zdanie aczkolwiek znam osoby które renówki potrafiły przyprawić o rozstrój nerwowy

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Znajomy jeździł kiedyś renówką jak normalnym samochodem tak na codzień. Tylko tyle że miał we bagażniku karton części na wymianę jak coś się wysypie po drodze. Ale w końcu dał sobie spokój jak silnik dokonał samodestrukcji(rozbiegał się), kupił potem normalny samochód i ma spokój.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Już Cię prosiłem - nie przekręcaj moich słów.
Podać przykład nie oznacza polecać.

Odpowiadając na Twoje pytanie: jeżeli mówimy o silnikach 1.6 16V (K4M) montowanych w Renault (jak również w Nissan i Dacia) to o ich problemy zadbało same Renault, które podało interwały serwisowe jakich ten silnik nie może spełnić. To (złe oszacowanie interwałów przeglądów, żeby na papierze spełnić normy i dorównać konkurencji) jest główną przyczyną dlaczego ten silnik cierpi na różne bolączki. Poza tym jest znany również z tego że jest wrażliwy na gorszej jakości paliwo (polecam poczytać o akcji w Hiszpanii z tymi silnikami).
Niestety nie mogę otworzyć podanego przez Ciebie linku, więc nie wiem jaki jest rocznik tego samochodu, ani sprawdzić vinu, nic. Natomiast jeżeli to jest coś powyżej 2011 to będzie wyposażony w VVT (Variable Valve Timing), bo przed tą datą to niekoniecznie.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
482
Miasto
Józefów
hmm...Ten opel astra 1,4 odpada wiem,ze może w cyklu miejskim ok ,ale po trasie słaby....
Nie upieramy się razem na większy samochód ,bo w sumie i do malucha dziecko i wózek pewnie by się zmieścił ale wolałbym silnik tak jak pisałem conajmniej 1,6-1,8
To volvo v 40 ma wyjątkowo zgrabną sylwetkę dlatego zacząłem od tego modelu poszukiwania ,ale jakbym namierzył coś innego młodszego w podobnych pieniądzach i np z mniejszym przebiegiem to jestem otwarty na propozycje .....Na tą Megankę sobie zerknę Może jeszcze jakieś sugestie??
Ale Sprinter1 napalił się na Volvo i nie bardzo słucha argumentów i waszych sugestii, dajcie mu Mu kupić wymarzonego ropniakowego Volvo nie poczuje smak DPF, EGR, dwumasy, wtrysków i innych dobrodziejstw diesli
Moim zdaniem Japonia lub Korea z prostą benzyną i robisz okresowe przeglądy raz na rok lub dwa razy w zależności od przebiegu nie topiąc przy tym półrocznych dochodów w skarbonkę bez dna
Ale to Twój wybór i Twoje pieniądze...

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Sam też już to napisałem:
No więc skoro Ci się podoba, a z tego co piszesz to potem może się taka sytuacja nie prędko powtórzyć to po prostu kup sobie te Volvo w oparciu o jego stan, historie i nawet kolor który wolisz jeżeli będziesz mięc aż taki luksus.
Wtedy czy się będzie psuło czy nie, to przynajmniej będziesz rano wsiadał zadowolony i cieszył się że masz co chciałeś. Piszę to bez ironii.
A to czy diesel czy benzyna czy jeszcze gaz to już wyjdzie jak trochę poszukasz i pojeździsz za takim Volvo - wtedy się dowiesz.
Wg mnie to sam sobie odpowiedziałeś. Chesz Volvo? Kup Volvo skoro masz możliwość.
Nie umiem odnieść się do aut koreańskich czy japońskich, nie mam styczności z tym kontynentem i silnikami benzynowymi, podałem przykłady z którymi miałem realne doświadczenia, co nie znaczy że skreślam inne.

Już bym się od wczoraj nie odzywał, ale nie podoba mi się kiedy ktoś przekręca to co pisze. Za jakiś czas czytać to będzie ktoś inny z podobnym dylematem i przez takie przekręcanie będzie powielać złe schematy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Sam też już to napisałem:

Nie umiem odnieść się do aut koreańskich czy japońskich, nie mam styczności z tym kontynentem i silnikami benzynowymi, podałem przykłady z którymi miałem realne doświadczenia, co nie znaczy że skreślam inne.

Już bym się od wczoraj nie odzywał, ale nie podoba mi się kiedy ktoś przekręca to co pisze. Za jakiś czas czytać to będzie ktoś inny z podobnym dylematem i przez takie przekręcanie będzie powielać złe schematy.
Renata też mu się spodobała a że ma wiele wspólnego z Volvo to znaczy że ciągnie go do kłopotów :)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Widzę to inaczej, ale o tym zaraz. Najpierw:
Mam inne zdanie od Ciebie @arni_poznań odnośnie Renault, co nie znaczy że nie szanuję Twojego i że nie masz swoich racji pisząc o jakości elektroniki w tych samochodach.
Natomiast co do niego: ludzie którzy robią do 15 tysięcy rocznie robią tak na prawdę ile km dziennie? 30? 40? I to jeszcze większość po mieście.
Tego to nie lubi żaden samochód, a jako że Ty się znasz na autach to dobrze o tym wiesz. Jak jeszcze dodasz do tego brak wiedzy z obługi samochodu (jako użytkownik), brak doświadczenia za kółkiem (te same trasy, małe przebiegi roczne) i brak wiedzy jak w ogóle działa auto a do tego jak on to napisał:
to takiej kombinacji to żadne auto nie wytrzyma i na pewno coś za chwilę siądzie. A ponieważ mówimy o aucie za około 25 tysięcy złotych - a co za tym idzie o aucie przynajmniej 8 letnim, które w Polsce to zaczyna przeżywać drugie życie (niestety przykre, ale taka prawda) to ryzyko awarii jest tak na prawdę jeszcze większe. Jak mawiał król sedesów: mamusie oszukasz, tatusia oszukasz, ale życia nie oszukasz :cool:
Także tak jak już pisałem: kupowanie kierując się kondyncją, im lepsza tym dłużej te auto będzie się jeszcze bujać bez grubych remontów.

No i jako PS.
Silnik 1.6 16v porównuję nie do silników z wczesnych lat 2000, porównuję je na przykład do 1.2 Tce czyli silnika który min. w Scenic zastąpił własnie 1.6. W porównaniu z tym silnikiem ten 1.6 to wypada bardzo tanio a jego największe skomplikowanie to tak jak podałem VVT, więc porównując choćby do S/S czy turbo to żadne koszta.

Sprinter1

Początkujący
Punktów
0
O matko ....Czytając Wasze opinie powoli wykluczam ropniaki ,francuzy ...
Fakt- nie znam się na mechanice ,silnikach,elektronice itp.Sam nic nie zrobie przy samochodzie jak go coś zaboli.
Jeździć też nim więcej niż te 15 tys nie będe .Też wolałbym te prostsze konstrukcje nie naszpikowane elektroniką ,ale też nie chciałbym starego złoma z prostym silnikiem i bez elektroniki.....Powiem tak - naprawdę nie ma co kupić w tych pieniądzach ,albo ja mam za duże wymagania ....W końcu odkładałem na niego kilka latek i chciałbym ,zeby mi posłużył też kilka lat....Nie chciałbym zmieniać samochodów jak rękawiczki bo za każdym razem będe miał mola.....Rozważam jeszcze toyotę ale one są drogie w moim budżecie Nie wspominam o audi bo to też wysoka półka cenowa.....Pozostałe modele prawie wszystkie w jednej cenie???

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ostrzegałem Cię:
Niestety nie rozumiesz co Ci próbuję przekazać, ale spróbuję inaczej odpowiadając przy okazji na Twoje pytania.
Skoro jesteś zielony w autach jak sam napisałeś to sam teraz sobie kręcisz bata na siebie, bo za dużo informacji przyniesie taki skutek, że już w ogóle nie będziesz nic wiedział i Twoje emocje będą jeszcze silniejsze, a to zawsze źle wrózy przed zakupem, bo jak przyjdzie co do czego w chwili zakupu to emocje wezmą górę.
I jak czytam co piszesz jest tak jak zakładałem: im dalej idziemy w dyskusję tym więcej nie wiesz i tym większe są Twoje emocje.

Tak czy siak piłka jest po Twojej stronie, dostałeś tutaj wiele wskazówek. Podsumujmy i złóżmy to w całość:
- na Twoje potrzeby szukaj benzyny lub benzyny+LPG
- skoro nie potrzebujesz czegoś większego niż hatchback to tego nie szukaj
- skoro nie lubisz białego koloru to nie kupuj białego
- skoro wykluczasz francuzy, bo "Marcin powiedział, że jego tata powiedział" to je wyklucz. Dostałeś dwa głosy na Azję, sam pisałeś że ktoś od Ciebie jeździ i30.
- skoro i tak się na tym nie znasz to sobie nie zawracaj tym głowy. Kup auto jakie Ci się podoba. Od samego początku wygląda na to że już wybrałeś.
- po auto nie jedź sam, bo sam masz 1% szans, że te auto będzie takim, które dojedziesz do domu po transakcji. Jak jedziesz sam, to nie zapomnij podjechać do kiosku i zagrać w totka.

A jeżeli oczekujesz jakiejś realnej pomocy to sam daj więcej od siebie, przede wszystkim dowiedz się czegokolwiek o Twoim przyszłym zakupie SAM i wtedy zadawaj bardziej konkretne pytania.

Do góry Bottom