• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik - mechanicy polegli łącznie z ASO może Wy pomożecie.

siknetman

Uczestnik
Punktów
4
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, nie mam już sił straciłem mnóstwo kasy i czasu, nikt nie umie sobie poradzić znaleźć problemu.

Samochód Opel Astra H 1,4 90km 2010 przebieg 136000. Instalacja LPG od 20 tys.

Problem polega na duszeniu się silnika przy dodaniu gazu – wciśniecie gazu powoduje krótkie przyduszenie później wchodzi na obroty utrudnia to bardzo ruszanie z miejsca.
Sytuacja ma miejsce od 40 sekundy pracy zimnego silnika do praktycznie rozgrzania do 80 stopni.
Zauważyłem, że kiedy przez pierwsze 40 sekund nie pracuje lambda silnik chodzi dobrze nie dusi się. Gdy zaczynają się odczyty z lambdy dodanie gazu powoduje duszenie i trudne wejście na obroty.

Problem ten dzieje się zarówno na benzynie jak i LPG lecz na LPG trwa dłużej i jest bardziej dokuczliwy.

Po rozgrzaniu silnika problem znika.
  1. Instalacja LPG sprawdzona przez 2 warsztaty działa poprawnie.
  2. Wymienione świece i cewka zapłonowa,
  3. Wymieniony przepływomierz i sonda lambda.
  4. Sprawdzony i wyczyszczony EGR,
  5. Klapy kolektora pracują poprawnie,
  6. Rozrząd sprawdzony pracuje poprawnie,
  7. Sprawdzona wyczyszczona i zaadaptowana przepustnica,
  8. Brak jakichkolwiek błędów silnika.
Zauważyłem też dziwny objaw, który jednak mi nie przeszkadza ale nie miał miejsca wcześniej. Zaraz po zapaleniu zimnego silnika rano falują obroty bez dodania gazu delikatnie wskazówka obrotomierza się nieznacznie rusza da się odczuć nierówną pracę jednak po krótkim dodaniu gazu silnik wpada w wyraźne wibracje falowanie i faluje tak mocno że prawie przygasa jednak coraz słabiej i po 10 sekundach wraca do stabilnej pracy i później objaw nie występuje.

Proszę o sugestie mechanicy rozkładają ręce. Sugerują zmianę auta. Zmianę silnika itd..
Proszę nie pisać, że mam zmienić mechanika, albo co to za mechanik, proszę o rzeczową dyskusję, z góry bardzo dziękuję.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Słuchajcie dziękuję wszystkim za poświęcony czas dla tego wątku. Dalsza dyskusja chyba już nic nie wniesie. Zdecyduje się na remont silnika napiszcie proszę czy znacie warsztaty, które zajmują się takimi remontami najlepiej okolice śląska Katowice, Bytom, Tarnowskie Góry, Zabrze, Chorzów, Ruda Śląska, Siemianowice, Gliwice.
Zapomniałeś o Sosnowcu :D przecież to najdalej wysunieta na południe dzielnica Warszawy :D

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Jak tacy cwani to proszę mi udowodnić ze sonda lambda mierzy (lub w jakiś sposób wykrywa) ilość węglowodorów w spalinach (czyli niespalone paliwo). Czujnik tlenu mierzy tylko i wyłącznie ilośc tlenu w spalinach. Nie interesują mnie wasze "obserwacje" i doświadczenia oraz uzasadnienie że tak jest bo tak jest. Proszę konkretny artykuł, wycinek z jakiejś mądrej książki itp.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Akurat jak nie spali ci całego paliwa to w spalinach będziesz miał więcej powietrza i wykryje to jako ubogą mieszankę i będzie go dalej podlewał. Paliwo w spalinach nie ma żadnego wpływu na prace sondy.
Jak tacy cwani to proszę mi udowodnić ze sonda lambda mierzy (lub w jakiś sposób wykrywa) ilość węglowodorów w spalinach (czyli niespalone paliwo). Czujnik tlenu mierzy tylko i wyłącznie ilośc tlenu w spalinach. Nie interesują mnie wasze "obserwacje" i doświadczenia oraz uzasadnienie że tak jest bo tak jest. Proszę konkretny artykuł, wycinek z jakiejś mądrej książki itp.
czyli jak paliwa będzie więcej, to sonda odczyta, że jest więcej tlenu i komputer korygując doda jeszcze więcej paliwa?

siknetman

Uczestnik
Punktów
4
Słuchajcie proszę o kulturę ja rozumiem wymianę zdań ale proszę o rzeczową rozmowę. Samochód oddany do warsztatu jutro będzie zdejmowana głowica bo jest podejrzenie uszczelki pomiędzy 3 i 4 cylindrem (takie samo obniżone ciśnienie 10,5 bar). Jak tylko dostanę tel. z warsztatu dam znać przekonamy się kto miał rację.

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
czyli jak paliwa będzie więcej, to sonda odczyta, że jest więcej tlenu i kocuter korygując doda jeszcze więcej paliwa?
No raczej więcej spalonego paliwa = mniej tlenu w spalinach a my tutaj poruszamy akurat temat niespalonego paliwa które dostało się do wydechu.
Coś ci nie wyszło w żarciku śmieszku

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
A może Ty nam powiesz co się dzieje z tym nie do końca spalonym paliwem podczas gdy inne cylindry pracują?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Akurat jak nie spali ci całego paliwa to w spalinach będziesz miał więcej powietrza i wykryje to jako ubogą mieszankę i będzie go dalej podlewał. Paliwo w spalinach nie ma żadnego wpływu na prace sondy.
Kolega ma rację najwięcej tlenu jest w spalinach w momencie gdy nie dochodzi do spalania.

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Mialem podobnie w Astrze H 1.6.Parametry ok cisnienie paliwa ok.Pomogla wymiana przeplywki pomimo ze pokazywala ok.Jesli sie zdecydujesz to tylko nie żadne Delphi czy inny ryż

siknetman

Uczestnik
Punktów
4
Witam, silnik po remoncie, wymienione pierścienie (zapieczone) cylindry w porządku, wymieniono gniazda zaworowe, zawory, rozrząd i sprzęgło przy okazji, samochód pali i jeździ jak nowy na gazie i na benzynie. Naprawa wykonana w warsztacie XCars Tarnowskie Góry szybko i profesjonalnie. Zamykam temat.

Do góry Bottom