Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, nie mam już sił straciłem mnóstwo kasy i czasu, nikt nie umie sobie poradzić znaleźć problemu.
Samochód Opel Astra H 1,4 90km 2010 przebieg 136000. Instalacja LPG od 20 tys.
Problem polega na duszeniu się silnika przy dodaniu gazu – wciśniecie gazu powoduje krótkie przyduszenie później wchodzi na obroty utrudnia to bardzo ruszanie z miejsca.
Sytuacja ma miejsce od 40 sekundy pracy zimnego silnika do praktycznie rozgrzania do 80 stopni.
Zauważyłem, że kiedy przez pierwsze 40 sekund nie pracuje lambda silnik chodzi dobrze nie dusi się. Gdy zaczynają się odczyty z lambdy dodanie gazu powoduje duszenie i trudne wejście na obroty.
Problem ten dzieje się zarówno na benzynie jak i LPG lecz na LPG trwa dłużej i jest bardziej dokuczliwy.
Po rozgrzaniu silnika problem znika.
Proszę o sugestie mechanicy rozkładają ręce. Sugerują zmianę auta. Zmianę silnika itd..
Proszę nie pisać, że mam zmienić mechanika, albo co to za mechanik, proszę o rzeczową dyskusję, z góry bardzo dziękuję.
Samochód Opel Astra H 1,4 90km 2010 przebieg 136000. Instalacja LPG od 20 tys.
Problem polega na duszeniu się silnika przy dodaniu gazu – wciśniecie gazu powoduje krótkie przyduszenie później wchodzi na obroty utrudnia to bardzo ruszanie z miejsca.
Sytuacja ma miejsce od 40 sekundy pracy zimnego silnika do praktycznie rozgrzania do 80 stopni.
Zauważyłem, że kiedy przez pierwsze 40 sekund nie pracuje lambda silnik chodzi dobrze nie dusi się. Gdy zaczynają się odczyty z lambdy dodanie gazu powoduje duszenie i trudne wejście na obroty.
Problem ten dzieje się zarówno na benzynie jak i LPG lecz na LPG trwa dłużej i jest bardziej dokuczliwy.
Po rozgrzaniu silnika problem znika.
- Instalacja LPG sprawdzona przez 2 warsztaty działa poprawnie.
- Wymienione świece i cewka zapłonowa,
- Wymieniony przepływomierz i sonda lambda.
- Sprawdzony i wyczyszczony EGR,
- Klapy kolektora pracują poprawnie,
- Rozrząd sprawdzony pracuje poprawnie,
- Sprawdzona wyczyszczona i zaadaptowana przepustnica,
- Brak jakichkolwiek błędów silnika.
Proszę o sugestie mechanicy rozkładają ręce. Sugerują zmianę auta. Zmianę silnika itd..
Proszę nie pisać, że mam zmienić mechanika, albo co to za mechanik, proszę o rzeczową dyskusję, z góry bardzo dziękuję.
przecież to najdalej wysunieta na południe dzielnica Warszawy