• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 2 2.0 tdi 140 ps 103 kw Problem z wypalaniem dpf

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Witam potrzebuje jakieś informacji, co może powodować nie prawidłowe wypalanie cząstek stałych podczas jady.
Posiadam samochód marki Skoda Octavia 2,0 tdi CR 103 KW 140 PS. Przebieg 209,500 km. 2011 kod silnika CFHC
W samochodzie nie ma żadnych błędów ze strony osprzętu silnika. Filtr cząstek stałych został odnowiony, to znaczy jest po regeneracji w profesjonalniej firmie tym się trudniącej. Samochód po przejechaniu 250 km w warunkach miejskich i 350 w trybie mieszanym(autostrada, miasto) po wystygnięciu silnika i ponownym rozgrzaniu lub nawet zimnym silniku rozpoczyna wymuszony proce dopalania filtra, prze co podnosi się poziom oleju w silniku. Mam wrażenie ze filtr nie wypala sadzy podczas jazdy czyli w trybie (pasywnym). Po kompleksowej diagnostyce w renomowanym warsztacie nie wykryto żadnych błędów ze strony osprzętu. Mechanik stawia na zawór EGR ale nie w 100@% jest tego pewien ponieważ EGR nie pokazuje żadnych błędów. Wiec co może powodować tak częste wymuszone regeneracje DPF....
Z histori samochodu wiem ze kiedyś już był wymieniany egr, tylko wtedy właściciel miał choinkę na liczniku i brak mocy, praca w trybie awaryjnym. Samochód sprawdzony pod każdym względem, wiec co mogę jeszcze zrobić w ty temacie...:/

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Pewnie czujnik różnicy ciśnień podaje błędne info do sterownika i stąd sterownik podejmuje takie działania a nie inne.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Pewnie czujnik różnicy ciśnień podaje błędne info do sterownika i stąd sterownik podejmuje takie działania a nie inne.

Zgadza się, pewnie błędu może i nie ma, ale wartości jakie są nie sprawdzili. Kocham takich mechaników, że nie ma błędów i jego tok rozumowania się kończy. Nie zawsze coś musi być zj.......ne na amen.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Hej a więc, po krótce, jeżeli chodzi i czyszczenie dpf to przed czyszczeniem było 190 barów dobrze pisze chyba, po czyszceniu 390. Ciśnienie z zaworu AGR na biegu jałowym 69,32 %.
Ilość czastek stałych w spalinach 12g/h.
W firmie która czyściła dpf nic nie mówiła, ponieważ oni nie zajmują się demontażem, dostarczyłem im sam filtr, mój znajomy mechanik mi go wymontował, sam osobiście go zawiozłem do czyszczenia. Jerzeli chodzi o wartości z czujników wszystko sprawdzone i sie zgadza. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia dlaczego zawór egr podczas dodawania gazu wartości rosną proporcjonalnie do ilości dodanego gazu, a po puszczeniu gazu wartości na sekunde wskakują na 100% i spadają do 69,32%
Sory za nie czytelne zdjęcie ale tylko takie mam i na dodatek w j.niemieckim.

Tak akcja serwisowa 23R6 była robiona przy przebiegu 174644 km. w 2016r. O czym to może świadczyć?

Załączniki

• parametry skoda.png
    parametry skoda.png
    901 KB · Wyświetleń: 44
Ostatnia edycja:

mijagi18

Początkujący
Punktów
4
Miasto
OLSZTYN
Niemożliwe że masz tak duże ciśnienie spalin na czujniku różnicy ciśnień. Normalna jego praca na biegu jałowym to 3-5.
Co do akcji to po niej sterownik silnika jest strasznie czuły. Tak że jak byś miał jakąś niesprawności związaną z egr to napewno ci wybłeduje.
Jak wygląda korekta wtryskiwaczy.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Nie wiem jak wygląda korekta wtryskiwaczy, na piątek umówiłem termin w serwisie, mają sprawdzić wtryski i wtedy będę wiedział w jakim są stanie, ale z tego co się dowiedziałem to przy 191,000 było coś robione z wtryskami.

Serwisant powiedział że jeżeli moje kłopoty są związane właśnie z aferą spalinową, i coś jest nie tak właśnie po akcji serwisowej źle zrobione to zgłoszą to do producenta i usuną usterkę za darmo w ramach akcji serwisowej.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Witam mam kolejne pytanie odnośnie climatronika w skodzie. Czy to normalne jak na zimnym silniku włączy się ogrzewanie to obroty podwyższają się do 990 nie całe 1000 obr.min. Zauważyłem ze przeważnie robi się tak gdy temperatura spada na około 4 stopnie C. I przy pierwszym odpaleniu np rano obroty tez są podwyższone tak jak by silnik na ssaniu chodził po kilku minutach obroty spadają, robi się tak nawet gdy nie jest właśnie wspominana plusowa temperatura, nie tylko podczas mrozu. Czy to normalne ze silnik dodaje sobie obrotów jak silnik benzynowy działający na ssaniu. Dodam jeszcze,że wysokie obroty na włączonym ogrzewaniu utrzymują się do momentu aż silnik osiągnie odpowiednią temperaturę (90) stopni.

mijagi18

Początkujący
Punktów
4
Miasto
OLSZTYN
Podnosi obroty po to żeby nagrzac silnik jak najszybciej do pracy roboczej. Gdyby obroty podnosiły by się na rozgrzany silniku wtedy przygotowuje się do wypalania dpf-u.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
ok. Kolejna sprawa dlaczego tak często regeneruje filtr cząstek stałych, jazda po mieście co 250 km miasto autostrada 350 km. Filtr cząstek stałych był wyjmowany i czyszczony na maszynie, nie dało to żadnego efektu. Co może być nie tak z nim??? Nie wiem dlaczego ale nie wypala go podczas jazdy autostradowej.

Przed czyszczeniem przepustowość filtra dpf była 190 a po czyszczeniu 390 czyli wyczyścił się dobrze z 50%zatkania na 98%.

mijagi18

Początkujący
Punktów
4
Miasto
OLSZTYN
W 2.0 CR sterownik podaję wartości popiołu i sadzy podaj wartości jakie są u ciebie bo to co napisałeś niepasuje do niczego.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Te parametry które podałem to są parametry które podała maszyna czyszcząca dpf. Przed czyszczeniem i po czyszczeniu. Nie wiem jakie są parametry w tym momencie nie mam urządzenia diagnostycznego prywatnie żeby wartości z czujnika różnicy ciśnień sprawdzić jeszcze raz w domu.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy problemy z dpf mogą być związane z aferą spalinową VW, z podrobionym oprogramowaniem sterownika silnika, i przeprowadzoną akcja serwisową 23R6. Ponoc po tej akcji nie do końca samochody funkcjonowały dobrze, szarpanie silnika w przedziale 1500-2200 obrotów. Z tego co wiem to mój samochód miał tą akcję robioną, tylko że w serwisie skody ani vw nie ma żadnego wpisu na ten temat. W książnice serwisowej jest wpis i pieczątka jakiegoś innego warsztatu samochodowego. Czy taka akcję mogło legalnie przeprowadzić inny autoryzowany serwis czy tylko serwis skody i VW?

Ostatnia edycja:

tomekmajster

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Białystok
Problem nie jest spowodowany akcją 23R6. Te wszystkie problemy to wymysły bo ludzie myślą że trochę pieniądza VW im da. A co do wykonania akcji to nie za bardzo rozumiem o co pytasz. Akcję w vw passat wykonuje aso vw , a w skoda fabia wykonuje aso skody. Innej możliwości nie ma.

Do góry Bottom