• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sposoby zabezpieczenia auta przed złodziejami?

Mario8484

Nowy
Punktów
0
u mnie jest nadajnik. Jestem krótkofalowcem. W aucie zamontowany transceiver a że jestem elektronikiem to ztuningowany transceiver. Jeśli nie zostanie wyłączony w tajny (prosty) sposób zaczyna nadawanie. Do zabawy i pracy używam Mondeo MK2 ale prywatnie, domowo mam A6 z 2008r. Tam właśnie prócz elektrozaworów na dopływie paliwa, magnetozaworu na dopływie powietrza, przekaźników związanych z przerwaniem zasilania różnych obwodów jest radyjko alan ct152 z dopałkiem 200W gdzieś w konstrukcji auta. Dorobione wywołanie selektywne (przystawka z CBradia z innymi kwarcami) i skompletowane na automatyczną pracę z przemiennikami KF. Nie ma bata bym nie znalazł autka po kradzieży. Musieli by go rozebrać w czasie do 3,4 godzin od kradzieży a to nie możliwe. W dziupli swoje odstać musi :) Zasilanie oczywiście dodatkowe. Wyjęcie akku nic nie daje. Skanowanie częstotliwości zajęło by rok by znaleźć nadajnik. Zasięg +5/7dB do 5,6km z praktycznie bunkra! W terenie otwartym do 30-40km +9dB. Namierzyć? Prostota! Trzy wozy w trójkąt i namierzony w godzinkę. Jakiekolwiek zabezpieczenia, alarmy, czy ochrony wysiadają. Musieli by zatopić! Testowałem kilka razy swój wynalazek - ma to kilka osób po rodzinie - jeden drugiemu "kradł" auto a reszta szukała. Max. 60-90min od kradzieży i byłem na miejscu. Dowolny rejon Polski. Działanie na 144-147MHz i z drugiej lufy na około 460Mhz. O reszcie wspomniec nie mogę. Na szczęście nikt A6 nie chce ukraść :)

To rozwiazanie bardzo mnie zainteresowało czy ktoś jest tutaj w stanie zrobic coś takiego odpłatnie..
Bo jestem zielony w temacie..
Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

Chyba podobnie działa gannet system guard

kozik20l

Początkujący
Punktów
1
Witam Igla 231 do nowszych aut blokuje szyne Can jast zminiaturyzowane do minimum, zawijam w wiazke w roznych miejscach w aucie nie do znalezienia :)

kozik20l

Początkujący
Punktów
1
W zestawie sa dwie karty sparowane po szyfrowanym bluetooth, mozna telefon dodac rowniez po szyfrowanym bluetooth, jezeli nie mamy kart to wyuczona sekwencja przyciskow np na kierownicy lub innych to juz zalezy od marki i modelu auta

Davpod

SuperMechanior
Punktów
143
Auta teraz odjezdzają na lawetach, kto by sie bawil w odpalanie??? Szkoda czasu i sprzetu.
A rozbierane są praktycznie odrazu bo namierzanie złodzieje znają doskonale i wiedzą ze mają mało czasu. Ja mówie o nowszych autach oczywiscie.

kozik20l

Początkujący
Punktów
1
Nie wyjeżdżają na lawetach kolego, wlasnie nikt sie nie bawi w to, np najnowsze Kia i Hyundai z keyless odjeżdżają złodzieje w minutę i to nie na walizkę a dokodujac nowy kluczyk nie otwierając go :) Dlatego taka Igla 231 polecam do nowych aut przede wszystkim nie powoduje zadnych bledow w sterownikach i miniaturyzacja urzadzenia ktora pozwala ukryć ja w roznych lokalizacjach w aucie

mik0s86

Nowy
Punktów
0
czy na walizkę, czy dekodując ja mam urządzenie od Zabezpiecz Auto uchroni od tego, wiem bo takie mam kolego w swojej RAV 4 i działa dobrze, z tego co wiem od znajomego który ma firmę z alarmami odcięciami itd to to ruskie urządzenie nie ogarnia takiej ilości aut

Davpod

SuperMechanior
Punktów
143
Skad masz takie informacje ze wiekszosc odjezdza w ten sposób?

Bawi mnie jak piszecie ze to co zalozyliscie jest super itd... widać jakie macie pojecie w tym temacie.
90% w ostatnich 5 latach ustalonych metod kradzieży to właśnie laweta. Tez zajmuje malo czasu, nie wzbudza podejzeń, nie wymaga wiedzy o kluczykach itp. a złodziej tlumaczy sie ze dostal zlecenie od wlasciciela tego auta gdyby ktos go przylapał. Piszecie bzdety o nadajnikach zrobionych z cb radia do ktorych podlaczony jest dopał, selekt itd
I ze ma to wlasne zasilanie, tak napewno chyba drugi akumulator i antena schowana w d.... kierowcy.
Prawda jest jedna... jak masz stare auto to alarm wystarczy bo jak ktos chce to i tak ukradnie a jak masz nowe to masz AC i tyle.

Ostatnia edycja:

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Najlepsze zabezpieczenie to przed zakupem sprawdzić które samochody są kradzione najczęściej i unikać ich jak ognia :D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1851
Miasto
Koszęcin
Multipla? Nie ma opcji bo taki smyk od razua -1000 do respektu na miescie

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
Wystarczy kupować samochód za normalne pieniądze a nie z ileś tysięcy. Kto i po co by kradł samochód warty 700zł?

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Prestiż jest wprost proporcjonalny do prawdopodobieństwa kradzieży co teoretycznie jeszcze bardziej podnosi prestiż :D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1851
Miasto
Koszęcin
Jak mi mojego Mietka ukradną to będę płakał ale za paliwem w baku

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom