• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprawozdawczość w BDO?

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Więc wypełniasz sprawozdanie "Sprawozdawczość o wytwarzanych odpadach i o gospodarowaniu odpadami". Wpisujesz datę powstania obowiązku gospodarowania odpadami. Ja w tym miejscu wpisałem datę rejestracji w platformie BDO. Potem wypełniasz dział I oraz XI i XIII (tabela magagazynowanie). Działu XIII nie musisz wypełniać, jeżeli nie miałeś żadnych odpadów 31 grudnia. Np. w moim przypadku oddałem odpady dopiero 3 stycznia, więc w dziale XIII wpisałem tam masę i kody odpadów z kart przekazania odpadów właśnie z 3 stycznia. Czy to dobrze, nie wiem, ale tak zrobiłem ;D

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Więc wypełniasz sprawozdanie "Sprawozdawczość o wytwarzanych odpadach i o gospodarowaniu odpadami". Wpisujesz datę powstania obowiązku gospodarowania odpadami. Ja w tym miejscu wpisałem datę rejestracji w platformie BDO. Potem wypełniasz dział I oraz XI i XIII (tabela magagazynowanie). Działu XIII nie musisz wypełniać, jeżeli nie miałeś żadnych odpadów 31 grudnia. Np. w moim przypadku oddałem odpady dopiero 3 stycznia, więc w dziale XIII wpisałem tam masę i kody odpadów z kart przekazania odpadów właśnie z 3 stycznia. Czy to dobrze, nie wiem, ale tak zrobiłem ;D
A jak nic nie przekazywałem?

Tzw sprawozdanie zerowe? Czy w XII wpisuje to co mam zebrane?

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Wtedy wypełniasz sprawozdanie zerowe. Czyli dla poszczególnych kodów odpadów wpisujesz wartość 0. Chyba. Jakie odpady powinieneś tam umieścić? Wydaje mi się, że na pewno olej przepracowany (może być kod: 13 02 08*), filtry olejowe, paliwa (16 01 07*), płyny chłodnicze zawierające niebezpieczne substancje (16 01 14*), płyny hamulcowe (16 01 13*), opakowania po olejach, płynach chłodniczych itd (15 01 10*), szmaty, rękawice zanieczyszczone sub. niebezpiecznymi (15 02 02*) no i filtry powietrza (15 02 03). Wpisz sobie co chcesz. W dziale XIII wpisujesz to co miałeś zebrane 31 grudnia 2019 więc chyba nie.

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Wtedy wypełniasz sprawozdanie zerowe. Czyli dla poszczególnych kodów odpadów wpisujesz wartość 0. Chyba. Jakie odpady powinieneś tam umieścić? Wydaje mi się, że na pewno olej przepracowany (może być kod: 13 02 08*), filtry olejowe, paliwa (16 01 07*), płyny chłodnicze zawierające niebezpieczne substancje (16 01 14*), płyny hamulcowe (16 01 13*), opakowania po olejach, płynach chłodniczych itd (15 01 10*), szmaty, rękawice zanieczyszczone sub. niebezpiecznymi (15 02 02*) no i filtry powietrza (15 02 03). Wpisz sobie co chcesz.
Na razie nic nie wpisałem wysłałem, w tygodniu spróbuję dodzwonić się do urzędu. Złożę korektę

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Czyli wysłałeś nie wypełniając działu XI? Cóż, jeżeli tak przeszło, to być może tak jest poprawnie, i to jest sprawozdanie zerowe. Nie mam pojęcia, może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony i z większą wiedzą ;D

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Jest tam opcja korekty więc kto zrobił źle może poprawić.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
a czemu wypelniac dzial XI skoro to sa odpady z instalacji wytworzone... dzial XII jest o odpadach zebranych czyli jak rozumiem oleje szmaty itp

dobra doczytalem wczesniejsze posty, ze zaznaczam z poza instalacji..
czyli jednak dziak XI a nie XII - wytwarzam a nie zbieram?

Ostatnia edycja:

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Tak tak, my jesteśmy wytwórcami odpadów. A przynajmniej tak wszędzie piszą.

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Jedno jest pewne, cały ten system jest skomplikowany i posrany. Wymyślił go pewnie gość który sam nawet koła nie zmieni w samochodzie. Zamiast zrobić proste menu typu logujesz się jako watsztat i masz listę z góry odpadów jakie produkujemy olej filtry itd obok okienko na wpisanie ilości w kg na dole strony wyślij i cześć jak czapka . To nie kurwa zrobić tak żeby się każdy na minę wpierdolił

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Jedno jest pewne, cały ten system jest skomplikowany i posrany. Wymyślił go pewnie gość który sam nawet koła nie zmieni w samochodzie. Zamiast zrobić proste menu typu logujesz się jako watsztat i masz listę z góry odpadów jakie produkujemy olej filtry itd obok okienko na wpisanie ilości w kg na dole strony wyślij i cześć jak czapka . To nie kurwa zrobić tak żeby się każdy na minę wpierdolił

No niestety tak to jest w naszym państwie, że za takie rzeczy biorą się ludzie który nie mają za bardzo pojęcia jak to powinno wyglądać od strony praktycznej. Przede wszystkim limit 1 tony to już jest jeden wielki żart. Akumulatory są odpadami niebezpiecznymi (16 06 01*). Załóżmy, że jeden akumulator waży 20 kg. Czyli aby osiągnąć masę pół tony wystarczy sprzedać 25 akumulatorów. Zostaje nam 500 kg na pozostałe odpady takie jak olej, szmaty, bańki itd. Moim zdaniem to bardzo bardzo mało. Ktoś wyżej pisał, że nie ma co się przejmować jeżeli przekroczyliśmy 1 tonę poza instalacją, ja szczerze o tym nie słyszałem, mógłby ktoś rozwinąć?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ja złożyłem w formie pisemnej to dostałem Wezwanie że mam to zrobić przez stronę BDO.
a co jesli mam kpo i nie moge wprowadzic z 2019 papierowe do systemu bo tam odrazu data jest 2020 i nie da sie zmienic?

przepisalem z kartek poprostu do sprawozdania ale mam tylko "robocze" - edycja - usun, gdzie sie klika wyslij? czy cos jeszcze nie uzupelnilem czy co? prosze o podpowiedz

Ostatnia edycja:

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Nie ma przycisku wyślij. Powinno być na pomarańczowo "Złóż sprawozdzanie". Wypełniłeś dział I?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
no wlasnie nie mam zadnego zloz sprawozdanie, juz mnie kurwica bierze wypelnilem juz wszystko co sie dalo i nie pojawia sie ta opcja

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Najlepiej zadzwoń na infolinie do której się nie da dodzwonić co jest pojebane ale nie widzę innego rozwiązania. Prawdopodobnie po terminie 31 nie da się już po prostu wysłać sprawozdania, tak mi się wydaje i to by tłumaczyło dlaczego nie masz tego przycisku, mam nadzieje, że się mylę, ale to jest Polska i pojebane prawo z pojebanymi systemami.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
caly dzien dzis probowalem ale chyba sluchawka odlozona bo "zajete" i ..uj

Kangoor

Początkujący
Punktów
3
Zostało ci jedynie napisanie do nich drogą mailową.

Do góry Bottom