• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprzęgło typu SAC

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Robiłem kiedyś tylko ze nie pamiętam dokładnie chyba cytrynke jakąś. ...

To wtedy zakladalem na wałek zozysko tak żeby siedziało na łapie juz gotowe i później po założeniu skrzyni łapę trzeba było popchnac tak żeby lozysko się zatrzasnelo w docisk i wszystko gotowe

Daj jakieś fotki może to się zobaczy jaki to mechanizm tam siedzi

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam,tak łożysko jest zapiete do docisku i nie wiem od czego zacząć składanie,czy mam te łożysko wypiac i założyć docisk a łożysko na walek?? Nie chciałbym jeszcze raz ściągać tej skrzyni bo jest dużo rozkrecania..Pomocy
Nic nie wypinaj , czy ja tam coś takiego pisałem. Łożysko wypinasz tylko , jeśli je wymienisz. Ty masz zregenerowane , więc składaj.

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Witam.Z tym łożyskiem to już jaja robicie.To wobec tego wał korbowy jest z gumy???.Mimo wszystko mam dla was szacun,chyba że ja nie łapię żartu?.

Witam.Z tym łożyskiem to już jaja robicie.To wobec tego wał korbowy jest z gumy???.Mimo wszystko mam dla was szacun,chyba że ja nie łapię żartu?.

Oczywiście myśląc o podparciu dwumasy.

Kubula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łodz
Podepne sie
Zamontowalem typu SAC sprzeglo w 407 bez tego 3 ramiennego narzędzia :( jak sprawdzic czy jest git czy da sie ?
Jesli zdejme i zamontuje prawidlowo to bedzie dzialac prawidlowo ?
Czy czekac az sie zacznie slizgac bo narazie dziala

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Kubula 4,55 napinanie tego ustrojstwa ważne jest podparcie nie pod tarcze docisku tylko pod kanty,

Kubula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łodz
Sprezynki mialem zcisniete wiec chyba bedzie wszystko ok .
Sprawdze kamera jak to tam siedzi wszystko.
Powinienem zwalic skrzynie czy jezdzic i czekac. ..
Ale głupi jestem najpierw poskladalem a teraz czytam (a zachodzilem w glowe po kiego sa te male sprezynki) :banghead:

Ostatnia edycja:

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Ty najwyżej zdejmiesz skrzynie drugi raz pomyśl sobie jaki ja bylem dumny z siebie jak będąc nadgorliwym umyłem pompowtryski nitrem i wszystkie 4 ch*j strzelił. Człowiek się cale życie uczy i głupi umiera.

Kubula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łodz
Ty najwyżej zdejmiesz skrzynie drugi raz pomyśl sobie jaki ja bylem dumny z siebie jak będąc nadgorliwym umyłem pompowtryski nitrem i wszystkie 4 ch*j strzelił. Człowiek się cale życie uczy i głupi umiera.

To prawda tylko czy jezdzic czy rozbierac
Bo jak i tak nie da sie poprawic jak zrabalem to poczekam bo sprzeglo dziala swietnie

Ostatnia edycja:

Kubula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łodz
Mam rozumieć, że bylo fabrycznie napięte i zabezpieczone tymi sprężynkami do montażu i nie zdjąłeś ?

Tak nic sie nie zmienilo mam zdjecia ale nie wiem jak zamiescic je tutaj
Wyjete nowe i to jak zamontowalem eyglada identycznie te sprezynki i ich przesuniecie a raczej jego brak

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tak nic sie nie zmienilo mam zdjecia ale nie wiem jak zamiescic je tutaj
Wyjete nowe i to jak zamontowalem eyglada identycznie te sprezynki i ich przesuniecie a raczej jego brak
Jak chodzi teraz bez zastzeżeń to i chodzić będzie . Drugi raz zawsze zdążysz rozebrać , ale musiał byś być pechowiec , jak Franek Dolas

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
A mi rece opadaja jak ktos wyskakuje jak Filip z konopii i odgrzewa takie kotlety :)

Krzysiek...

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
Co do zasadności stosowania przyrządu to jak ktoś na wątpliwości to niech zamontuje takie sprzęgło w autach ze skrzynią półautomatyczną a potem spróbuje zaprogramować położenie wysprzęglika, poza tym po roku eksploatacji przekona się po co ten przyrząd.
Pytanie z innej beczki - czy ktoś cofał docisk Xtend Sachsa, z Luk-iem nie ma problemu a tu nie ma tych sprężynek

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Nie cofniesz sachs'a, jeżeli używka to tylko jako komplet z tarczą z jednego samochodu i to jeszcze poprawnie wymontowane.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
jakiś czas temu też miałem podobny problem. Przełożyć komplet sachsa bez problemu można. Napinasz docisk narzędziem , odkręcasz śrubki montażowe , zwalniasz docisk narzędziem. Przed operacją poznaczyłem sobie kliny z resztą docisku i po demontażu były w tych samych miejscach. Rozwaliłem taki docisk w celach edukacyjnych. Z tego co pamiętam to w zasadzie nie możliwości jego cofnięcia , wszystkie mechanizmy są zasłonięte . Być może jakby jakieś okienka wyciął to może. No ale wiadomo ... tylko w celach edukacyjnych takie rzeczy.

Do góry Bottom