• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Transporter T5 2.5 TDI PD AXD Problem z pracą silnika i odpalaniem

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
Dobrze kombinujesz , zmierzam do tego że , 1-2-4-5-3 ---- 1 i 3 to kolejne , ja bym zamienił na nich druty ... rozumiem że , no blokadach krzywki 1 cyl . w górze i wał gmp ?

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Nie do konca rozumiem co da mi zamiana drutów ale moge to zrobić . Co do walka to bedąc przekonanym ze blokada ma jedna pozycje nie patrzyłem na krzywki ale mam wsio na wierzch jutro postawie to na blokady i sprawdze. Korekty ? Na 3 ok a te dwa na maxa po 3.01 i tyle . Tylko smiesznie bo vw kaze liczyc od rozrzadu czyli od prawej a na blokadach 1 cyl jest w gmp ten od lewej czyli jakby normalnie komp pokazuje 3 i 5 niepalące a nie pali liczac od lewej na 1 i 3 . Wiec ktory do pierwszy ? Dla celow spr rozrzadu biore ze ten od lewej czyli nie od skrzyni

20190125_110849.jpg

Tak stoi na blokadzie wału

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Pierwszy cylinder liczymy od lewej strony

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
No więc tak dziś poświęciłem dniówkę na dokładne pomiary . Kompresja wynik kolejno 26 26 27 26 25 czyli może nie ideał ale palić powinien . Pomierzyłem jeszcze raz ciśnienia paliwa na pompie wstępnej i tandem. Sprawdziłem drożność listwy paliwowej oraz kanałów w głowicy po tym jak wyciągnąłem z nich pompki i pozamieniałem miejscami . Korekty na cylindrach jak odpalił są cudaczne bo pierwszy pokazuje ok 1.5 a potem na drugim 2.99 na trzecim -3.01 na czwartym 2.99 i na piątym -3.01 . I tak chodzi jak traktor. Nie udało mi się odpalić po zmianie pompek bo nie zdążyłem jutro odpał . Co do rozrządu sprawdziłem i nie walnąłem się z wałkiem . Pierwszy cylinder w gmp krzywki na pierwszym w górze a znak na kole sygnałowym pokryty z krawędzią głowicy od strony wydechu . Jutro test i jak korekty pójdą za pompkami to odsyłam do serwisu . Gorzej jak nie pojdą wtedy pruję całe wiąchy żeby je naocznie obejrzeć i wywalam ecu żeby go obejrzeć od strony wtyków i wtyczki .

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Witam dziś już po testach i niestety , korekty i niedziałajace cylindry poszły za pompkami czyli szmelc. Kur... 3k zapłacone za coś co działa gorzej niż moje stare popsute, pompki już odesłane do Bosch Serwisu jeszcze nie będę pisał gdzie by nie robić im antyreklamy zobaczymy jak rozwiążą problem. Dodatkowo wyszarpalem wiązki ale bez zastrzeżeń ale ecu tu kolejny zonk bo jest od 5.0 tdi touarega . Ale Vag widzi go jako 2.5 axd i moje pytanie takie czy da się sterownik przeprogramować calkowicie po inne auto przecież ten silnik ma 10 garów ale może one po innych pinach chodzą i może się da. A może ktoś przełożył bebechy a numer tylko na obudowie zostal. Sam już nie wiem. Muszę znaleść kogoś kumatego kto mi sprawdzi czy soft jest nie grzebany bo chcę skoro będę miał ori pompki mieć calkowita serię . Czy zakup innego sterownika to dobry pomysł ? Da się to dopisać w miarę łatwo vagiem pełnym czy ma immo w sobie ? Bo sporo vw miało w zegarach. Nie wiem czy dam radę to ruszyć sam . Polecicie kogoś co obada mój sterownik ? Oczywiście nie za darmo

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zamień miejscami pompki, to resztę wyeliminujesz jeśli kabloteka dobra.
Witam dziś już po testach i niestety , korekty i niedziałajace cylindry poszły za pompkami czyli szmelc.

dlatego nie ufam regenerowanym pompką i wtryskiwaczom. twój przypadek nie jest pierwszy. teraz firma będzie się wiła jak piskorz, żeby tylko nie uznać reklamacji. mówiłem na początku, i nie tylko ja, że pompki szrot.

Ostatnia edycja:

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
No ja zaufałem firmie ktora ma same pozytywne opinie na allegro na googlach i w zasadzie wszedzie. Widocznie jestem jakiś pechowy , błedów przy montażu nie popełniłem więc nie widze tu swojej winy. Zobaczymy co oni na to. Dzwoniłem już kazali odesłać wszystkie i tak zrobiłem. Jeszcze tylko ten sterownik ogarnąć mam nadzieje że ktoś pomoże , może któryś z kolegów forumowych to ogarnia , dowioze lub wyślę mam czas . Pisać jak coś. Potrzebuje sprawdzić czy mapa jest od AXD i czy sterownik ma prawo poprawnie pracować w tym aucie

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
WV2ZZZ7HZ4X038987 a siedzi mi w nim
Ecu VW 070906016AA
I nie wiem czy ktos przeprogramował i jakie to ma mapy. Czy mam tylko obudowe od tego. Na Vagu widze numer bez AA oraz kod AXD

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Sterownik silnika : 070 997 016 C

Najbliżej tego co podałeś jest

070 906 016 AJ 906-020 Sterownik silnika wysokoprężn. 5 495,12 zł netto

J na końcu może świadczyć o zmianach.

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
BPC jest mocniejszy muszę mieć AXD , inne mapy nie chcę ale dziękuję za propozycje.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Chyba martwisz się na zapas.
Możesz mieć sterownik przemapowany już wcześniej. Auto do Ciebie dojechalo samo czy na lawecie? Przeróżne cuda już widziałem zacznij spokojne od montażu sprawnych pompowtryskiwaczy i się okaże,odnośnie immobilaisera to masz go w zestawie wskaźników.

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Dojechało samo z problemem zapalania tak dużym ze przy -5 st nie szło odpalić . Rozrusznik i bateria nówka. Kopcił zimny mocniej pózniej mniej ale wciąż i dużo palił. Z mechaniki opisalem co zrobione teraz cuda wyszły z elektryki. Pompki poszly na reklamacje i zobaczymy. Sterownik kupiłem oryginał taki jak miał być . Na wszelki wypadek to już zaden wydatek w stosunku do całości . Kolega mi sprawdzał w boschu to mówi ze ich katalogi pokazują ze tamten ster nie jest zamienny z tym. Tzn nie ma takich samych funkcji , nie mowie o programie. Podał mi kilka zamiennych i to samo pokazywała etka. Kilka jest identycznych a kilka kompatybilnych ale z innym programem. Natomiast ten od 5.0 ponoc nie zamienia. Ile w tym prawcy nie wiem. Smieszne ale przeciez 5.0 to v10 a 2.5 r5 to te piny co zostaja puste po przemapowaniu ? Pewnie tak

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Tuareg 5l v10 ma chyba 2 sterowniki. Twój może być kopią oryginalnego. Najlepiej jak masz czym poczytać to daj wsad na forum.

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Niestety az taki dobry nie jestem moze kiedys :) poki co sterownik byl mocno posilikonowany, w srodku slady po lutowaniu i klejeniu . Duzo nie zaplacilem za sterownik bo 200zł wiec niech juz wyląduje ten właściwy mam nadzieje ze nie bedzie tak porzezbiony jak ten. Pompki przyjda mam nadzieje sprawne postawie to na nogi i dam znać a w razie czego tamten puszcze na aukcje za jakis grosz moze komuś sie przyda

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom