• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Transporter T5 2.5 TDI PD AXD Problem z pracą silnika i odpalaniem

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Panowie wtryski wrocily auto chodzi ładnie na wszystkie gary . Mam jeszcze jeden problem nie grzeja mi świece. Mam vaga uruchamiam wysterowanie przekaznika i cisza . Przekaznik nowy. Brak napięcia na świecach . Po schematach widziałem ze jest jakiś bezpiecznik mały na cewce i duży zasilający. Czy układ sterowania świec jest jakiś skomplikowany bo na schemacie to zwykly przekażnik wysterowany z ECU.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Przekaznik swiec sterowany jest z czujnika temperatury wody i nie tylko. Zbyt czesto przekrecany zaplon tez wadzi.

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Ok ale jak uruchamiam przekaźnik z vaga i ma mi go uruchomić to wtedy nie ma to znaczenia. Chodzi mi o sam układ co sprawdzić czy są jakieś typowe bolączki tego systemu. Jak nie to lece jutro po kablach a a do z , najpierw bezpieczniki potem kable i zasialnia przekażnika cewki i syków prądowych a potem samo wysterowanie masą z ecu . Jedno jest pewne co by nie działo na tą chwile świece nie grzeją w żadnej formie a przede wszystkim za pomocą testu który wymusza ich uruchomienie.

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Ok świece żarowe ogarnięte. Stopił się przekażnik pod akumulatorem pewnie od krecenia długiego. Wymieniony działa . Ale czy to koniec kłopotów oczywiście nie. Pompki po reklamacji na końcu posta podam gdzie robiłem bo może to zły wybór zamontowane i na zimnym palił ok korekty jakieś tam miał ale nie mogłem go zagrzać bez wody więc zgasiłem. Poskładany do kupy i w droge im cieplejszy tym gorzej aż wkońcu zdechł na wolnych obrotach przy zmianie biegów . Ledwo odpalony dotarł do domu i korekty szok wklejam zdjecia poza 3 wszystkie w granicy regulacji jedne na plus drugie na minus. Po ostygnięciu zapala prawie od strzała i tyle po zagrzaniu lipa. Chodzi dużo lepiej pali na wszystkie ale nie pracuje równo w okolicy 2k dostaje drgawek brakuje mu mocy o dziwo nie kopci prawie wcale. Znowu pompki ? Pomóżcie bo już ręce opadłý na dniach mam dostać komplet nowych pompek z innego sortu bo już nie mam pomysłów. Oto miejsce którego brałem pompki http://www.diesel-centrum.com
może to bład opinie dobre a ja nie mam doświadczenia w tymtemacie zaufałem opiniom. Między czasie wymieniony komp na ori odblokowane immo ale bez zmian .

Załączniki

• 20190308_112228.jpg
    20190308_112228.jpg
    3,9 MB · Wyświetleń: 38
  • 20190308_112201.jpg
    20190308_112201.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 35

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
W 18 same zera po puszczeniu gazu 4 . Grupa 23 już w nerwach nie zrobiłem foty. Postaram się wrzucić jak najszybciej. Z tego co widać cokolwiek można wywnioskować ? Konektory wszystkie podoginane BIPY dochodziły na pierwszym do 70 reszta poniżej 50.Tylko czy w plusie czy w minusie. Tak byłem wkur.... ze juz nie pamietam ale spawdze i podeśle wydaje mi się ze w plusie bipy ale jeszcze potwierdze

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Jeszcze zapłon ustaw i prawie będzie... Jak pompki nie odjada

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Nie rozumiem kolegi . Jak niby mam ustawić zapłon ? Rozrząd złożony na blokady kolo synałowe walka też gdzie tu jeszcze można coś ustawić ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
2 max na plus, 2 max a - i jeden 00 ?

Synchronizację jaką masz ? Tam masz koła i tę śrubę od koła pośredniego ...

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Kurcze robilem wg procedury ale moze rzeczywiscie gdzies popelnilem blad. Na ktorej grupie to synchro sprawdze i wrzuce . Kanal 4 ? Silnik cieply ? Powiedz mi tylko bo ja z tym motorem pierwszy raz skoro wal i walek mam na blokady i tu sie nie da popełnić błedu, bład może być tylko z ķółkiem wałka . I nie wychodził mi idealnie znak na granicy glowycy tylko ciut wyżej ale uznałem ze tak musi być skoro przestawienie o zeba w przód i w tyl już calkiem rozjeżdza sytuacje . Czy to miałoby az taki wpływ poprzednio nie pracował wogole na dwa gary dlatego tak uczepiłem sie tych pompek ale moze to blad. Podpowiedz ktore kanaly wrzucic podesle Ci wszystko bo juz mi sil brak . Rozbieram ten przod z zamknietymi oczami ale widzocznie czegos po prostu nie wiem lub nie do konca rozumiem .

I jeszcze dopytam jak silnik lapie synchro ? Bo czujnik walka odpinałem silnik dalej pracuje tak samo i tak samo odapala. Nawet gdybym sie walnal z tym kolkiem sygnalowym skad ster by o tym wiedzial z odpietym czujnikiem walka ?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Silnik łapie synchro z czujnika wału i czujnika Koła sygnałowego także jeśli nie ma synchro to nie odpalisz, jeśli odepniesz czujnik wałka to odpalisz ale w trybie awaryjnym

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Ok ale u mnie czy z czujnikiem czy bez takie same objawy i niezmieniona praca silnika. Odpalanie również takie samo tylko z odpiętym czujnikiem wywali bład w kompie. Na zimnym spoko na ciepłym za cholere brak mocy i nierówna praca korekty jak wyżej. Zrobie zdjecie tej synchronizacji tylko troche pozniej bo nie mam auta pod reka

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Ok ale u mnie czy z czujnikiem czy bez takie same objawy i niezmieniona praca silnika. Odpalanie również takie samo tylko z odpiętym czujnikiem wywali bład w kompie. Na zimnym spoko na ciepłym za cholere brak mocy i nierówna praca korekty jak wyżej. Zrobie zdjecie tej synchronizacji tylko troche pozniej bo nie mam auta pod reka
Pompki regenerowala ta sama firma co poprzednio? na reklamacji? Zaplaciles im już i ile?

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Ta sama . Od poczatku płacone było raz 3300zł bez zwracania starych pompek bo mówili że złom i chcieli dać 200zl poza tym były nie właściwe do tego motoru więc nie miałem wyboru. Za 5 sztuk wiec zamiast 3100 doliczyli mi 200 i w wyszło 3.3k . Dzieląc na 5 masz 650zl sztuka w sumie to nie regenerowałem tylko kupiłem zregenerowane.

Co do jazdy to na zimnym ladnie zapala i w miare ladnie chodzi choc tez telepie nim zwlaszcza w okolicy 2 tys obrotow korekty ida odrazu na takie jak zapodalem czyli w skrajne . Na cieplym to juz porazka telepie jak cholera i potrafi nie moc ruszyc z miejsca jak zgasnie ciezko zapalic . Jak ostygnie odpali bez klopotu i tak w kolo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
A pompa elektryczna w zbiorniku jakie daje ciśnienie?
Ta sama . Od poczatku płacone było raz 3300zł bez zwracania starych pompek bo mówili że złom i chcieli dać 200zl poza tym były nie właściwe do tego motoru więc nie miałem wyboru. Za 5 sztuk wiec zamiast 3100 doliczyli mi 200 i w wyszło 3.3k . Dzieląc na 5 masz 650zl sztuka w sumie to nie regenerowałem tylko kupiłem zregenerowane.

Co do jazdy to na zimnym ladnie zapala i w miare ladnie chodzi choc tez telepie nim zwlaszcza w okolicy 2 tys obrotow korekty ida odrazu na takie jak zapodalem czyli w skrajne . Na cieplym to juz porazka telepie jak cholera i potrafi nie moc ruszyc z miejsca jak zgasnie ciezko zapalic . Jak ostygnie odpali bez klopotu i tak w kolo.

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Książkowo , jest nowa pisalem wcześniej na nowej uszczelce ori VW na wolnych od 3 do 8 barów. Paliwo mają . Obstawiam ten rozrząd i jutro sprawdze to synchro i postaram się poprawić . Innej opcji nie widze a wierzyć mi się nie chce że mam 4 pompki walnięte. Myślę że nie dość się przyłożyłem do tego kola sygnałowego mimo że nie wychodziło idealnie na znaku mam nową śrube do koła podkładke diamentową i śrubę do koła od luzu

Do góry Bottom