• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubywa płyn chłodniczy a niema wycieków

Chudy1

Nowy
Punktów
0
Zrobiłem test szczelności niby wyszedł pozytywny ale nie dymi ani nie wywala zbiorniczkiem płynu węże też są miękkie wychodzi nato że wszystko ok a płyn ubywa

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Test szczelności pompka czy na uszczelkę zrobiłeś ? Nie ma bata jak płyn ucieka albo leci na zewnątrz albo motor go zre, innej opcji nie ma .

Chudy1

Nowy
Punktów
0
Test szczelności pompka czy na uszczelkę zrobiłeś ? Nie ma bata jak płyn ucieka albo leci na zewnątrz albo motor go zre, innej opcji nie ma .
Zrobiłem test na uszczelkę ale samochód chodzi normalnie nie gotuje temperatura nie rośnie węże miękkie

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Sprawdź czy na nóż nie leci.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
No to sprawdziłeś dopiero w jedną stronę. Gdzieś ci ubywa, może po kropelce ale póki ciśnienia nie podasz w układ to się nie dowiesz gdzie

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Trzeba wykręcać po postoju albo po jednej świecy albo wtryskiwaczu,jeśli to diesel,zakręcić rozrusznikiem,jeśli psiknie do góry ,to leje na tłoka.

Bobtom

Gaduła
Punktów
11
Miasto
Warszawa
Tak jak ojek napisał, musisz podać ciśnienie pompką do układu.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
albo nie nalewać za dużo
przypadłość nadgorliwych- nalać na maksa i sie dziwić że jutro jest min.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Fajnie że wiadomo jakie to auto itp....
...kultura osobista pod względem przywitania się też wiele wnosi do tematu...
Ale czego się spodziewać po ludziach co wpadają jak po bułki do sklepu :bored:

Chudy1

Nowy
Punktów
0
Sorry koledzy zapomniałem dopisać o jakie auto chodzi jest to lancia lybra 2.4jtd

iwkas

Początkujący
Punktów
0
Witam
Podłącze się do tematu...
w mojej corsie ( wersja D, 2007, 1.2) ubywa płynu chłodniczego. Mechanik sprawdzał czy nie chodzi o głowice lub uszczelkę i twierdzi, że wszystko w porządku. Wymienił tylko termostat i jego zdaniem miało być ok. Mija jednak kilka dni a płynu nadal ubywa. Przejechałam może 150 km i nie ma jakieś 3 cm w zbiorniku. W tej chwili od momentu zaaplikowania go do poziomu maksymalnego z 8 dni temu, w zbiorniku zostało 1 cm płynu na zimnym silniku. Nie wiem już co robić :(Proszę o pomoc!

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
W którymś samochodzie miałem tak samo/podobnie. Płyn ubywał a nie było kałuży. Okazało się, że ubywa przy uszczelce pompy i bloku i to w momencie gdy silnik robił się ciepły. A że silnik ciepły/gorący, to zdążył odparować. Widać było tylko niebieski ślad na bloku silnika, bo taki miał kolor wspomniany płyn.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Witam
Podłącze się do tematu...
w mojej corsie ( wersja D, 2007, 1.2) ubywa płynu chłodniczego. Mechanik sprawdzał czy nie chodzi o głowice lub uszczelkę i twierdzi, że wszystko w porządku. Wymienił tylko termostat i jego zdaniem miało być ok. Mija jednak kilka dni a płynu nadal ubywa. Przejechałam może 150 km i nie ma jakieś 3 cm w zbiorniku. W tej chwili od momentu zaaplikowania go do poziomu maksymalnego z 8 dni temu, w zbiorniku zostało 1 cm płynu na zimnym silniku. Nie wiem już co robić :(Proszę o pomoc!
Warto sprawdzić....

ka_CZOREK

Początkujący
Punktów
2
Zobacz pod nakrętką tam gdzie wlewa się olej czy jakiś majonez się nie robi. Bo gdzieś musi uciekać płyn, nie ma mowy żeby ot tak sobie wyparował.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
W moim W210 ubywało ok.litr na 1000 km,żadnego widocznego wycieku,silnik sprawny,kupiłem płyn Prestone z barwnikiem seledynowym,pojawiły się seledynowe strużki przy pompie ,śruby mocujące dokręcone mocno,kupiłem uszczelniacz w płynie Kleen Flo,zielona buteleczka,jak reką odjał,w miejscu wycieku pojawiła się brunatna skorupa,uszczelniło na amen,juz od tamtego czasu(7 lat) nie mam ubytków.

iwkas

Początkujący
Punktów
0
Zobacz pod nakrętką tam gdzie wlewa się olej czy jakiś majonez się nie robi. Bo gdzieś musi uciekać płyn, nie ma mowy żeby ot tak sobie wyparował.
Jest pod nakrętką majonez, ale mechanik wykluczył wszystkie wycieki...Nie wiem
Automatyczne połączenie postów:

Bardzo dziękuję za cenne opinie i filmik :)

ka_CZOREK

Początkujący
Punktów
2
To może zmień mechanika... Wygląda to na uszczelkę

Do góry Bottom