• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie rozrządu silnik AEB 98R.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam, borykam się z pewnym tematem, podczas ustawiania rozrządu w tym silniku miałem problem z ustawieniem go na znaki. Ustawiłem wał i wałek na znaki, wszystko ok do momentu naciągnięcia paska paska rozrządu. W monecie odbezpieczenia napinacza hydraulicznego i naciągnięciu paska ustawienia się rozchodzą. W chwili obecnej wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu nr 1 i w tym momencie znak na wale jest idealnie na znaku obudowy plastikowej a na wałku delikatnie przestawiony.Jeśli ustawię wałek rozrządu na znak to wtedy na kole wychodzi przesunięcie o 3-4mm w prawo. Przestawiając rozrząd o ząbek do tyłu koło się cofnie ale będzie brakowało do znaku ok 5mm. Czytałem trochę w internecie i jest jeszcze opcja skontrolowania wału na znaku koła zamachowego i w momencie ustawienia go idealnie na osłonie plastikowej i kole pasowym widzę znak w oknie rewizyjnym w skrzyni,zaznaczyłem czerwonym kolorem, znak widać ale jest on mocno na skraju.
Zwracam się z prośbą o sprawdzenie tych ustawień bo nie mogę spać po nocy.
Rozrząd kompletny kit INA.
Witam.
Właśnie wróciłem z sanatorium i mam w końcu trochę czasu, by napisać jak ja bym rozwiązał ten problem. W sytuacji gdy na kole wału korbowego znaki się pokrywają, a na kole wałka rozrządu znak koła jest pół zęba opóźniony do znaku na obudowie, jak widać na zdjęciu. Ja bym obrócił wałem korbowym w prawo do momentu pokrycia się znaków na kole wałka rozrządu i obudowy a po zdjęciu paska z koło wału korbowego, koło przekręciłbym o jeden ząb w lewo w stosunku do paska i założył pasek i oba koła będą na znakach.
Jak się trochę wyciągnie pasek.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Witam.
Właśnie wróciłem z sanatorium i mam w końcu trochę czasu, by napisać jak ja bym rozwiązał ten problem. W sytuacji gdy na kole wału korbowego znaki się pokrywają, a na kole wałka rozrządu znak koła jest pół zęba opóźniony do znaku na obudowie, jak widać na zdjęciu. Ja bym obrócił wałem korbowym w prawo do momentu pokrycia się znaków na kole wałka rozrządu i obudowy a po zdjęciu paska z koło wału korbowego, koło przekręciłbym o jeden ząb w lewo w stosunku do paska i założył pasek i oba koła będą na znakach tak jak ma być.
Pozdrawiam.
Nie będą:)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Witam.
Właśnie wróciłem z sanatorium i mam w końcu trochę czasu, by napisać jak ja bym rozwiązał ten problem. W sytuacji gdy na kole wału korbowego znaki się pokrywają, a na kole wałka rozrządu znak koła jest pół zęba opóźniony do znaku na obudowie, jak widać na zdjęciu. Ja bym obrócił wałem korbowym w prawo do momentu pokrycia się znaków na kole wałka rozrządu i obudowy a po zdjęciu paska z koło wału korbowego, koło przekręciłbym o jeden ząb w lewo w stosunku do paska i założył pasek i oba koła będą na znakach tak jak ma być.
Pozdrawiam.
Panie Jacku, przesunięcie na znakach wynosi pół zęba.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dobrze pamiętam, że chwaliłaś się że jesteś/byłaś przedszkolanką?
Kto Ci zostawił, dzieci do nauki?!;)
Jak krzyczę to używam wykrzyknika, bo jestem z tych, co używają znaków interpunkcyjnych, innych również. A przynajmniej się staram.
A co do posta pana Jacka, to rzeczywiście nie doczytałem.
Wygląda na to, że pan Jacek stwierdził iż, nie będzie przekopywał się przez dziesięć stron naszych wydumanych problemów i poszedł skróconą wersją; przeczytał pierwszy post i napisał co o tym myśli.:)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Panie Jacku, przesunięcie na znakach wynosi pół zęba.
Trochę się nie dokładnie wyraziłem, chodziło mi, że będzie dobrze, ponieważ lepiej będzie jak wałek rozrządu będzie trochę przyspieszony, jak opóźniony. Jak będzie trochę na początku przyspieszony, to w miarę wyciągania paska będzie się opóźniał. I oczywiście jak pasek jest założony na koła rozrządu, to bez względu na średnicę kół, pasek przekręca wszystkie koła o taką samą ilość zębów, tylko mniejsze koło będzie się obracać dwa razy szybciej od większego koła wałka rozrządu.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie popuścisz?
Odpuść trochę kobieto bo krzykiem można zyskać sympatię młodszych. Starsi, cenią poukładane i wyważone opinie.
To taki mały przytyk za posta do mnie w sąsiednim wątku, czy ja gdzieś wyraziłam się niegrzecznie?:(
Dobrze, przepraszam:oops: nie miałam zamiaru nikogo urazić ale też dać sobie wejść na głowę ani zakrzyczeć.
Wygląda na to, że pan Jacek stwierdził iż, nie będzie przekopywał się przez dziesięć stron naszych wydumanych problemów i poszedł skróconą wersją; przeczytał pierwszy post i napisał co o tym myśli.:)
Obawiam się, że nie niestety, i że dobrze zapoznał się z tematem ponieważ już wczoraj co niektóre posty beniego zostały przez Pana Jacka polubione np:
Właśnie tu chodzi o to że jak zrobisz jeden obrót wału to policz zęby a nie dwa obroty bo to właśnie jest przełożenie 2:1 i nie ma o czym tu dyskutować.1cm u góry = 2cm na dole i nie ma innej możliwości.
i podobne też więc na pewno świadomie jednak wyrażając dla niego poparcie w sporze:)
Raz jeszcze przeczytaj:
Witam.
Właśnie wróciłem z sanatorium i mam w końcu trochę czasu, by napisać jak ja bym rozwiązał ten problem. W sytuacji gdy na kole wału korbowego znaki się pokrywają, a na kole wałka rozrządu znak koła jest pół zęba opóźniony do znaku na obudowie, jak widać na zdjęciu. Ja bym obrócił wałem korbowym w prawo do momentu pokrycia się znaków na kole wałka rozrządu i obudowy a po zdjęciu paska z koło wału korbowego, koło przekręciłbym o jeden ząb w lewo w stosunku do paska i założył pasek i oba koła będą na znakach.
Pozdrawiam.

No i niestety tu nie miał racji...

Ale za godzinkę po naszych postach- dopisał chytrze: jak się trochę wyciągnie:)
Wybrnięcie- rzeczywiście wyborne:) no po prostu mistrzowskie! - Salomon mógłby nauki pobierać:p

Jakoś dziwnie cicho się tu zrobiło....
No tak, jedynie DyziekVW szczerze przyznał, że źle obstawił:)
Za to mu wielka chwała bo na takie wyznanie nie każdego stać.
DyziekVW jesteś WIELKI!:)

Natomiast... no cóż, listonosz przyniósł mi dziś tylko kartkę:
MEM.jpg

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Prosiłbym bez literki "p".
Skoro decydujemy się na jakieś Nicki typu greghorn bihor i inne takie tam, to automatycznie decydujemy się na to że każdy będzie nam mówił per "ty".
No bo jak mam pisać?; "Szanowny administratorze, panie Misiek...." No bez jaj.
Jedynym wyjątkiem pod tym względem na tym forum jest dla mnie pan Jacek. Podpisał się z imienia i nazwiska, wiek ma szacowny, a nawet zdjęcie wstawił.
W przypadku pana Jacka, "ty" by mi przez klawiaturę się nie prze klikło.
Pisałem już na tym forum kilkakrotnie, że Panowie mieli duże majątki ziemskie, a ja mam tylko 600 metrów.
Pozdrawiam.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
To taki mały przytyk za posta do mnie w sąsiednim wątku
Wiem, wiem. Drażnię się z Tobą.
Wiesz, jak tak czytam te Twoje posty to jakbym swoją kobitę czytał; nic jej nie umknie i w odpowiednim momencie sporu wyciągnie Ci zdarzenia sprzed 2 lat. Zwłaszcza takie które były przeciwko niej. Nic nie zostanie zapomniane.:D
Obawiam się, że nie niestety, i że dobrze zapoznał się z tematem ponieważ już wczoraj co niektóre posty beniego zostały przez Pana Jacka polubione np:

No tak, jedynie DyziekVW szczerze przyznał, że źle obstawił:)
Za to mu wielka chwała bo na takie wyznanie nie każdego stać.
DyziekVW jesteś WIELKI!:)
No właśnie, jak na razie jedyny sprawiedliwy. Całą resztę trzeba pod ścianą postawić, a i to uciekają na boki.
Natomiast... no cóż, listonosz przyniósł mi dziś tylko kartkę:
Nie mów hop, beny dość często miał tygodniowe przerwy w bytności na forum.
Aczkolwiek, z drugiej strony, jakbym się założył, to minimum raz dziennie zajrzałbym do tematu.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
No i co tu dodać ;;I ŻYLI DŁUGO I SZCZĘŚLIWIE.. KONIEC.:);)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
A co tam koniec; pogdybajmy.
Jak sądzicie, jeśli założę pasek krótszy o jeden ząb niż zaleca producent, to rozrząd będzie pracował prawidłowo?
I czy w ogóle uda się ustawić koło i wał na znaki? Oczywiście zakładamy że napinacz paska nas "puści".

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Oczywiście że tak , bo odległości i napięcia paska się zmienią a może lepszy by był krtszy o pol zęba ?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
A co tam koniec; pogdybajmy.
Jak sądzicie, jeśli założę pasek krótszy o jeden ząb niż zaleca producent, to rozrząd będzie pracował prawidłowo?
I czy w ogóle uda się ustawić koło i wał na znaki? Oczywiście zakładamy że napinacz paska nas "puści".
Witam.
Czasami pasek po założeniu jest tak luźny i tak dużo trzeba go naciągnąć napinaczem, że o ząb krótszy byłby lepszy. Ja zmieniając pasek rozrządu czasami zakładam inny napinacz, ale może by trzeba pomyśleć i o pasku.
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tu jest przypadek przesunięcia o 1/2 zęba , tyle że to pomiar statyczny, pasek też podlega jakimś rozciągnięciu wiec możliwe ze podczas pracy dynamicznej jest w tolerancji.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Dobrze pamiętam, że chwaliłaś się że jesteś/byłaś przedszkolanką?
Kto Ci zostawił, dzieci do nauki?!;)
Jak krzyczę to używam wykrzyknika, bo jestem z tych, co używają znaków interpunkcyjnych, innych również. A przynajmniej się staram.
A co do posta pana Jacka, to rzeczywiście nie doczytałem.
Witam.
Przyznaję się, nie przeczytałem wszystkiego, ale jak tu zajrzałem, to z większą radością czytałem posty przeciw, niż za i dlatego jak w poście było tylko połowa prawdy, to już mi się podobało i postanowiłem pójść tym tropem z czystej ciekawości. :) Przecież nie trzeba dużo myśleć, by wiedzieć, że jak pasek obraca koła rozrządu, to obraca je o tyle samo zębów i dlatego koło wałka rozrządu ma dwa razy tyle zębów bo obraca się dwa razy wolniej od koła wału korbowego.
Przepraszam za zamieszanie i dziękuję, że w fajny sposób poprowadziliście ten temat. :)
Pozdrawiam.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Oczywiście że tak , bo odległości i napięcia paska się zmienią a może lepszy by był krtszy o pol zęba ?
Znaczy się, uważasz że pomimo paska krótszego o jeden ząb, praca rozrządu będzie prawidłowa?
Pytam, bo tak napisałeś że nie wiem.
I jeszcze powiedz jakie odległości się zmienią?
tyle że to pomiar statyczny, pasek też podlega jakimś rozciągnięciu wiec możliwe ze podczas pracy dynamicznej jest w tolerancji.
Wiesz, tylko weź pod uwagę że w sytuacji pokazanej na zdjęciu, rozciągnięcie paska podczas pracy oznaczałoby jeszcze większą różnicę. Trudno mi również wyobrazić sobie sytuację że producent silnika robi jakieś takie dziwne akcje. Przecież zdaje sobie sprawę że pasek rozrządu wymienia się na zatrzymanym silniku.
Myślę również że wydłużenie paska o 4-5 milimetrów na takiej odległości jest grubo poza tolerancją. Po prostu znaki są zrobione nieprecyzyjnie. Wskazuje na to fakt że:
mam jeszcze drugi silnik na którym testuję i tam jest pasek dyco i identyczna akcja

Pół biedy jeśli przyjeżdża klient na wymianę paska i wszystko jest ok. Auto jeździ nie jest słabe, mułowate...
Gorzej jeśli klient przyjeżdża z objawami mułowatości i trafiasz na coś takiego. Albo jak przyjdzie Ci składać taki silnik. Wtedy jest problem w którą stronę tego zęba przesunąć.
Jest jeszcze jedno wytłumaczenie.
To
Może głowica ze dwa razy planowana?
plus cieńsza od fabrycznej uszczelka pod głowicą.
Jeśli wałek rozrządu obniżyłby się na silniku o powiedzmy 1,5 - 2 mm, to jest opcja że znaki się rozjadą w ten sposób.
No ale jakiej grubości musiałaby być oryginalna uszczelka....

Do góry Bottom