• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelka pod głowicą? Problem z BMW

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie, proszę o jakąś pomoc i ewentualnie koszta jakie mogę ponieść za naprawę, żeby mieć rozeznanie. Jakby ktoś był z Inowrocławia lub okolic to proszę o kontakt.

W marcu zakupiłem auto. Jakiś czas później w komputerze wyskoczył komunikat, że zbyt mało płynu chłodzącego. Nie wiedziałem skąd ubytek, bo auto miałem za krótko, a że byłem w trasie to dokupiłem mieszalny płyn chłodzący i dolałem. Ostatnio coś mnie wzięło na to, aby podnieść maskę. Okazało się, że płyn bulgocze, a korek syczy. Odkręciłem go. Z wężyka, który daje płyn do pojemnika wyrównawczego leci piana i co jakiś czas płyn. węże są miękkie. brak nalotu na korku, brak oleju w płynie chłodzącym, brak płynu chłodzącego w oleju na bagnecie, brak dymienia na biało. płyn się pieni i cieknie przez korek. nie ma ciśnienia płynu do zbiorniczka wyrównawczego. Obroty skaczą niekiedy o jakieś (bardzo delikatnie na postoju o jakieś 50-100. Mocy auto nie traci. Z 2 tygodnie temu wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego bo pokazywał złą temperaturę (po 150*C). W tym momencie zakres temperatur silnika waha się od 87 do 99 stopni (w zależności od stylu jazdy). Jakaś diagnoza na szybko? Uszczelka? Wewnętrzny komputer w aucie nie wywala żadnego błędu.

BMW bmw e60 2007 automat disel

właśnie zauważyłem, że z okolic pompy układu chłodzenia wydobywa się dziwny stukot, a jak się on pojawił to w zbiorniczku wyrównawczym nagromadziło się tyle, że zaczął małą fontanną wylewać się ze zbiorniczka

Ostatnia edycja:

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
To rwij pompę, chociaż zdejmij pasek i zakrec kołem pompy.

ja mogę komputer naprawić i w innych sektorach podziałać :) z tym to do mechanika muszę podjechać, bo się niestety nie znam. sugerujesz, że tak może się zachowywać walnięta pompa? jak pojadę do nich to mam nadzieję, że będą w tym sektorze szukać, a nie zaraz uszczelka... bo prócz objawów: drgania wskazówki prędkościomierza, wylewania płynu chłodzącego i tego dziwnego tarkotania w równych odstępach czasu oraz słabego siurania płynu z przewodu nie ma. o płyn wybija w podobny sposób:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Znajdź dobry warsztat, a jak będą chcieli rwać głowice to zapytaj się czy był robiony test c02 czy wszystko bo drodze sprawdzili. A w tej bmw nie ma 2 termostatów?

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz.

Raz wywala płyn (jego poziom unosi się tak wysoko, że wylewa się ze zbiornika wyrównawczego) -< przed tym strumień płynu do zbiornika jest delikatny, ale jest
Innym razem zamiast strumienia wlotem do zbiornika wyrównawczego leci z niego sama piana -< wtedy też spod nakrętki idzie dużo piany

Pod nakrętką już zaczyna się tam kotlić praktycznie nawet jak silnik jest zimny.

Terminy u mnie w mieście mechanicy mają na 2-3 tygodnie. Wręcz masakra :(

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
Sprawa wygląda tak. Wróciłem z pracy, schodzę na dół, odkręciłem wlew płynu chłodzącego (na zimnym silniku), płynu chłodniczego było po sam korek. Stan taki utrzymywał się z 5 sekund, jak dostało powietrza to tak jak przy przepychaniu rur. Cały płyn wessało, a potem wrócił i zatrzymał się delikatnie pod stanem maks. Potem zakręciłem korek, odpaliłem auto, nagrzałem temperaturę silnika do 90stopni (ciężko było, bo temperatura z 89 na 90 skakała). I co? Brak wylewów spod korka. Po zgaszeniu auta lekko syczy (możliwe, że do wymiany korek). Auto jednak nadal w granicach do 100 faluje na obrotach i ma delikatny problem przy odpaleniu. Po jeździe nadal brak wycieków przez korek, na mocy nie traci, a auto podczas jazdy zachowuje się bez problemów.

W tych silnikach lubialy pękać bloki między 2a3 cylindrem
leon ja rozumiem jednakże auto nie przegrzewa się w moim przypadku. temperatura pomiędzy 89*C do 95*C

Ostatnia edycja:

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Tydzień temu robiłem taki silnik też się nie przegrzewal a blok był pęknięty płynu ubywalo i nic po za tym

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
Byłem u mechanika. Zostawiłem auto. Jutro będą je badać. Na ucho powiedział mi że mu to wygląda na rozrząd. Możliwe?

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
Nie, co ma rozrząd do ukladu chłodzenia? Nic! A jak juz Cię namówi na rozrząd to nie montuj żadnego FAI czy automotiv.
Płyn się cofnął. Prawdopodobnie się zapowietrzyl. A obroty nadal faluja i ma problem z odpalaniem. Płynu już nie wybija. Auto naradzie ma tam do diagnozy. Jak już stwierdzi co i jak to chce go zabrać i dać do drugiego mechanika. Zobaczę co wtedy drugi powie.

Gargamelek

Początkujący
Punktów
0
W jakim zakresie obrotow faluje? Na postoju czy podczas jazdy?
Postój na jałowym. Pierwszy problem naprawiony. Poszła pompa i rozerwalo kawałek wężyka. Ciśnienie musiało być solidne. Zdecydowałem się jeszcze na sprawdzenie głowicy i uszczelki pod. Żeby mieć pewność że nic nie oberwalo i żeby nie załatwić silnika na amen....

Do góry Bottom