• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

uszkodzony katalizator Corolla

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
nie lpg tylko cng fiat stilo 1.6 swieci sie katalizator alle nie ma zadnych bledow w komputerze a co do tego co kazales mi napisac to ja nie jestem mechanikiem

Skoro nie jesteś mechanikiem to co chcesz naprawić?:)
Jeżeli masz złe spalanie CNG dym jest taki gęsty biały i czuć niespalony gaz z wydechu. (Na zimnym przy poprawnym spalaniu może być dymek ale to para nic nie regulować)
Dalej nie wiemy co masz za instalację ale pewnie sekwencję :
1. Mogą wtedy lać wtryskiwacze gazu (wymienić).
2. Reduktor gazu może być uszkodzony ciśnienie na wyjściu z reduktora ok 8bar (w większości reduktorów)
Długo by pisać...;)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Przepraszam , nie mam zamiaru podważać kompetencji Twego mechanika
Rozumiem , że jest przystojny ;)
A tak na poważnie, to zanim skasuje błędy niech Ci je zapisze a Ty podaj je na forum myślę ,że znajdzie się ktoś kto odczyta je bardziej sensownie
Kasowanie bledów ze stwierdzeniem , nie wiem o co chodzi jest nieprofesjonalne delikatnie mówiąc:cool:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
no to niech przestanie Ci kasowac te błędy i niech sie weźmie do roboty, niech odczyta błedy, spisze na kartce i wtedy napisz na forum co tam wykazało

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
Skoro nie jesteś mechanikiem to co chcesz naprawić?:)
Jeżeli masz złe spalanie CNG dym jest taki gęsty biały i czuć niespalony gaz z wydechu. (Na zimnym przy poprawnym spalaniu może być dymek ale to para nic nie regulować)
Dalej nie wiemy co masz za instalację ale pewnie sekwencję :
1. Mogą wtedy lać wtryskiwacze gazu (wymienić).
2. Reduktor gazu może być uszkodzony ciśnienie na wyjściu z reduktora ok 8bar (w większości reduktorów)
Długo by pisać...;)

dzieki za poswiecony czas wogole cos popierniczylam .jutro mam usunac instalacje ale napisz czy ten gaz niszczy silnik bo ja tak wogole to duzo nie jezdze i nie mam zamiaru dokladac jeszcze do tego gazu a jak zatankowalam to normalnie tak mulil ze masakra.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
chyba przestane pisać bo Shrek czyta w moich myslach:rolleyes:

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
...czy ten gaz niszczy silnik bo ja tak wogole to duzo nie jezdze i nie mam zamiaru dokladac jeszcze do tego gazu a jak zatankowalam to normalnie tak mulil ze masakra.
Niszczy tak samo jak wszystkie inne paliwa muli ci bo masz uszkodzona instalację i zapewne przelewa. Albo reduktor walnięty albo wtryskiwacze. Szkoda wywalać z auta lepiej naprawić cena gazu CNG u nas ok 3 zł

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
jesli nie dawno zalozona ta instalacja to niech ten co zakladal sie martwi. oddaj na gwarancje i po problemie, jesli nie na prawi to niech sobie wymontuje z samochodu i odda kase i jeszcze przeprosi za nie udogodniennia.
co do dymienia na paliwie moze byc uszkodzony przeplywomierz powietrza, ale tak jak koledzy wczesniej pisali to lepiej zmien mechanika na mniej przystojnego;) i takiegoktory sie troche zna na tym co robi bo od kasowania bledow to nic jeszcze nie wyniklo na dluga mete.

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
Niszczy tak samo jak wszystkie inne paliwa muli ci bo masz uszkodzona instalację i zapewne przelewa. Albo reduktor walnięty albo wtryskiwacze. Szkoda wywalać z auta lepiej naprawić cena gazu CNG u nas ok 3 zł
a nie wiesz czy taka instalacje mozna komus sprzedac? tylko nie napisalam ci ze auto bylo sprowadzone i nie mam na instalke papierow.tak ze jak bym jeszcze miala homologacje to mozna by jeszcze cos tam porobic a tak to nie ma sensu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
nie wiem jakie papiery trzeba miec na instalke cng ale na lpg zazwyczaj na przeglądzie wołają legalizację zbiornika no i chyba papier od gazownika który zakładał instalacje, może warto by zapytać o taki papierek gościa który zakłada cng, może by wystawił cos takiego za parę złotych. sprzedac instalacje pewnie można jesli ktos ją bedzie chciał kupic bo może komus przydadzą sie poszczególne cześci.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Zalegalizowanie instalacji lpg o ile jest homologacja na butlę kosztuje 350 zł. Myślę że koszty są podobne, w twoim przypadku doleci jeszcze koszt homologacji plus człowiek, który zrobi z tym porządek i to poustawia.

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
bylam w tarnowie i gosciu mi krzyknol 2500 za homologacje i papiery a ja jak mowilam nie jezdze tak duzo wiec mi sie nie opyla a i byla druga opcja przerobic na lpg za tysiaka ale podobno harata silnik.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
a nie możesz spróbować gdzie indziej? Tak naprawdę każdy gaz powoduje szybsze zużycie silnika bo jest suchy a benzyna ma dodatki smarne

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
chlopaki juz po sprawie dzisiaj wymontowalam te butle(3) i smiga mi sprzet jak szalony "dupka jest lzejsza" i wogole super,podpieli mi kompa i wszystko jest oki to ten gaz moze dostawal sie gdzies bo juz nawet nie kopci!! dzieki za wszystkie wiadomosci !!!! WSZYSTKIM

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
nic juz nie wyskakuje wyobraz sobie ze sada normalnie sobie dyndala.mechanik nie dal sobie z nia rady to ja odpiol a tam gdzie usuneli gaz podpieli pod kompa i podpieli ta sonde i wszystko w pozadku juz nawet nie dymi .moze cos bylo nieszczelne i mieszal sie gaz z bezyna.

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
ale jak bysmy nie wyciagneli tej butli to dalej bysmy jezdzili na kasowanie tych bledow bo nie wiedzieli bysmy ze ta sonda sobie "dynda'

Do góry Bottom