• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzony rozrząd po zakupie auta - rękojmia

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
603
Miasto
Podkarpacie
Jeśli od momentu sprzedaży nie przejechał 1000 km to niestety ,ale będziesz musiał to wziąć na klatę . Podejrzewam , że w umówienie sprzedaży nie wyłączyłeś prawa rękojmi oraz gwarancji . Jeśli nie to przez 1 rok mogą cię gnębić .

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
a tutaj "opinia" fachowego warsztatu w którym była diagnoza, pominę już fakt, że nie dołączono żadnych wydruków z komputera

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Ostatni akapit rozwiązuje wszelkie wątpliwości :D

Typowo na wydrę idą.

Jeżeli nie zareagujesz odpowiednio to masz pozamiatane.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Ostatni akapit rozwiązuje wszelkie wątpliwości :D

Typowo na wydrę idą.

Jeżeli nie zareagujesz odpowiednio to masz pozamiatane.
chcę odpisać, że jego wezwanie jest bezzasadne i, że odbierał auto sprawne - nie chcę nic mu sugerować tylko pewnie będę czekał na pozew

zapytałbym czemu mi nie zgłosił problemu po 10 km tylko po ok. 2 tygodniach ingerował w kasowanie błędów komputera bez mojej wiedzy itp. a na końcu sugeruje, żeby zregenerować głowicę bo taniej - dodam, że nie dostałem wydruków z komputera, zdjęć endoskopu o której robiono badania itp. ale nie chcę mu podsuwać gotowych rozwiązań do obrony

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Tam jest rozrząd na łańcuchu ?

Jeżeli tak, to szybki telefon do serwisu BMW z zapytaniem co ile producent przewidział wymianę rozrządu w danym pojeździe, podaj im nr vin i po tym niech sprawdzą.

Obstawiam, że rozrząd jest bezobsługowy. W tym momencie powinno być już z górki.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
No to już wiesz co masz robić.

Generalnie jak sprzedawać jakiegoś gruza w cenie do kilku tys zł, to trzeba pisać chyba, że samochód jest uszkodzony mechanicznie, tak dla świętego spokoju.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
No to już wiesz co masz robić.

Generalnie jak sprzedawać jakiegoś gruza w cenie do kilku tys zł, to trzeba pisać chyba, że samochód jest uszkodzony mechanicznie, tak dla świętego spokoju.
wiem tylko ja już zdjęcia ogłoszenia usunąłem, były na fb a tam był naprawdę gruz bez boczków drzwi, poobijany

może jakoś uda mi się odzyskać na kompie to ale wątpię bo były robione 4 dni przed sprzedażą

po mojemu gościu zaczął go mocno katować, stało się co się stało a teraz szuka winnego i wciska kit, że po 10 km od zakupu padł, mógł to zgłosić od razu a nie czekać i jeszcze ingerować w auto

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Dzwoniłeś już do serwisu ?

Czy dalej będziesz biadolił, to jakie były zdjęcia nikogo nie obchodzi, sądu tym bardziej. Trzeba trzymać się faktów.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Dzwoniłeś już do serwisu ?

Czy dalej będziesz biadolił, to jakie były zdjęcia nikogo nie obchodzi, sądu tym bardziej. Trzeba trzymać się faktów.
BMW nie przewiduje wymiany rozrządu ale z doświadczenia jak silnik pracuje głośniej to należy go wymienić, dostałem mailowo - sprawdzane w 4 serwisach autoryzowanych BMW w całej Polsce

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Pytanie co spowodowało przeskoczenie rozrządu. Jeżeli zwykłe zużycie materiału to można to chyba zaliczyć jako część eksploatacyjną ?

Zadzwoń do jakiegoś rzeczoznawcy i się podpytaj jak on to widzi.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Pytanie co spowodowało przeskoczenie rozrządu. Jeżeli zwykłe zużycie materiału to można to chyba zaliczyć jako część eksploatacyjną ?

Zadzwoń do jakiegoś rzeczoznawcy i się podpytaj jak on to widzi.
no właśnie gościu który kupił auto ma centrum likwidacji szkód i jemu tak jego rzeczoznawca doradził

czytałem w necie na forach prawnych, że rozrząd to element eksploatacyjny który należy wymieniać po zakupie auta

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Tak normalnie rozumujac to jak bym zakupił od kogoś autko i podczas powrotu do domu coś by się grubszego sypło to raczej za chwil kilka dzwonił bym do sprzedawcy. Ludzie którzy siedzą w ubezpieczeniach mają tak że bardzo chętnie chca coś ugrać wyłudzić.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Kiedyś znajomy przyprowadził E39 528 po zakupie na przeglad, kiedy parkował na placu auto zgasło próba odpalenia a tu bzyyyyyyyy zero kompresji.

Szybka diagnoza zdjęta miska ślizgi w prochu leżą na dnie misy.

Kupując tak starego gruza dla młodocianych przestępców trzeba się liczyć że auto przez ostatnie lata swojego życia robiło "łu tu tu tu "

A tak wogole to m54 chyba od 99 roku szło w E46 jeśli się nie myle hehee

Zakup auta trzeba przemyśleć żeby potem nie plakac, bo pełno ulepow czeka na podnieconych głupców .

Do góry Bottom