• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vivaro- zasilanie sprężarki klimatyzacji

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam, jest to mój pierwszy post na forum (wcześniej próbowałem znaleźć odpowiedzieć na moje pytanie ale nie znalazłem, być może robiłem to nieudolnie :)
Mamy problem z klimatyzacją w Vivaro 08r. 2.0 84kw:
-chłodnica klimatyzacji nowa,
-czynnik jest,
-czujnik ciśnienia nowy,
a klimatyzacja nadal nie działa na kompie pokasuje wszystko ok w sensie ciśnienie widzi, zezwolenie na start sprężarki itd niby wszystko ok a nadal niema zasilania na sprzęgło (jak podamy na krótko zasilanie to działa) moje pytanie jest takie czy ktoś zna temat bo widziałem że dużo osób pisze o tym że ma podobny problem ale nikt nie podaje rozwiązania. wiązka wydaje się być ok. Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
zacznij szukać zasilania na przewodzie do sprężarki, cudów nie ma!
zezwolenie masz, na krótko sprężarka chodzi, więc jedziesz po wiązce sprężarki i szukasz gdzie brak napięcia.
na początek bezpiecznik i przekaźnik AC. zobaczymy co dalej...

IMG_20160820_202237.jpg IMG_20160820_202037.jpg IMG_20160820_201745.jpg IMG_20160820_201934.jpg

Ostatnia edycja:

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Vivaro :dead: ma baaaardzo dużo słabych punktów, m/i elektryka, dosłownie i w przenośni cała, przewody nawet zaizolowane, zabezpieczone, dotykając jakiejś części, nawet plastikowej potrafią się utlenić a nawet wypalić dziurę w plastiku, szukaj trzech przewodów od czujnika przy lewej lampie, od strony kierowcy, a właściwie przy puszce z przekaźnikami, ewentualnie przewdzwoń wszystkie od czujnika .

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Dziękuje Panowie za pomoc! Bezpieczniki wraz z przekaźnikiem itd wszystko było ok, problemem był załamany przewód w okolicach skrzynki elektrycznej pod maską (pod zbiorniczkiem wyrównawczym).

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Tak, jeszcze raz dzięki :) a zdradź mi tajemnice co to za program z którego masz te schematy

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie wiem czy mogę, czy Moder mnie nie ukarze za coś takiego.
zawsze możesz napisać co potrzebujesz, tu są ludzie co pomagają i nie zgadują.
Większość to mechanicy lub właściciele warsztatów tak jak ja i diagności, a także cudaki od elektroniki i kodów- radiowych też.
Jest tu na forum link do AutoDaty jak cię interesuje, wpisz w wyszukiwarkę.
Jak by link nie działał to poproś autora o udostępnienie
Ja oczywiście nie używam auto-daty, mam lepszy. Kupiłem na alledrogo.

Ostatnia edycja:

beduin

Nowy
Punktów
0
Vivaro :dead: ma baaaardzo dużo słabych punktów, m/i elektryka, dosłownie i w przenośni cała, przewody nawet zaizolowane, zabezpieczone, dotykając jakiejś części, nawet plastikowej potrafią się utlenić a nawet wypalić dziurę w plastiku, szukaj trzech przewodów od czujnika przy lewej lampie, od strony kierowcy, a właściwie przy puszce z przekaźnikami, ewentualnie przewdzwoń wszystkie od czujnika .
witam jak podlaczyc sprezarke na krotko dziekuje

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jak to jak? Twoje pytanie pokazuje że jesteś zielony, ale to nic złego, chcesz sam brnąć w ten temat?
Sprężarka ma dwa przewody albo jeden, najczęściej dwa. Jeden jest plusem, drugi minusem. Musisz wiedzieć który jest który. Odpinasz kostkę zasilającą i podłączasz 12V, najlepiej z aku i po temacie, na przewód plusowy włóż sobie bezpiecznik, minimum 20A bo jak ma zwarcie to w ręku stopi ci izolację i pewnie go puścisz a fura spłonie....:D

adikdeca

Nowy
Punktów
0
Nie wiem czy mogę, czy Moder mnie nie ukarze za coś takiego.
zawsze możesz napisać co potrzebujesz, tu są ludzie co pomagają i nie zgadują.
Większość to mechanicy lub właściciele warsztatów tak jak ja i diagności, a także cudaki od elektroniki i kodów- radiowych też.
Jest tu na forum link do AutoDaty jak cię interesuje, wpisz w wyszukiwarkę.
Jak by link nie działał to poproś autora o udostępnienie
Ja oczywiście nie używam auto-daty, mam lepszy. Kupiłem na alledrogo.
Witam
mam prośbę szukam opisu przekażników do Trafic 2011 mam tam dwa brązowe przekaniki małe 20 A
na niebieskim załaczonym schemacie nr 11 na drugim chyba K1T? zaznaczone na czerwono

co to za przekaźnik?
nieświadomie podmieniłem go podczas diagnostyki AC na uszkodzony (zwarta cewka a konkretnie dioda)
Straciłem sterowanie wycieraczkami, szybami elektr i światło cofania

co załącza ten przekażnik?? ECU? UCH?

proszę o jakieś wskazówki, rysunki

Dziękuje

Załączniki

• przekaznik1.JPG
    przekaznik1.JPG
    51,2 KB · Wyświetleń: 45
  • przekaznik1a.JPG
    przekaznik1a.JPG
    46,1 KB · Wyświetleń: 42

AMELA

Nowy
Punktów
0
WITAM . MAM PODOBNĄ SYTUACJE Z KLIMATYZACJĄ SZUKAM BEZPIECZNIKÓW ODPOWIEDZIALNYCH ZA KLIMĘ

Do góry Bottom