• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S60 2014 problem z drganiami

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie !
Borykam się z problemem w Volvo S60 MK2 od jakiegoś roku.
Silnik 2.5t , automat
Problem polega na drganiach całego auta jak i kierownicy podczas spokojnej , jednostajnej jazdy. Auto było już u wielu szpecow , nikt nie potrafi rozwiązać mojego problemu.
Drgania pojawiają się czasami przy 50 , czasami przy 80 km/h , z tym że najpierw drga kierownica , a dopiero przy dłuższej jeździe np ekspresówka zaczyna wpadać w rezonans całą buda.
Wygląda to tak, że gdy auto dostaje mocno po garach , wibracje są mniejsze lub na chwilę ustają ale gdy tylko odpuszczę gaz , kierownica zaczyna żyć swoim życiem.
Czasami pomaga mu podniesienie na podnośniku i opuszczenie , żeby na jedną lub dwie małe trasy wibracje były dużo mniejsze
Auto ma zrobione mnóstwo rzeczy , oto lista :
- 3 komplety całych kół zamieniane , zero zmian
- wymienione piasty - lekka poprawa
- testy hunterem , odważanie na aucie , zero poprawy
- wymienione amory przód + mocowania
- wymienione półosie na zamienniki - zero poprawy
- wymieniony magiel ( byl delikatny luz na listwie ) - mała poprawa
- zrobione hamulce przód + tył - zero poprawy
- nowe wahacze + łączniki - zero poprawy
UWAGA : wymieniona skrzynia biegów , że względu na podejrzenie uszkodzenia mechanizmu różnicowego - zero poprawy !
Auto jadąc np 120 km/h i puszczając na luz , nie ma żadnej różnicy , drga tak jak drgalo , najbardziej czuć na kierownicy , tak jak by to szło z kół , ale to nie są koła.
Pomysły już się skończyły ... Wladowane kupę hajsu a autem jedzie się jak kupa...
Czy ktoś coś może podpowie , albo zna super fachowca co podejdzie do auta , pomyśli i mi pomoże ?
Najlepiej teraz Warszawy, ewentualnie Radom .
Niestety VIP serwis Volvo znam, to oni mi powiedzieli że to będzie wina skrzyni biegów

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Witam wszystkich serdecznie !
Borykam się z problemem w Volvo S60 MK2 od jakiegoś roku.
Silnik 2.5t , automat
Problem polega na drganiach całego auta jak i kierownicy podczas spokojnej , jednostajnej jazdy. Auto było już u wielu szpecow , nikt nie potrafi rozwiązać mojego problemu.
Drgania pojawiają się czasami przy 50 , czasami przy 80 km/h , z tym że najpierw drga kierownica , a dopiero przy dłuższej jeździe np ekspresówka zaczyna wpadać w rezonans całą buda.
Wygląda to tak, że gdy auto dostaje mocno po garach , wibracje są mniejsze lub na chwilę ustają ale gdy tylko odpuszczę gaz , kierownica zaczyna żyć swoim życiem.
Czasami pomaga mu podniesienie na podnośniku i opuszczenie , żeby na jedną lub dwie małe trasy wibracje były dużo mniejsze
Auto ma zrobione mnóstwo rzeczy , oto lista :
- 3 komplety całych kół zamieniane , zero zmian
- wymienione piasty - lekka poprawa
- testy hunterem , odważanie na aucie , zero poprawy
- wymienione amory przód + mocowania
- wymienione półosie na zamienniki - zero poprawy
- wymieniony magiel ( byl delikatny luz na listwie ) - mała poprawa
- zrobione hamulce przód + tył - zero poprawy
- nowe wahacze + łączniki - zero poprawy
UWAGA : wymieniona skrzynia biegów , że względu na podejrzenie uszkodzenia mechanizmu różnicowego - zero poprawy !
Auto jadąc np 120 km/h i puszczając na luz , nie ma żadnej różnicy , drga tak jak drgalo , najbardziej czuć na kierownicy , tak jak by to szło z kół , ale to nie są koła.
Pomysły już się skończyły ... Wladowane kupę hajsu a autem jedzie się jak kupa...
Czy ktoś coś może podpowie , albo zna super fachowca co podejdzie do auta , pomyśli i mi pomoże ?
Najlepiej teraz Warszawy, ewentualnie Radom .
Niestety VIP serwis Volvo znam, to oni mi powiedzieli że to będzie wina skrzyni biegów
Cofnąć przeguby i doje...ć smaru żeby aż kipiało. Dziękuję tysiąc złotych się należy :) ewentualnie przeguby wewnętrzne , mam speca w Sulejówku który zrobi każdy przegub

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Cofnąć przeguby i doje...ć smaru żeby aż kipiało. Dziękuję tysiąc złotych się należy :) ewentualnie przeguby wewnętrzne , mam speca w Sulejówku który zrobi każdy przegub
Cofnąć przeguby , tzn masz na myśli żeby odkręcić nakrętkę od półosi i nawalić tam w piastę ? Czy dobrze rozumiem ?
Edit, jeżeli rozwiążesz mój problem to jak najbardziej rozważę ten przelew

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Cofnąć przeguby , tzn masz na myśli żeby odkręcić nakrętkę od półosi i nawalić tam w piastę ? Czy dobrze rozumiem ?
Edit, jeżeli rozwiążesz mój problem to jak najbardziej rozważę ten przelew
Volvo od 20lat ma problem z suchym frezem , odkrec półoś przy piastach z dwóch stron i posmaruj obficie frez .

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Volvo od 20lat ma problem z suchym frezem , odkrec półoś przy piastach z dwóch stron i posmaruj obficie frez .
Dzięki kolego, spróbuję .
Jeżeli chodzi o przeguby, to jeżeli nie wali przy przyspieszaniu to też może być ich wina ?
O Sulejówku słyszałem, auto-przegub się chyba nazywa

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Dokładnie auto-
Dzięki kolego, spróbuję .
Jeżeli chodzi o przeguby, to jeżeli nie wali przy przyspieszaniu to też może być ich wina ?
O Sulejówku słyszałem, auto-przegub się chyba nazywa
Dokładnie auto-przegub . Mam też człowieka który robi na zamówienie przeguby a ten syf zamiennik to mało kiedy jeździ . Mam sprawdzone dwie firmy zamienników cała reszta to dziadostwo. Przy przyspieszaniu skręcaniu itd.

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Dokładnie auto-

Dokładnie auto-przegub . Mam też człowieka który robi na zamówienie przeguby a ten syf zamiennik to mało kiedy jeździ . Mam sprawdzone dwie firmy zamienników cała reszta to dziadostwo. Przy przyspieszaniu skręcaniu itd.
No właśnie chodzi o to, że u mnie przy cisnieciu w podłogę jest idealnie , a problem pojawia się przy spokojnej jeździe i przy odpuszczaniu gazu się nasila...

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
No właśnie chodzi o to, że u mnie przy cisnieciu w podłogę jest idealnie , a problem pojawia się przy spokojnej jeździe i przy odpuszczaniu gazu się nasila...
Przeguby przy przyspieszaniu a frezy może być słychać też przy odpuszczaniu .

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Przeguby przy przyspieszaniu a frezy może być słychać też przy odpuszczaniu .
Właśnie zrobiłem kolego tak jak mówiłeś , nawalilem smaru , ale to nic nie dało...
Chyba się nie zrozumieliśmy , u mnie nie ma żadnych dziwnych dźwięków... Są tylko wibracje które idą na kierownicę a potem na całe auto , i tylko przy spokojnej jeździe
Na oryginalnych półosiach było to samo , identyko , wsadzone nowe półosie zamienniki poprostu w ciemno , ale nic się nie poprawiło...
Dlatego sam już głupieje o co mu chodzi i brak mi pomysłów co dalej robić

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Nagrałem jak chodzą opony.
Na filmiku może tak tego nie widać , ale lewa opona chodzi góra- dół ze 2mm...
Byłem na hunterze , ale panowie stwierdzili że wszystko jest w normie, a ja normalnie czuję jak się toczę , że auto normalnie podskakuje...

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Nagrałem jak chodzą opony.
Na filmiku może tak tego nie widać , ale lewa opona chodzi góra- dół ze 2mm...
Byłem na hunterze , ale panowie stwierdzili że wszystko jest w normie, a ja normalnie czuję jak się toczę , że auto normalnie podskakuje...
Może wina wulkanizatora ciekawe czy ma test 3d

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Źle się wyraziłem miałem na myśli test drogowy kół,robi to dobry wulkanizator.
Test drogowy , Hunter i sprawdzenie sily wibracji / ściągającej w Nm. Jak u Ciebie wyszło skoro miałeś Huntera robionego to sądzę, że powinienes mieć wydruk z niego .

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Test drogowy , Hunter i sprawdzenie sily wibracji / ściągającej w Nm. Jak u Ciebie wyszło skoro miałeś Huntera robionego to sądzę, że powinienes mieć wydruk z niego .
Robiłem Huntera , ale wydruku nie mam.
Pamiętam że 3 koła miały 50-60 nm a jedno 90 nm i wulkanizator ustawił je na 10nm.
Reszta powiedział że te 50-60 to norma

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Z mojego punktu widzenia to musi być od przeniesienia napędu. Starą skrzynie ktoś rozebrał? to jest 15 min po wyciągnięciu sprawdzić czy mechanizm różnicowy jest wywalony, nie trzeba było kupować innej....
Półosie jakiej firmy założone?

Jeszcze dodatkowe pytania:
- stało to się nagle czy po jakimś wypadku?/innej naprawie?
- geometrie da się ustawić bez problemu czy są jakieś komplikacje?

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Z mojego punktu widzenia to musi być od przeniesienia napędu. Starą skrzynie ktoś rozebrał? to jest 15 min po wyciągnięciu sprawdzić czy mechanizm różnicowy jest wywalony, nie trzeba było kupować innej....
Półosie jakiej firmy założone?

Jeszcze dodatkowe pytania:
- stało to się nagle czy po jakimś wypadku?/innej naprawie?
- geometrie da się ustawić bez problemu czy są jakieś komplikacje?
Niestety nikt jej nie rozebrał , stwierdził tylko , że w tych aisinach tak było i jeżeli wszystko wokół zrobione to zostaje tylko to.
A mi to śmierdziało od początku, ponieważ jeżeli było by to od skrzyni, to raczej przy wrzucaniu na N i toczeniu się , wibracje by znikały... Ale co , takich mamy szpecow...
Mam to , odkąd posiadam auto, czyli rok czasu
Półosie zamienniki, wymienione w ciemno, ale nie ma żadnej różnicy , nic totalnie. To samo było na oryginałach ,dlatego to wykluczam...
Geometria właśnie... Niby ustawiona , ale ściąga w prawo i jedyne czego nie dało się ustawić to kąt wsz , jest minimalnie odchylony , ale gość stwierdził że tak może być

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Geometria właśnie... Niby ustawiona , ale ściąga w prawo i jedyne czego nie dało się ustawić to kąt wsz , jest minimalnie odchylony , ale gość stwierdził że tak może być
Podstawowa sprawa czy kąt wsz jest w normie czy nie? W S60 jest możliwość manipulacji na śrubach skręcających amortyzator do zwrotnicy. Kolejny fakt to taki, że może być uszkodzona sama zwrotnica/źle wprasowany sworzeń. Może i być przypadek że ta skrzynia którą kupiłeś jest uszkodzona. Szansa 1/1000 ale może być dlatego ważne było odkręcenie obudowy i zweryfikowanie tego w starej skrzyni.

Skoro auto ściąga to trzeba to najpierw wyeliminować,
mogło być kuku i krzywe sanki lub uszkodzona zwrotnica lub co najgorzej skrzywiona buda - ktoś Cię wjebał na minę

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Podstawowa sprawa czy kąt wsz jest w normie czy nie? W S60 jest możliwość manipulacji na śrubach skręcających amortyzator do zwrotnicy. Kolejny fakt to taki, że może być uszkodzona sama zwrotnica/źle wprasowany sworzeń. Może i być przypadek że ta skrzynia którą kupiłeś jest uszkodzona. Szansa 1/1000 ale może być dlatego ważne było odkręcenie obudowy i zweryfikowanie tego w starej skrzyni.

Skoro auto ściąga to trzeba to najpierw wyeliminować,
mogło być kuku i krzywe sanki lub uszkodzona zwrotnica lub co najgorzej skrzywiona buda - ktoś Cię wjebał na minę
No nie jest w normie , delikatnie ucieka...
To już naprawdę musiałbym mieć pecha , żeby trafić druga uszkodzona skrzynie... Ale raczej wątpię , ta stara miała spory luz na wejściu półosi w skrzynie , dlatego zostało to tak zdiagnozowane... Ta , która kupiłem jest dużo sztywniejsza...
Jeżeli chodzi o minę to sam się wjebalem...
Sam naprawiam lakierniczy auta , kupiłem je uszkodzone , ale uszkodzenie nie ma wogole związku z przednią osią...
Akurat na blacharce i lakiernictwie się znam , pracuje w ASO toyoty no i wiem co jest 5 w tym przypadku

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
doprowadź do ładu geometrie auta i może się okazać, że problem sam się rozwiąże

Do góry Bottom