• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[VW Tiguan I FL] - przeróbka z USA na PL

Zbyszekww

Nowy
Punktów
0
Właśnie jestem po konwersji Tiguana 2.0TSI 4Motion 2017 z Kanady. Jest to model 5N2, czyli nasz Tiguan po liftingu od 2011r. Auto miało wymienione przednie lampy halogenowe (nie xenon) ze względu na mocne zarysowania kloszy(ilość pinów lampy europejskiej nie ma znaczenia, bo jest więcej niż USA- działa wszystko); tylne pozostały oryginalne na zwykłe żarówki -NIE LED. Niestety okazało się że auto ma tylne światła tak jak USA, czyli kierunek to mrugający stop, brak tylnego przeciwmgielnego,zaślepione w lampach miejsca na żarówki...Co trzeba zrobić? Napiszę trochę w skrócie, pomijając fakt demontażu tapicerek, boczków itp.
POTRZEBNE:
-ok 20m przewodu LGY 0.5mm2 najlepiej czarny;
-włącznik świateł zaopatrzony w tylne przeciwmgielne;
-przewód naprawczy VW 000-979-009;
-taśma izlolacyjna, trytki.

Otóż wycinamy bądź wiertłem (nie polecam bo zostawia wióry i ciężko usunąć) albo np. lutownicą zaślepki w obu lampach zewnętrznych oraz tylnej lewej w klapie i wkładamy odpowiednie żarówki. Zaopatrujemy się w piny (nie znam numeru, ale w sklepie elektronicznym podali że to tzw nowszy typ VW).

PRZECIWMGIELNE TYŁ:
Prowadzimy przewód 000-979-009 z włącznika świateł z PIN7 do modułu J519 (posiada 3 wtyki-czarna,chyba biała oraz brązowa) za bezpiecznikami jak na zdjęciu do PIN17 we wtyczce czarnej po lewej stronie.

Wtyk czarny modułu J519, gdzie wpinamy się przewodem w pusty PIN17:

Następnie zajmiemy się wtykiem brązowym J519 i szukamy PIN 47 (będzie zajęty) i wyjmujemy go i izolujemy taśmą bo nie będzie już używany lub przecinamy i dolutowujemy do niego przewód który puszczamy od tylnego przeciwmgielnego w klapie.

Najlepiej zdemontować podsufitkę lub też ten jasny duży plastik na środku z tyłu...by poprowadzić kabel do tylnego przeciwmgielnego w klapie. Na środku z tyłu jest wtyk duży czarny przez który w obojętnie który wolny pin przeplatamy nasz przewód 0.5mm2 puszczony z J519 brązowa wtyka PIN 47 przez fabryczną lotkę między karoserią i klapą aż do samego nieużywanego pinu lampki lewej w klapie;

KIERUNKOWSKAZY I STOP:

Teraz przystępujemy do ciągnięcia kabli z prawej i lewej lampy do modułu J519 zaznaczając ,który to który. Oczywiście łączymy do wolnych pinów w lampach. Gdy mamy poprowadzone przewody to teraz zgodnie ze schematem:

-kierunek tył lewy z PIN 4 przy lampie wpinamy w PIN 51 wtyku brązowego J519, a obecny tam już oryginalny kabel czarno-biały przepinamy w miejsce PIN 4 brązowego wtyku J519, który będzie naszym STOP lewym (generalnie chodzi o zamianę przewodów i nasz nowy wpinamy w miejsce oryginalnego, a ten oryginalny wpinamy w wolne zgodnie ze schematem i tak samo postępujemy z lampą prawą);
- kierunek tył prawy: nowy poprowadzony kabel z prawej lampy wpinamy w PIN9 czarnego wtyku przy J519 a obecny tam przepinamy do PIN 26.
Teraz składamy wszystko i włączamy światła pozycyjne-powinien się lekko żarzyć kierunek lewy+prawy pomarańczowy a gdy wciśniemy STOP to świecą pełną mocą. Jest ok! Teraz wystarczy wszystko zakodować VCDS by odwrócić działanie świateł STOP->kierunki:
W module 09 klikamy kodowanie i bajt 18 zmieniamy na 2F -> BEZ świateł do jazdy dziennej... (gdy kliknąłem na wartość z obecnością świateł do jazdy dziennej to fizycznie przestały działać...)

Rezultat:

Bodzior

Nowy
Punktów
0
Witam, odgrzeję ten temat, właśnie przerobiłem lampy w tiguanie według powyższej instrukcji, problem polega na tym że mam lampy xenonowe z ledowymi postojowymi, po przekodowaniu w bajcie 18 na jakąkolwiek opcję nie działa tak jak powinno, kiedy lampy tylne działają jak trzeba to przednie mają tylko światła mijania. Proszę pomóżcie

damascus7

Nowy
Punktów
2
Temat ma już swoje lata i najpewniej w najnowszym VCDS może być już zupełnie inaczej to opisane jak w tym miejscu kodować świecenie lamp. Generalnie chodzi o to,że na tamte lata w tamtej wersji VCDS w module 09 klikamy kodowanie i bajt 18 jest jakby ukryty i nie wiadomo jaka jest fabryczna wartość i powrót do niej jest problematyczny (nie jest to wartość 00, bo jakby to wyjaśnić to pod tą wartością kryje się coś faktycznie innego i powró spowrotem na 00 nie przynosi efektu),a zmieniamy jedynie na jakieś znane kodowania jakie podpowiada nam program. Aktualnie jestem na nowszym etapie i przerobiłem już kilkanaście nowych Tiguanów z USA (2018-2023 póki co), lecz tam robię już zupełnie inaczej i nie robi się tam kodowaniem, a adaptacją. Szukaj po internecie możliwości kodowań bitu 18 w module 09 i pewnie uda się coś wybrać co zadziała.
Na szybko znalazłem takie coś:

1724256250622.png

a takżę:

2F | VW Tiguan (VW316) | Halogen/Xenon | RoW | TFL_0
30 | VW Tiguan (VW316) | Halogen/Xenon | RoW | TFL_S
50 | VW Tiguan (VW316) | Halogen/Xenon | NAR | TFL_1
51 | VW Tiguan (VW316) | Halogen/Xenon | NAR | TFL_S
8A | VW Tiguan (VW316/416) | Halogen/Xenon | RoW/Ska | TFL_1_Ska

TFL_0: TFL mit NSL u. RFL (daytime running lights and rear fog light, reversing light)
TFL_1: mit TFL TFL-Outputs (daytime running lights with daytime running light outputs)
TFL_S: TFL Skandinavien Abblendlicht m (daytime running lights via Scandinavia low beam lights)

Ostatnia edycja:

Bodzior

Nowy
Punktów
0
Witaj, dzięki za zainteresowanie tematem. W wersji vcdsa którą miałem do dyspozycji, w bajcie 18 właśnie było takie rozwijane menu, kiedy wybierałem wersję na resztę świata ze światłami dziennymi, miałem jedynie światła mijania i długie no i oczywiście kierunkowskazy, diody wokół xenona nie świeciły, jednak była to opcja Halogen ze światłami do jazdy dziennej. Opcja z xenonem i światłami dziennymi była tylko dla Ameryki Północnej, tylko że wtedy powracał problem z tylnymi lampami. Czy może być tak że ten vcds był wypuszczony zanim xenony weszły na rynek poza usa czy problem leży gdzie indziej?
Pozdrawiam

Do góry Bottom