• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wałek rozrządu się nie obraca

Przemus40

Nowy
Punktów
0
Miasto
Grudziądz
Witam wszystkich na wstępie dodam że z mechanika pojazdowa nie mam nic wspólnego.

Pacjent Audi A4 B7 2.0 tdi 170km 2007r

Podczas jazdy doszło do uszkodzenia rozrządu auto zgasło i laweta do warsztatu. Po zdjęciu okazało się że rozrząd do wymiany i głowica była pęknięta i należy oddać do regeneracji.

Głowica wróciła z regeneracji po założeniu pompowtryskiwaczy i założeniu na blok silnika bardzo ciężko obrócić wałkiem rozrządu jest taki opór że mechanik nie podejmuje się odpalenia silnika. Dodam gdy zdejmą głowice z bloku wałek się kręci mechanicy mówią że blok silnika jest równy.

Czy ktoś może mi pomóc ani mechanicy ani goście od regeneracji głowicy nie mają pomysłu co jest nie tak?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Może nie ta blokadę na wal zakładają :D

I polecam odrazu poczytać o szpilce napinacza.

Władek01

Bywalec
Punktów
11
prawdopodobnie mechanicy źle złożyli zestawik.Bierz auto i jedź do innego warsztatu bo znów będziesz musiał oddawać głowicę do roboty

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gość se sam chwycił się za remont głowicy i spartolił...:) to teraz pisze, że to mechanicy...:)
Kolejny bajkopisarz jakich tu już było wielu...:)

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
raczej wątpię by to miało znaczenie.Wydaje mi się że jak by tak było to mimo wszystko wałek by się obracał.
Stawiałbym że wałek oraz rozrząd zostały źle poskładane
Ja to mówiła mojej ŚP Babcia " Oby twoje słowa zamieniły się w gówno" Bo chłop się załamie jak będzie musiał od nowa wszystko robić

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
To jest jakaś masakra. Co ulica to warsztat, co drugi bez pojęcia a pozniej człowiek sie wyspać nie moze bo trują dupe z poprawkami po partaczaxh

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nie każdy lubi robić po kimś. Zwlaszcza jak jest nasrane fest i nie wiesz czego jeszcze się spodziewać.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Dokładnie. Poprawki po kimś. Bywają mega upierdliwe. I oczywiscie klient juz bez kasy i chciałby tanio. Dlatego z reguły nie biore takich aut. Normalnej roboty jest na miesiąc do przodu.

A-T-M

Nowy
Punktów
0
Witam. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam podobny problem co Przemus40. Po założeniu głowicy i wałków, jest problem z obracaniem wałkiem wydechowym. Ssący obraca się ok. Wszystko dobrze skręcone, naoliwione, ustawione, Silnik odpala i pracuje dobrze. Pytanie czy ktoś to przerabiał i potwierdzi że ten wałek ma się tak obracać. Wnioski do jakich doszedłem to: ma tak być bo ten wałek otwiera zawory i pompowtryski, albo wałek jest krzywy. Jeżeli ktoś miał taką sytuację to proszę o pomoc.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Są przecież podane pasowania wałków.
Ściąga się popychacze i się to sprawdza.

Jeżeli bez popychaczy chodzi ciężko to coś jest nie halo.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Wal go w bendiks za 2 tyg będę miał chwilę to ogarne głowice po Twoim szwagrze

Lukaszmajamen

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Temat rzeka, wałek wydechowy powinien się swobodnie obracać tak jak ssący, ale jak ma przeszkody typu pompowtryski do wciśnięcia to może być odczuwalna różnica, najlepiej sprawdzić wałek bez obciążenia. Jeżeli głowica była spawana mogło się to przyczynić do skrzywienia głowicy od góry, jeżeli ktoś oznaczał sobie panewki markerem też wałek może się ciężko obracać bo zmniejsza się luz pod panewką przez to o kilka setek, jeżeli ktoś dał silikon zbyt blisko pierwszej i ostatniej stopki czy panewki też może spowodować dodatkowy opór szczególnie jak się przeciśnie pod wałek. Jeżeli głowica była regenerowana autoszlif nie powinien pościć głowicy która jest nie sprawna do końca. Chyba że robili ją bez gornej pokrywy i wałków bo tak chciał mechanik lub klient, bo za drogo montaż wałków i regulacja zaworów - spuszczanie hydropopychaczy i sprawdzenie luzów zaworowych.

Do góry Bottom