• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wolę drożej ale lepiej

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Co Panowie sądzą o takim podejściu klienta do mechanika jak w temacie? Czy jest ono żadkością czy już raczej normą? Myślę że czasy dusigroszów się kończą i ludzie jednak wolą drożej ale lepiej a nie tak jak to było kiedyś tanio i jako tako.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
są trzy prawdy .... ja to widze tak - zamożny [ nie po... oczywiście ] zrobić tak , że ma działać co trzeba wymienić- zamożny co świeżo grosza złapał -cytuje- 50 za wtyczke , chyba cie po....- fura za 15 -20 tyś najczęściej pastuch i oczywiście jak to zrobić za 5,- --- no i oczywiście mniej zamożni jednak z charakterem pożyczy zapłaci ....

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
są trzy prawdy .... ja to widze tak - zamożny [ nie po... oczywiście ] zrobić tak , że ma działać co trzeba wymienić- zamożny co świeżo grosza złapał -cytuje- 50 za wtyczke , chyba cie po....- fura za 15 -20 tyś najczęściej pastuch i oczywiście jak to zrobić za 5,- --- no i oczywiście mniej zamożni jednak z charakterem pożyczy zapłaci ....
Ciekawa prawidłowość.

Wychodzi na to że mniej zamozni mają więcej charakteru? Chyba nie można tak generalizować.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
sa tez tacy co mówią ze mówią ze znają takiego co robi rozrzad w Skodzie superb1 ,9 Tdi za 180zl. Jak słyszę takich to odrazu mowie aby jechał tam i więcej nie wracal ,narzedzia kosztują rachunki tez trza płacić a i zgredow nie brakuje bo za 500plus auto w kredyt wziął biznesmena zgrywa a na remont potem zydzi...

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
standard = maślanke bede pił ale sąsiad będzie mi zazdrościł ,że pastuchem powożę ... albo audicą na szerokim grillu

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
spora czesc moich klientów pracuje za granica i oni akurat jak cos robią to zawsze ma być zrobione komplet i części górna polka i żaden sie nie targuje a nawet płaci więcej natomiast miejscowy kowalski chcialby najlepiej za flaszke.

A

Anonymous123

Moj warsztat ma dobrą opinię i od jakiegoś czasu nie zauważam tego problemu. Wszystcy co dzwonią, co naprawiaja to mają świadomość ze usluga będzie wykonana dobrze, ze jak trzeba będzie przy okazji wymiany tarcz naprawic zacisk to ze to zrobię bez zastanowienia i pytania czy robić czy nie. Wiec uwazam, ze jaki warsztat to taki klient.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja robię na wsi i nie narzekam. Ceny mam swoje a nie wiejskie, a jakość usług staram się trzymać na wysokim poziomie. Stali klienci wiedzą ze cenę możemy targować co najwyżej w górę, a nowi z reguły wracają na inne roboty. Tak samo nauczyłem moich klientów że na częściach nieraz warto oszczędzać i ze przy jednej robocie warto czasem zrobić cos więcej. Czasem się trafi ktoś kto narzeka na cenę, ale jak wyjaśnię co i jak ma zrobione to z reguły im przechodzi.
Pamiętam jak kiedyś przyszedł klient i zaczął tak:
"mam rozrząd do zrobienia w aucie xxx i dam panu za robotę 200 zl".
Myślałem ze walne na cyce :D Powiedziałem mu ze chyba mu się role pomyliły, bo to ja ustalam ceny. Obraził się ze nie przyjąłem jego wspanialej oferty.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
i to jest słuszna koncepcja u mnie jest tak że jak PAN mówi że w .... to robią za 100 to u mnie to samo jest za 200 - to poco przepłacać ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
No jak mi ktoś przyjeżdża i wydziwia ze gdzieś ma taniej to pytam czy przyjechał się pochwalić czy jak?

Może troche chamskie no ale w takim przypadku to klient zaczyna od chamstwa.
Ja już nawet mam takie przypadki, ze nawet jeśli mam pare zł drożej część niż na allegro to biorą odemnie bo wiedza, ze nie będzie to podróba, w razie jakby to był inny rodzaj to nie ma problemu no i z reklamacja tez wiedza gdzie iść.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
pamiętaj , że czytają to klienci .... i trzeba pamiętać kto założył temat ...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Niech czytają. Minęły czasy klient nasz pan.

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Minęły też czasy prl.

Jestem zdania że za fachową robotę trzeba godnie zapłacić i jeszcze grzecznie podziękować. Wiedza kosztuje i tyle.

A

Anonymous123

Minęły też czasy prl.

Jestem zdania że za fachową robotę trzeba godnie zapłacić i jeszcze grzecznie podziękować. Wiedza kosztuje i tyle.
No trzeba zapłacić. Nie tylko wiedza kosztuje ale również sprzęt. A klient wymaga aby jego auto było robione fachowo i odpowiednimi narzędziami więc musi zapłacić odpowiednio od wymagań. Nie robię taxi, nie robię handlarzom prawie wcale, raczej nie naprawiam aut z lat 90 więc nie słucham, że auto warte 1000 a ja za naprawę chcę 2000.

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
To że ktoś posiada aut0 20 letnie to nie znaczy że
No trzeba zapłacić. Nie tylko wiedza kosztuje ale również sprzęt. A klient wymaga aby jego auto było robione fachowo i odpowiednimi narzędziami więc musi zapłacić odpowiednio od wymagań. Nie robię taxi, nie robię handlarzom prawie wcale, raczej nie naprawiam aut z lat 90 więc nie słucham, że auto warte 1000 a ja za naprawę chcę 2000.
To że ktoś ma stare auto warte parę zł to nie znaczy że nie zdaje sobie sprawy że pewne rzeczy kosztują.

Do góry Bottom