Witam, niedawno kupiłem Passka 3C z 2.0 TSI CAWB (już na łańcuszku) i problem z wypadaniem zapłonów 3 cyl był już przed zakupem, po zakupie zrobiony został pakiet starowy - wszystkie cewki NGK, zimniejsze świece, DV i tłoczek na pompie wys. ciś. Po tym zabiegu samochód jest żwawszy ale problem z wypadającym zapłonem pozostał, a na domiar złego samochód od kupna po dzisiaj dużo pali (cykl mieszany normalnie jeżdąc od 11.5L-nawet 14 nie pałując). Tydzień później wymieniłem wszystkie wtryski na nowe ori, nic się nie zmieniło, wypadanie 3 cyl, pali identyczne wartości, zmierzona została kompresja na zimnym, na wszystkich garach równo 11bar. Przeszperałem internet i znalazłem podobny objaw i problemem była membrana odmy, jednak w tamtym przypadku wypadały wszystkie zapłony. Dodam także, że samochód jak jest zimny to ewidentnie słychać to wypadanie (takie przerywania które idą w wydech + lekkie telepotanie budą i czasem zaświeci się a czasem pomruga kontrolka z wydechu). Poza tym silnik na ciepłym pracuje równo, równo się zbiera itp. Na logach nic niepokojącego nie ma, sonda idzie równo, przepływka ok, nie bierze oleju, ani płynu, żadnych stuków/klekotania nie słychać przy pracy silnika, jedynie to wypadanie... Jakieś pomysły?
Dodam również, że przy wymianie wtrysków zauważyłem jak zawory na 1 2 i 4 cyl. były mocno zabrudzone (jak to w FSI) ale były suche, a 3 cyl. z którym mam problem też był zabrudzony ale mokry. Na zdjęciu porównanie cyl.2 i 3ci. Dzisiaj sprawdzona również kompresja na ciepłym silniku, 12 bar na każdym cylindrze równo.
Dodam również, że przy wymianie wtrysków zauważyłem jak zawory na 1 2 i 4 cyl. były mocno zabrudzone (jak to w FSI) ale były suche, a 3 cyl. z którym mam problem też był zabrudzony ale mokry. Na zdjęciu porównanie cyl.2 i 3ci. Dzisiaj sprawdzona również kompresja na ciepłym silniku, 12 bar na każdym cylindrze równo.