• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Passat 2.0TSI

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Benzynę daje bezpośrednio, reszta w kolektorze (luft i nieszczęsna odma), kanały były lekko osmolone (schodziło po szmatce bez tarcia) bo jednak wtryski siedzą w miejscu spalania, a jak odma waliła to zrobił się niezły gnój...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiem jak działają silniki TSI ile on ma przebiegu ? zmniejsz testowo szczelinę świecy do 0,4-0,5 , ja na fotkach widzę nagar na zaworach

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Obecnie 167k km ori przebieg, tak zrobięjak ogarnę odmę...ciężko z częściami do TSI.. :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie musiales wygarniac tyle kasy na start. Wystarczylo zmienic miejscami wtryski i cewki. Sprawdz wiazke, byc moze 3 cewka ma slabe zasilanie (wiazka) lub ubite sterowanie w ecu (lub w wiazce). Przy wypalonym zaworze kompresja nie byla by idealnie rowna raczej, przy wydechowych musial by strzelac w wydech. Przy ssacych faktycznie pulsacja podcisnienia. Sam osobiscie tfsi jeszcze nie klepalem, wiekszosc ludzi decyduje przytargac caly slup i wymieniac. Nie moja broszka zeby za kogos decydowac. Spotkalem jednak przypadek ubitego ecu, fakt ze po modyfikacji softu ale po tej operacji zakulal jeden cylinder i talk juz zostalo mimo ori softu w starym sterowniku. pomogla wymiana sterownika.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mylisz się mieliśmy takie że na niskim ciśnieniu zaworki trzymały a jak podczas zapalenia mieszanki gdzie jest wyższe ciśnienie puszczały ..

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Nie musiales wygarniac tyle kasy na start. Wystarczylo zmienic miejscami wtryski i cewki. Sprawdz wiazke, byc moze 3 cewka ma slabe zasilanie (wiazka) lub ubite sterowanie w ecu (lub w wiazce). Przy wypalonym zaworze kompresja nie byla by idealnie rowna raczej, przy wydechowych musial by strzelac w wydech. Przy ssacych faktycznie pulsacja podcisnienia. Sam osobiscie tfsi jeszcze nie klepalem, wiekszosc ludzi decyduje przytargac caly slup i wymieniac. Nie moja broszka zeby za kogos decydowac. Spotkalem jednak przypadek ubitego ecu, fakt ze po modyfikacji softu ale po tej operacji zakulal jeden cylinder i talk juz zostalo mimo ori softu w starym sterowniku. pomogla wymiana sterownika.

Sam wpadłem na pomysł podmiany wtrysków, jednak podmiana wtryskiwacza wiąże się z demontażem całego kolektora, a jest przy tym co robić, jeden wtrysk kosztował mnie 189 zl ori bosch wiec sie nie zastanawiałem i pakowałem nowe, auto robie pod siebie więc nie ma co aż tak oszczędzać. Jutro będę starał się załatwiać nową odmę, starą ktoś już kiedyś próbował leczyć ale z mizernym rezultatem. Martwi mnie natomiast inna rzecz, po skasowaniu błędów, po odpaleniu auta nie ma żadnego błędu, jechałem tak ostatnio kilkanaście km i nic, dopiero po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu pojawiła się kontrolka na desce mówiąca o spalaniu, dodam, że mam wycięty kat przez poprzedniego właściciela, a nic w sofcie nie było dłubane, bo jak to większość tunerów twierdzi skoro jest tylko jedna sonda to nie trzeba nic dłubać...jak myślicie?

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Ok, czyli po zabiegu wycięcia kata w tym silniku jest konieczność robienia czegoś z oprogramowaniem? pomijam już fakt tego, że turbina wstaje dużo szybciej niż z katem przez co po wciśnięciu gazu pompuje za dużo, upuszcza i zaś pompuje i równa 1.0 przez co odczuwa się szarpnięcie, lag i dopiero przyspieszanie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie się wydaje ze za katem powinna być sonda moze ktoś wywalił a turbawka jest przed katem , przyznam że nie podjął bym sie roboty tego auta

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wyciety kat to dla silnikow TFSI masakra. To mozna robic w starych trupach lub po modyfikacji softu. Wolny wydech pozwala na wiekszy przeplyw spalin niz wymagany a nowoczesne uklady uklady sterowania silnika kontroluja niemalze wszytsko co sie dzieje w silniku nawet jezeli nie ma odpowiednich czujnikow. Niemniej sprawdz jak pisales kompresorem szczelnosc zaworow na rozgrzanym silniku i zobaczysz co wyjdzie.

Tez mi sie wydaje ze sonda powinna byc, przecie to euro iles tam, malo co2, wszytskiego malo:) Ale to juz trzeba bylo by sprawdzic a nie mam jak:)

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Jedni mówią że ma być inni że jest tylko jedna, niemniej jednak wszystko jest brane pod uwage w tym silniku, dla mnie wycięcie kata też powinno jakoś wpływać na pracę silnika, nie wiem do kogo z tym uderzyć, bo "paru" mechaników odwiedzilem i nikt nie sie jak z czym i dlaczego...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Najprawdopodobniej tak . Ja bym wgrał soft ori , wstawił kata i doprowadził żeby auto chodziło potem można pomyśleć o modyfikacjach . To jest tak jak robić czyptjinig po taniości i poprawiać po fabryce

Ostatnia edycja:

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
http://olx.pl/oferta/katalizator-audi-a4-b6-2-0-tfsi-bwe-8e0-254-200-h-CID5-ID8hjBJ.html
Jak dla mnie to dwie sondy. Skoro nie wywala bledu drugiej moze masz jednak namieszany soft. Mysle ze ktos podciagal moc, dlatego wypadl katalizator zeby nie blokowal wydechu.
To zupełnie inny silnik ;) mając to auto ponad 2 miesiące do dzisiaj nie dowiedziałem się tych informacji, trochę mnie to przeraża...

Marek_S jak najbardziej masz rację, tylko kat w tym silniku jest mało dostępny = czyt. drogi i w planach miałem DP+program, więc pierw wstawianie kata i robienie fabryki, a później wywalanie wszystkiego trochę mija się z celem, myślałem, że dostanę magika który to wszystko ogarnie softem i mechaniką, jednak większość warsztatów w PL nie ma na tyle informacji i doświadczenia w tym silniku żeby to ogarnąć...

Moje wszystkie problemy w tym silniku to zaniechania ze strony sprzedającego, robienie "po taniości" itp. co za tym idzie szereg komplikacji, co nie oznacza, że nie do zrobienia :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jest ale wymaga czasu jak i wiedzy czyli nie będzie po taniości . Reasumując trudne auto ale da się zrobić zapominasz ze to nie maluch a soft to nie windows
A Ty tez robisz po taniości i już prawdopodobnie wymieniłeś wtryski 4x 169 zł
- ja bym dał stera na kowadło i po bdm wgrał soft bo podejrzewam ze zamazana jest cała tabela błedów
- pomyslał co z katem są używki można to rozwiać inaczej też
- jak by sie okazało ze jeszcze coś to czapka w gorę
zysk ? jada pewnie ze 100 kkm bez problemów

Ostatnia edycja:

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Te katy z allegro przeglądałem już dzień po zakupie, musiałbym dorwać inne CAWB z ori katami i sondami, bo te na allegro to zamienniki ;) Co do rzutowania na pracę jednego cylindra, jak pisałem wyżej odma rozwalona, ktoś ją wcześniej kleił ale membrana rozerwana, a 'sika' w najbliżej w miejsce 3go cylindra, założę nową i wtedy będę grzebał dalej.

Ogólnie przeglądałem różne fora z podobnymi przypadkami i na pewnym forum jeden mechanik opisywał podobne objawy, cuda wianki, wypadania zapłonów, błędy z ciś.paliwa itp. winowajcą była odma...

Do góry Bottom