Ben i Amin
Bywalec
Chyba trochę przesadzasz, gdybyś do mnie przyjechał to też zaproponowałbym ci w pierwszej kolejności wymianę odmy.
Nie przesadzajcie, pomogliście i to bez dwóch zdań i oczywiście za to Wam dziękuję, chodziło mi bardziej o moje podejście, które w tym przypadku okazało się słuszne, a nie o Waszą nieudolność itp.
@bihor nie jest tak jak piszesz, przrczytaj jeszcze raz cały temat i to co napisalem na końcu.
Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dzięki wielkie !
Witam moi drodzy teraz natomiast ja nie mogę się uporać z problemem wypadania zaplonow początkowo tylko drugi cylinder - wymiana świec i cewki (serwis) sprawdzone pod względem elektryki diagnoza w serwisie. problem pozostaje wypadanie na wolnych obrotach wówczas nierówna praca silnika, falujace obroty, odma Sprawdzana, wymienione czujniki wału korbowego moduł regulacji pompy paliwa ( dodatkowy problem z odpalaniem trzeba dodać gazu aby silnik odpalił). Brak pomysłów co do dalszego rozwiązania problemu.
W aucie był zmieniany rozrząd kompletny ale problem wypadania był już przed wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Warto jeszcze dodać, że przytrzymujac auto w obrotach równych 1200 słychać dziwny dźwięk silnika - ktoś powiedział, że może to być spowodowane uszkodzonym czujnikiem zmiennych faz rozrządu?
Ok dziękuję za wskazówkę, lewe powietrze tzn. ? Gdzie szukaćsprawdź czy nie ciągnie lewego powietrza
"zimon" sprawdzę odme przełoże ja dopiero jutro - będę wiedział czy to jest to..póki co wcześniej otworzyłem ten zawór na odmie bo gdzieś ktoś pisał na jakimś innym forum o sprężynie która się tam znajduje- chodziło o skrócenie jej o jeden zwój, włożyłem na parę km krótsza sprężyny ale niestety to nie pomogło więc odme zostawiłem w spokoju. Sprawdzimy jutro co będzie po przełożeniu całej odmy na nową.szkoda, że nie dostałem w prezencie za trafną diagnozę "lubię". O pomoc to proszą i proszą, ale żeby podziękować to nie. Pocałuj mnie w d. i tyle. Typowy polski klient.....

ja też cię "lubię"szkoda, że nie dostałem w prezencie za trafną diagnozę "lubię". O pomoc to proszą i proszą, ale żeby podziękować to nie. Pocałuj mnie w d. i tyle. Typowy polski klient.....

kolego przebieg to 185.000 km silnik o kodzie cczaTe silniki to katastrofa cierpią na wypadanie zapłonu standard na 3 tłoku i łańcuszek klepie na zmiennej fazie. Do tego zawory są w takiej smole że masakra zawsze. Ja obstawił bym jednak problem z wieszającym się wtryskiem. załóż dla próby stary najlepszy wtryskiwacz na 3 cylinder i zobacz bo to nowe to wiecie jakie to jest.
Witaj! Dziś zamówiłem nowa odme w.serwisie koszt 330 zł. Włożyłem dzisiaj odme z Passata cc 2.0 tsi było oki wypadania brak. Na mojej odrazu wypada drugi i trzeci cylinder.Wtryski to moim zdaniem nie trafna diagnoza dla tego silnika, co do odmy to sprawdź membranę, a nie skracaj sprężyny, tamten "ktoś" miał problemy z podcisnieniem z tego co pamiętam i przez to zawór nie był w pełni otwierany. Ja po wymianie odmy, przez kolejne kilometry nadal miałem objaw wypadania zapłonu, a to dlatego, że nadal cały kol. dolotowy był zarzygany olejem, po kilkuset km ustało, także zamiana "na chwilę" na pewno nie wykluczy samej odmy. Dostanie się do membrany to 5 minut roboty, moja była już kiedyś klejona przez poprzedniego właściciela (o czym nie wiedziałem). ok. 160 zł i problem minął, oby taka błacha rzecz była i u Ciebie, dodam, że u mnie też wypadały zapłony pierw na 2 i 3 cyl, a później w 99% tylko na 3 cyl. Dla próby zamień cewki i świece z drugiego na np. 4 i sprawdź co się będzie działo, cuda się zdarzają także z nowymi częściami. Ktoś robił Ci logi dynamiczne? dobrze by było go sprawdzić pod obciążeniem, może to coś prawdę powie.
A co się działo, że głowica była robiona?
zobaczymy jutro co będzie się działo na nowej odmie! Powiedzieli mi w serwisie że były akcje serwisowe częste wymiany i odmy są zmienione nie dostałem już po numerze seryjnym takiej jak moja. Kolego nikt mi nie robił logów na czym to polega? U mnie w okolicy nikt nie ma o tym pojęcia.
Te silniki to katastrofa cierpią na wypadanie zapłonu standard na 3 tłoku i łańcuszek klepie na zmiennej fazie. Do tego zawory są w takiej smole że masakra zawsze. Ja obstawił bym jednak problem z wieszającym się wtryskiem. załóż dla próby stary najlepszy wtryskiwacz na 3 cylinder i zobacz bo to nowe to wiecie jakie to jest.