• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Passat 2.0TSI

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Tylko metodą prób i błędów w końcu wymienię 99% rzeczy, wyremontuje głowice i uszczelnienia tłoków ( bo też mi jeden mechanik mówił żeby to zrobić... ) wydam kupę kapuchy, a okaże się, że wina leży zupełnie gdzie indziej. Już na tym etapie utopione jest trochę kasy a problem jak był tak i jest dalej...
Trochę późno piszę ale wcześniej nie byłae aktywny na tym forum. Żeby ogarnąć ten temat trzeba oczyścić wszystkie elementy silnika. Proszę obejrzeć prezentację z czyszczenia w Citroenie C5 Silnik benz. DI 16,THC Citroen C5 (wypadanie zapłonów, nadmierne spalanie oleju)

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Witam! Wracając do tematu! Serwis dokonał czyszczenia zaworow, układu dolotowego, paliwowego, wymiany wtrysku cylindra drugiego - rezultat wyeliminowania jak na razie wypadanie zaplonow nie wystąpiło.:)
Pozostał jedynie temat odpalania na ciepłym silniku - nieraz trzeba dodać gazu aby odpaliła - twierdzili że moja pompa paliwowa w baku generuje 2 bary ciśnienia i że jest w kiepskim stanie..tak więc orientujecie sie może czy dostałbym pompę używana? Muszę ją dopasować wg czego?

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
A jak to sprawdzili, że generuje tylko 2 bary? nie wiem czy w Twoim jest filtr paliwa z redukcją ciśnienia, w etce nie ma opisane dla jakiego silnika jaka pompa i filtr jest zastosowany, musiałbyś zadzwonić do ASO podając nr nadwozia i wtedy podaliby Ci nr części.
Pompy mają takie nry : 1KD919051 tylko różnią się końcem numerów np. 1KD919051DA albo 1KD919051AP itd.

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Witam Panowie jakie prawidłowe ciśnienie - sprężanie mają silniki 2.0 tsi?
Mój silnik ma 12 z groszem i serwis twierdzi że jest to b.niskie w dolnej granicy
Proszę o info

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Ok dzięki serdeczne
Zajmuje się Pan może naprawami tych modeli silników? Szukam kogoś mądrego kto by się tego podjął. Kilometry nie robią mi problemu chodzi o wyeliminowanie problemu.

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Ok dzięki serdeczne
Zajmuje się Pan może naprawami tych modeli silników? Szukam kogoś mądrego kto by się tego podjął. Kilometry nie robią mi problemu chodzi o wyeliminowanie problemu.
O jaką usterkę chodzi ? Jaki silnik , przebieg, w jakim aucie?

VW Passat 2,0 TSI przebieg-50 tys. km wypadanie zapłonów

Załączniki

• 002zawory po czyszczeniu.JPG
    002zawory po czyszczeniu.JPG
    3,6 MB · Wyświetleń: 15
  • Brudne zawory VVPasat TSI 50 tys.km..jpg
    Brudne zawory VVPasat TSI 50 tys.km..jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 13

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
U mnie przebieg 190 tys km. Również wypadanie zaplonow plus kilka innych błędów wyrzuca. Serwis zrobił czyszczenie właśnie zaworow były zawalone plus wymienili wtrysk drugi ale po 300 km to samo..wypadanie i liczne błędy. Doszli do tego że stan oleju się zwiększył po wymianie przez nich i zrobionym odcinku drogi 300 km skutek
Przedostaje się paliwo do oleju.. Teraz obstawiaja wymianę pozostałych trzech wtryskow.
Dodam, że po przejechaniu się autem rozgrzanym pozostawiając go na powiedzmy 20 minut i ponownym uruchomieniu silnika trzeba wcisnąć pedał gaz aby silnik się uruchomił. Jeśli auto postoi np. Przez noc jest zimne odpala od strzału.

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Kolego, jeżeli wykonasz procedurę Forte, opisaną w filmie, uważam że albo usterki zostaną usunięte albo będziesz dokładnie wiedział co należy w silniku wymienić. Po czyszczeniu, rowki i pierścienie tłokowe będa nominalnie czyste. Wzrosnie kompresja i szczelność układu. Wtyskiwacze , cały układ zasilania kolektor ssący wraz zaworami będą czyste, co zapewni doskonałe zawirowanie powietrza, wpadajacego do cylindrów. Mieszanka paliwowo-powietrzna bedzie miała optymalny skład, oczywiście adekwatny do zużycia silnika (150 tys km). Nikt tu nie mówi , że po czyszczeniu będą to parametry nowego silnika. Jednak z naszych doswiadczeń wynika, że parametry pracy będą optymalne. Należy pamietać, że elementy , które są zniszczone mechanicznie, po najlepszym czyszczeniu nie wrócą do pierwotnych wymiarów. Czyszczenie zawsze jest idealną alternatywą dla konwencjonalnych metod wymiany cześci, które oczywiście są nieuniknione ale dopiero po doprowadzeniu ich do czystości. Nigdy nie możesz być pewny, że dane elementy są uszkodzone, ponieważ praca elementów uszkodzonych i elementów tylko brudnych jest tak samo niewłaściwa, powodująca błędy domyślne itp. Jeżeli chcesz spóbować , zapraszam do kontaktu 501 059 474. Możemy się nawet umówić, że jak usterki nie zostaną po czyszczeniu usunięte, a będą spowodowane pozostającym w układach brudem (to się okaże bo jak silnik nie będzie działał to i tak będziesz go musiał rozkręcić) dostaniesz zwrot wydanych środków na czyszczenie. Wydaje mi się, że propozycja jest fer? Obejrzyj sobie czego możesz spodziewać się po czyszczeniu(plik-biuletyn techniczny Forte)Co prawda w biuletynie jest reportaż z czyszczenia silnika diesla a nie benzynowego ale to świadczy jak efektywnie działają środki Forte.

Załączniki

• Silnik generatora prądu Mitsubishi S3L2.pdf
    327,4 KB · Wyświetleń: 5

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Kolego u mnie było już wykonane czyszczenie głowicy, zaworow, środkami profesjonalnymi za blisko 600 zł, układ paliwowy również został odświeżony lecz nie przyniosło to pozytywnych rozwiązań. Nadal jest problem. Benzyna przenika do oleju..i to jest ciekawe.. Olej jest znacznie rozrzedzony przez benzynę. serwis obstawił Wtryski, które miały lać za dużo benzyny więc je wymienili by sprawdzić czy tu leży wina - niestety to nie to..szukają dalej ściągają głowice..

Forte Polska

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
www.forte-nwe.pl
Kolego u mnie było już wykonane czyszczenie głowicy, zaworow, środkami profesjonalnymi za blisko 600 zł, układ paliwowy również został odświeżony lecz nie przyniosło to pozytywnych rozwiązań. Nadal jest problem. Benzyna przenika do oleju..i to jest ciekawe.. Olej jest znacznie rozrzedzony przez benzynę. serwis obstawił Wtryski, które miały lać za dużo benzyny więc je wymienili by sprawdzić czy tu leży wina - niestety to nie to..szukają dalej ściągają głowice..
No tak, jak wszystko czyste to nie ma co tu szukać powodu. Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A od czego jest sonda lambda ? jak za dużo paliwa to czasy wtrysku zmniejszy jakies tu bzdury czytam , odczytaj LTFT to cos bedzie wiadomo

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Jeżdżę tylko na 98. Tankujac 100 oktanow na shelu jest jak by różnica na plus..inaczej nic.
Pan obstawial by sondę lambda?
Oni zmierzyli kompresję wszędzie równa 12. Doszukiwać się chcą teraz winy po stronie pierścieni tłokow i korbowodow
A co to takiego Ltft?

Ostatnia edycja:

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Zacząłem już rozglądać się za drugim silnikiem bo to chyba będzie najlepsze rozwiązanie coś czuje

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
poprawka długoterminową , na podstawie tych informacji można stwierdzić jakie jest spalanie w komorach , możliwe ze pierścienie są zapieczone lub popękane i olej przedostaje się do komory sterownik myśli że ma bogato i zmniejsza dawkę Pb i zaczynają sie wypadania zapłonów bo ma mieszanke oleju i pb w komorach spalania . Moze to wodorowanie pomoże a moze i nie , rozebrać motorek wtedy będzie wiadomo .

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Dam znać co wymyśli serwis po rozebraniu głowicy, co tam zobaczą, co znajdą :)
Kolego bardzo mądrze to opisałes tak zapewne właśnie jest w tym przypadku.

Do góry Bottom