heniek1000
SuperMechanior
- Porady
- 4
- Punktów
- 611
Prosty temat, bo i silnik bardzo prosty D7F 1.2 8V Renault. Ale tu i tak to jest mało istotne, bo chodzi o wypadanie zapłonu w benzynie.
Świece wymienione, przewody, cewka, wtryskiwacze, ciśnienie na pompie 3,5 bara. Kompresja na cylindrach po 14. Zawory wyregulowane.
Można by się brać za rozrząd...ale cenna wskazówka jest taka, że przez pierwsze 30 sekund kiedy jest na "ssaniu" i bogatej dawce chodzi równo. Dopiero jak spadnie z obrotów, to zaczyna mu od razu wypadać zapłon. Sonda odpięta, sonda wymieniona. Bez zmian.
Podmieniona przepustnica. Bez zmian. Dymiarka nic nie wskazała. Wszystkie możliwe wtyczki odpięte, też bez zmian.
Od początku jeździ na 98, to jest nowy silnik, krajowy 70 tys/km więc tu jakieś mechaniczne sprawy odpadają.
Obroty są regulowane manualnie. Prosty silnik, prosta konstrukcja. Błędów brak.
Jakby za mało paliwa dostawał.
Ma ktoś jakiś ciekawy pomysł? Tu diagnostykę komputerową mam bardzo ograniczoną to jest 98 rok. Jeden program mi się z nim ledwo, ledwo łączy a i tak podgląd jest ograniczony.
Świece wymienione, przewody, cewka, wtryskiwacze, ciśnienie na pompie 3,5 bara. Kompresja na cylindrach po 14. Zawory wyregulowane.
Można by się brać za rozrząd...ale cenna wskazówka jest taka, że przez pierwsze 30 sekund kiedy jest na "ssaniu" i bogatej dawce chodzi równo. Dopiero jak spadnie z obrotów, to zaczyna mu od razu wypadać zapłon. Sonda odpięta, sonda wymieniona. Bez zmian.
Podmieniona przepustnica. Bez zmian. Dymiarka nic nie wskazała. Wszystkie możliwe wtyczki odpięte, też bez zmian.
Od początku jeździ na 98, to jest nowy silnik, krajowy 70 tys/km więc tu jakieś mechaniczne sprawy odpadają.
Obroty są regulowane manualnie. Prosty silnik, prosta konstrukcja. Błędów brak.
Jakby za mało paliwa dostawał.
Ma ktoś jakiś ciekawy pomysł? Tu diagnostykę komputerową mam bardzo ograniczoną to jest 98 rok. Jeden program mi się z nim ledwo, ledwo łączy a i tak podgląd jest ograniczony.
No, ale po 30 sekundach wykrzacza się czujnik wału? Od razu jak spadnie z ssania, raczej nie.Miałem dwa Clio z tymi silnikami,jedyne awarie przez lata użytkowania to ,czujnik położenia wału ,oraz konieczność reg.luzów
Ostatnia edycja:
prawie
podmienię te wtryski raz jeszcze, a później pójdę powiesić się do lasu. Ewentualnie krokowca/przepustnicę jeszcze raz.