• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Sprawa z częściami wygląda tak:
Wiekszość dostępne od ręki albo na drugi dzień.
Sklep dowozi albo trzeba samemu pojechać.
Cena taka samo albo wyższa chyba ze niższa to zależy co gdzie dla kogo i jak szybko...albo i drożej chyba że taniej.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Sprawa z częściami wygląda tak:
Wiekszość dostępne od ręki albo na drugi dzień.
Sklep dowozi albo trzeba samemu pojechać.
Cena taka samo albo wyższa chyba ze niższa to zależy co gdzie dla kogo i jak szybko...albo i drożej chyba że taniej.
I wszystko jasne

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Jeśli myślisz o powróci do Polski to NIE WRACAJ! Dla aut nie warto. Dla rodziny i odrobiny polskości warto. Zależności kto co lubi.

Ogólnie jest slabo. Ludzie wózki mają ale placic sanie już nie chcą.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Jeśli myślisz o powróci do Polski to NIE WRACAJ! Dla aut nie warto. Dla rodziny i odrobiny polskości warto. Zależności kto co lubi.

Ogólnie jest slabo. Ludzie wózki mają ale placic sanie już nie chcą.

Powiem Ci że ja mam na ten temat całkiem odmienne zdanie.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Po prostu warsztat prowadzimy z żoną (ogarnia papierologię) od 2012r i jak narazie to naprawdę nie mogę narzekać. W 80% obsługujemy firmy, a wiadomo jak się popsuje to pierwsze pytanie kiedy mogę odebrać, więc nie ma tematu marudzenia i nikt z moich klientów nie zawraca sobie głowy kupnem części. Tylko że jest też druga strona medalu jak chłopaki zmieniają olej to mają przykaz sprawdzić ZAWSZE zawieszenie, hamulce, łożyska, płyny, wycieki. Uwierz mi że wymiana oleju jest bardzo dobrą okazją do zaplanowania innych napraw.

Poza tym wcześniej tak jak każdy pracowałem u kogoś ale matematyka nie kłamie i jestem na swoim i nie żałuję.

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Po prostu warsztat prowadzimy z żoną (ogarnia papierologię) od 2012r i jak narazie to naprawdę nie mogę narzekać. W 80% obsługujemy firmy, a wiadomo jak się popsuje to pierwsze pytanie kiedy mogę odebrać, więc nie ma tematu marudzenia i nikt z moich klientów nie zawraca sobie głowy kupnem części. Tylko że jest też druga strona medalu jak chłopaki zmieniają olej to mają przykaz sprawdzić ZAWSZE zawieszenie, hamulce, łożyska, płyny, wycieki. Uwierz mi że wymiana oleju jest bardzo dobrą okazją do zaplanowania innych napraw.
Z autami firmowymi jest zupełnie inaczej, Sam mam plan obsługiwać auta użytkowe.
Jabłonna to miejscowość k Lublina?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Nominacje robi się firmowe a inaczej prywatne. Na niekorzyść tych drugich.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
100 km na wschód od Warszawy, czyli tam co nie powinno być nic innego jak rolnictwo i naprawa sprzętu rolniczego.

Ale temat prosty, jak z prywatnego nie ma kasy to nie robię. Nie jestem PCK.

Chociaż w grudniu to w zasadzie tendencja firmowe/prywatne była 30/70.

Ostatnia edycja:

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Nie. Oni robią wszystko najlepiej i najszybciej. Jeszcze nie osiągnąłem ich poziomu

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Nie czepiaj się, oni na prawdę polecają się wszystkim jako najlepszy warsztat w okolicy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wiem...:D kiedyś tak było, jak byli mechanicy- ciekawe dla czego już nie ma ?:rolleyes:- ale teraz robią u nich same ,,łepki,,:meh:

Marek Wodniak

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Brzeszcze woj Małopolskie.
Dałem auto kobiety Skodę Fabie do wymiany paska klinowego .I zaczeły się problemy z prądem .Po 2 miesiącach elektryk samochodowy odkrył że pasek jest zle założony .Warsztat szyldy .wizytowki .reklamy.Kilku pracownikow.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
NorbertK. Mam takie same odczucia. A co do stawek o których pisze Panadreu to naprawdę kiedyś było eldorado, szczególnie na skp. 60 zeta za przełożenie 4 opon to cena z wyważeniem? jeżeli tak to słaby biznes, zajmuję to co najmniej godzinę. Zastanawiałem się czy jest sens inwestowania w montażownicę i wyważarkę i teoretycznie sensu to nie ma, tyle tylko że trzeba to mieć żeby klienta do konkurencji nie odsyłać.

godziny nie robisz ....30min przy lekkiej wprawie
oczywiście ,zależy jakie ?
w tym sezonie robiłem różne , najgorszy w robocie był fiat panda
godzinę pierdol.....ze zbijaniem , oczywiście nalewki to były

z opłacalnoscią jest tak ....niespecjalnie się to opłaca
ale
trzeba mieć
wygrasz jak masz gdzie przechowywać

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Każdemu "coś" się zdarzyło, ale jak ma się takie mniemanie o sobie to trzeba trzymać poziom. A i tak opinię wystawiają klienci i ta niesie się szybciej niż błyskawica

U mnie z oponami jest tak że musi być wulkanizacja, ale na sezon się nie nastawiam. A stałemu klientowi przecież nie powiem że nie ma czasu.
A co do opłacalności prowadzenia warsztatu to myślę że najważniejsze żeby być fair w stosunku do klienta. Klient musi jasno wiedzieć za co płaci i dlaczego tak a nie inaczej. Ja mówię otwarcie ile robota a ile części i że w trakcie może spodziewać się telefonu bo coś może dojść. Na częściach wiadomo że jest narzut i to chyba normalne że jak siedzę powiedzmy 2 godziny typuję i zamawiam części to to też jest moja praca. Jestem mechanikiem, bo lubię to co robię ale to jest moja praca.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Zdaje sobie sprawe z tego że prowadzenie warsztatu w Polsce to wyzwanie i ogromny skok wstecz jesli chodzi o biurokracje i organizacje pracy. Przez przypadek nie wystawisz rachunku na żarowke 10zl i masz ... Kaszanke. Klientela bardziej upierdliwa, platnosci terminowe albo na raty. Szansa na uznanie reklamacji na czesci w sklepie podejrzewam żadne. Na koncu i tak klient z podejrzliwą miną oglada auto czy mu przypadkiem dobrych częsci nie wykręcilem z samochodu. Zamiast skupic sie na robocie polowe czasu marnuje sie na rozwiazywanie problemów. Mam racje? Staram sie rozeznac temat przed powrotem żeby sie mentalnie przygotować. Choć i tak pewnie zderzę sie ze scianą, usiąde i bedę sie zastanawiał po co mi to było Wesolych Świąt!

A

Anonymous123

Zamiast skupic sie na robocie polowe czasu marnuje sie na rozwiazywanie problemów. Mam racje?
Masz rację. W UK zdarzało mi się dostać od klienta auto które naprawialem. Bo koszt lawety , diagnozy i ogólnie wyceny juz generowal kilka stówek funta. A tu poświęcam coraz wiecej czasu na papierologie bo bez sprecyzowanych umów bardzo latwo o problemy. Tak naprawdę nie wystarczą jakieś tam oswiadczenia że warsztat nie ponosi odpowiedzialności za np urwana świece przy wymianie. Warsztat musi mieć przygotowane zlecenia pod różne naprawy i to z udzialem prawnika. Rok 2018 to dla mnie okres wielu doświadczeń w kwestiach prawnych. Teraz szykuje mi sie potyczka sądowa o wymianę silnika który dostarczył klient i byl uszkodzony i klient ma roszczenia o nie wywiazanie się z umowy bo pieniądze wzięte a auto nie jeździ i według mojego prawnika nie jest to aż tak oczywiste że sąd powie klientowi ze jest idiotą.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Tak czytam was w tym temacie i obserwuje jacy sa klienci i coraz bardziej myślę ze kupowanie sprzetu w tym kiblowatym fachu bedzie mialo jeden cel. Powrot do handlu autami. Tylko zamiast lakierowania moze kupowanie za grosze zatartych albo innych .

Do góry Bottom