• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zlozony problem - Fiat Scudo silnik nie odpala 2.0 JTD RHZ 16V 2001r 110PS cdn.

• Thread starter Mattizlotaraczka
  • Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
M

Mattizlotaraczka

nowy watek, bo widze ze kolega Misiek sie ( znow ) wkurzyl, nie rozumiem dlaczego ? chyba ze jest zasada by pisac krotko i zwiezlo. Ja w wojsku nie bylem, to nie wiem jak tak sie pisze.
Moze za duzo osobistych wycieczek, zgadzam sie z tym.
Ale jak ktos mnie obraza i wkleja obrazki o trutce na szczury to jak mu odpowiedziec ?
Od teraz osobiste wycieczki pewnych czlonkow tego forum beda ignorowane.

Chetnie bym porozmawial o tej opcji ze sie kola zebate walkow rozrzadu przestawily, ale nie wiem czy kolega Misiek znow tego nie zamknie ?
O pradach bladzacych chyba jeszcze za wczesnie dywagowac ? :)
Uwzialem sie na Ecu, by wszystko na to wskazywalo, i wyszlo ze mam racje. Czy do konca mam racje wyjdzie jak zaloze 2-ie ecu jak wroci od magikow od ecu ze swiezym opgramowaniem.

"Ja tam nie mam nic do ciebie matti. Kazdego gnoją tu nie tylko ciebie"

tak zauwazylem, niektorzy jakby czerpali z tego zyciowa energie, moze w zyciu im nie wyszlo ? :)
moze powinienem to ignorowac. w koncu mowia : jak nie ruszysz gow..na to nie smierdzi

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Manometr w garść. Wiesz czego potrzebuje pompa CP1 aby wytworzyć ciśnienie? Temat masz na jedno popołudnie , nawet z ewentualną podmiana ECU...

M

Mattizlotaraczka

Manometr w garść. Wiesz czego potrzebuje pompa CP1 aby wytworzyć ciśnienie? Temat masz na jedno popołudnie , nawet z ewentualną podmiana ECU...
nie wiem nic, nie mam czasu na szkolenia, najlepiej mnie oswiec, bedzie szybciej.
jedno jest pewne, pompa niskiego cisn. nie daje paliwa.
widze to tak, wyjac pompe, do kubla z ropa i podlaczyc ja przez kable jakie ma, jak nie pompuje to znowu na kable bezposrednio do akumulatora.
Znajomy mowil, ze ona moze sobie buczec, ale mogla sie zablokowac

M

Mattizlotaraczka

Wypnij wąż zasilający z obudowy filtra i przekręć kluczyk, sprawdź czy pojawi się paliwo...
akurat nie z obudowy filtra, po waz zasilajacy idzie wpierw do podgrzewacza paliwa i dopiero potem do obudowy filtra.
Nie ma tam paliwa jak przekrecasz kluczyk powinno tryskac z weza zasilajacego , czyli pompa niskiego cisnienia nie pcha, ale slychac jak klika i dostaje napiecie ( 10.9 V tylko )
Tam ( w tym aucie jak kupowalem od poprzedniego wlasciciela ) byl podejrzewany problem z ta pompa ( i w ogole z zasilaniem paliwem ) nim go kupilem, ale wyeliminowalem to, bo wyjalem sprawdzilem i pompowala, problem jej byl na podpalonych kablach na 1 metr, juz pisalem o tym.
Jak zassalem strzykawa to paliwo w wezu zasilajacym jest, bo myslalem ze sie cofnelo

M

Mattizlotaraczka

paliwo ma się znaleźć w obudowie filtra i to pod odpowiednim ciśnieniem , inaczej nie odpali.
paliwo w fitrze jest tylko dlatego ze wstrzyknalem je tam, jak wymienilem filtr paliwa ( myslalem ze byl zablokowany ).
Przewod paliwa nie podaje paliwa na filtr paliwa ( odpiecte przed podgrzewaczem ).
Ale inny problem moze byc tez Ecu ( 1-szy byl walniety ).
Czy Ecu ma jakikolwiek wplyw na pompe niskiego cisnienia ? wg mnie nie, bo pompa dostaje prad i albo pompuje albo nie. Moja nie pompuje paliwa, teraz bo padla czy bo dostaje tylko 10.9V ?

M

Mattizlotaraczka

inna dziwna rzecz, podlaczylem ( 2-gi ) Ecu co odebralem go od magikow od Ecu, to ten Ecu co ponoc widzieli jakis blad cisnienia paliwa ale nie moga go wykasowac i przeprowadzic pelnego testu. Cos tam drobnego w Ecu wymienili ( nie pamietam co ) bo mysleli to cos da.
Jak podlaczylem dzis Ecu nim zakrecilem silnikiem wyskoczyly mi bledy ( foto ) i skasowane juz nie wracaja. Nawet nie wraca uporczywy blad P1108 IMG_1094.JPG o prekazniku wiatraka chlodnicy wysokiej predkosci.
Po prostu czysto w skanerze.

Troche niskie to napięcie na pompie
czy 10.96 V moze byc przyczyna ze pompa nie pompuje ? tak czy tak zbiornik paliwa do zdjecia i pompa do sprawdzenia, dopiero w przyszla niedz.moge.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Moze juz ktos pytal ale czy czujnik walu i walka sprawny? Raz dlubalem w takim co nie chcial zapalic. I klocilismy sie bo ja stawialem na pompe w baku i piana byla i wyskakiwal blad od paliwa i czasem blad wału. Niestety tamten mial racje choc na oscyloskopie nie zlapalem tego. Przyku...wił mlotkiem gumowym ten czujnik i zaczal gadac motor

M

Mattizlotaraczka

Kuswa ten Fiat to zagadka, wlasciciel mnie uprzedzal ze po przejscach z problemem paliwa, kupilem go w zasadzie za 15-20 % jak chodza te roczniki. Dlatego pewnie mial go dosc jak wlozyl 3.5 tysia w pompe wys.cisnienia mu wymienili.
Ale ja myslalem ze to pompa niskiego cisnienia raz dostaje prad jak nie jak kable byly ponadpalane ( zlutowal jakis farfocel ).
Teraz widze ze grzebane bylo w Ecu , raczej w stacyjce bo sa slady lutowania, zagladali do przekaznika pompy paliwa bo lekko nadlamana obudowa, mozliwe zrobili cala podmianke ecu, kluczyk, transmiter, immo box, cholera wie co kto tam grzebal. + slady zaznaczania tasma kolorowa na kablach od kosci do stera.

Moze juz ktos pytal ale czy czujnik walu i walka sprawny? Raz dlubalem w takim co nie chcial zapalic. I klocilismy sie bo ja stawialem na pompe w baku i piana byla i wyskakiwal blad od paliwa i czasem blad wału. Niestety tamten mial racje choc na oscyloskopie nie zlapalem tego. Przyku...wił mlotkiem gumowym ten czujnik i zaczal gadac motor
nie sprawdzalem tych czujnikow, choc pytalem mechaniorow czy to moze byc to, ,mowili ze raczej nie albo zajac sie wpierw paliwem.
No i teraz nie podaje paliwa na filtr.
Czyli co czujnik walu lub walka mowi pompie nis.cisnienia nie podawaj paliwa ? :) kuswa tak to nie ma.
A i nie ma zadnego bledu zadnych czujnikow.
Dlatego tak sie uparlem na ten Ecu by wyeliminowac najpierw.
Teraz mam dylemat, wysylac Ecu teraz do Poznania i czekac ze 2 tyg. czy w niedz. wyjmowac pompe ( moge dopiero w niedz. ) z baku i sprawdzic wpierw ?

M

Mattizlotaraczka

Jak czujnik walu nie podaje to nie ma ch..ja we wsi ze odpali
co ma czujnik walu do podawania paliwa z weza na filtr ? jedno na drugie nie ma wplywu ?

wpierw kuswa zobaczyc co z ta pompa w baku ze nie pompuje paliwa, powinna podawac paliwo jak dostaje napiecie przez te 6 sek. po przekreczeniu kluczyka, pytanie czy 10.9V to jej wystarczy ?, slysze jej buczenie czyli powinna dzialac

moze byc 100 innych rzeczy :) wez mnie nie zalamuj tymi czujnikami walow

nie chce kto scudo ? ladna sztuka tylko nie pali :) kierownica po zlej stronie to sobie przelozycie.
maly przebieg, zero rdzy, blaszak drzwi boczne z 2-ch stron, kuswa wlozone z 7.5 tysia w czesci juz.
oddam po kosztach - 9 tysia i niech sie inny meczy

M

Mattizlotaraczka

Czujnik walu i walka powoduje ze komp widzi czy silnik sie obraca. Common rail potrzebuje widziec obroty walu walka i ciśnienie paliwa zeby startowac

Podstawowo
dlaczego nie ma bledu ? ecu oprogramowanie jest be ?

jaki wplyw na cisnienie z pompy niskiego cisnienia ma czujnik na wale czy na walku rozrzadu?
pompa nisk. cisnienia powinna pompowac paliwo jak dostaje prad, i dostaje prad
kuswa diagbox jaja se robisz czy piles cos dzisiaj ?

Poinformuj ekipe tvn turbo
mam cie wpisac na czarna liste jak toomii i woodoo czy sie odpiep...sz ze swoimi zarcikami i nabijaniem sie ?

Wrzuć fotki tego wehikułu.
po ci ci fotki ? dasz na necie by sie naigrywac ?

ja rozumiem jest niedziela i zimno, i trza sie napic ale kontrolujcie to :)

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
dlaczego nie ma bledu ? ecu oprogramowanie jest be ?

jaki wplyw na cisnienie z pompy niskiego cisnienia ma czujnik na wale czy na walku rozrzadu?
pompa nisk. cisnienia powinna pompowac paliwo jak dostaje prad, i dostaje prad
kuswa diagbox jaja se robisz czy piles cos dzisiaj ?

mam cie wpisac na czarna liste jak toomii i woodoo czy sie odpiep...sz ze swoimi zarcikami i nabijaniem sie ?

po ci ci fotki ? dasz na necie by sie naigrywac ?

ja rozumiem jest niedziela i zimno, i trza sie napic ale kontrolujcie to :)
Chcesz sprzedać ten złom to jak ktoś ma kupić kota w worku?
Gdybym miał się naigrywać, to już dawno wstawił bym tutaj konia a śledzę ten wątek od samego początku...
Błądzisz Chłopie jak dziecko we mgle. Nie czytasz między wierszami tego co ludzie do Ciebie piszą. Z takimi zagwozdkami, radzimy sobie na co dzień...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
No nie mogę tego czytać, jaki czujnik wału do pompy w zbiorniku? Ogarnij na krótko pompę ,tak jak mówiłem roboty na chwile a ty jakiś fakultet z tego robisz:banghead::facepalm:

Status
Zamknięty.