• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Znikający płyn W166 3.0 OM642

MPWA

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Konin
Cześć
Walczę z mercedesem ML w którym ubywa płynu w dużych ilościach, ok 1l na dzień maksymalnie 3, zależy ile jeździ. Wycieków na zewnątrz brak, sprawdzone ciśnieniowo na gorącym i zimnym ( stał 2 dni) ciśnienie w układzie nie spadło. Zrobione 3 albo 4 testy na UPG, również w czasie jazdy. Ubytek jest na tyle duży, że w układzie nie tworzy się ciśnienie podczas rozgrzewania. Wymieniłem zbiornik wyrównawczy i korek bo pod nim było mokro ale to nie to. Wcześniej robiono turbo, wymiennik, termostat ale u kogoś innego. Wymontowałem to wszystko i nic na pierwszy rzut oka nic nie ustaliłem, chłodnica egr nadmuchana 4bary i pod woda nic nie puszcza. auto ma 500tyś przebiegu. aaa no i w oleju silnikowym i skrzyni płynu brak, auto nie kopci ani na starcie ani po dogrzaniu.

Proszę o podpowiedz bo takiej zagadki jeszcze nie trafiłem

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Zakładam, że osłony pościągałeś i są suche od góry? Bo duże ubytki wody przy braku jej poboru ze strony silnika zwykle wiążą się z nieszczelnościami w układzie, chociażby na pompie.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów

czas operacyjny który interesuje ciebie to 1;15

Do góry Bottom